Skip to main content

MPPT-lataussäätimen käyttöohje

3. Ominaisuudet

Tässä osiossa:

3.1. Automaattinen akun jännitteen tunnistus

Lataussäädin tunnistaa automaattisesti tuetun (esim. 12 V, 24 V tai 48V) järjestelmän jännitteen (akkujännitteen) ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä. Jos myöhemmin tarvitaan eri järjestelmän jännite tai jos lataussäädin liitetään 36 V:n järjestelmään, tämä voidaan määrittää manuaalisesti lataussäätimen asetuksista.

3.2. Erinomainen PPT

Huippunopea MP

Lataussäätimessä on erittäin nopea MPPT-säädin. Se on erityisen hyödyllinen silloin, kun auringon valon voimakkuus muuttuu jatkuvasti, kuten pilvisellä säällä. Huippunopean MPPT-ohjaimen ansiosta energiaa voidaan kerätä 30 % enemmän verrattuna lataussäätimeen, jossa on PWM-säädin, ja jopa 10 % enemmän verrattuna hitaampiin MPPT-säätimiin.

Optimaalinen aurinkoenergian tuotto

Lataussäätimessä on innovatiivinen seuranta-algoritmi. Se maksimoi aina energian keräyksen lukitsemalla optimaalisen MPP-arvon (Maximum Power Point). Jos laite on osittaisessa varjossa, teho-jännite-käyrällä voi olla kaksi tai useampia tehopisteitä. Perinteiset MPPT-lataussäätimet pyrkivät lukittumaan paikalliseen MPP-pisteeseen, joka ei välttämättä ole optimaalinen MPP-piste.

3.3. Erinomainen muuntoteho

Lataussäätimellä on erinomainen muuntoteho. Sen enimmäishyötysuhde on yli 98 %. Yksi korkean hyötysuhteen eduista on, että lataussäätimessä ei ole jäähdytystuuletinta ja maksimilähtövirta taataan 40 °C:n (104 °F) ympäristön lämpötilaan asti.

3.4. Kattava elektroninen suojaus

Lataussäädin on suojattu ylikuumenemiselta. Lähtöarvot toteutuvat täysin 40 °C:n (104 °F) ympäristön lämpötilaan asti. Jos lämpötila nousee, lähtövirta pienenee.

Lataussäädin on varustettu aurinkopaneelin vääränapaisuussuojauksella ja vastavirtasuojauksella.

3.5. VictronConnect-sovellus

VictronConnect-sovellusta voidaan käyttää:

  • tarkkailemaan lataussäädintä ja näyttämään reaaliaikaisia aurinkokenno- ja akkutietoja,

  • hyödyntämään lataussäätimen toimintoja,

  • näyttämään tiedot ja virhehistorian jopa 30 päivän ajalta,

  • määrittämään lataussäätimen asetukset ja

  • päivittämään laiteohjelmiston.

MPPT_VictronConnect_screenshot.svg

Kuvakaappaus VictronConnect-sovelluksesta, joka näyttää reaaliaikaiset ja historiatiedot.

VictronConnect-sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista tai Victron Energyn lataussivulta.

Sovellus on saatavilla seuraaville alustoille:

  • Android.

  • Apple iOS: huomaa, että USB-yhteyttä ei tueta, vaan yhteys on muodostettava Bluetoothin kautta.

  • MacOs.

  • Windows: huomaa, että Bluetooth-yhteyttä ei tueta, vaan yhteys on muodostettava USB-liitännän kautta.

Download_VictronConnect_and_QR_code.png

Sovellus voi muodostaa yhteyden lataussäätimeen seuraavilla tavoilla:

MPPT_L_-_VC_via_dongle.png

Bluetooth-yhteys.

MPPT_L_-_VC_via_USB.png

USB-yhteys.

MPPT_L_-_VC_via_VRM.png

Internet- tai LAN-yhteys.

3.6. Näyttö

Näytölle on useita vaihtoehtoja:

3.7. VE.Direct-portti

VE.Direct-porttia käytetään kommunikointiin lataussäätimen kanssa. Sitä voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin:

  • Yhdistämiseen valvontalaitteeseen, kuten GX-laitteeseen tai GlobalLinkiin.

  • Yhdistämiseen VictronConnect-sovellukseen.

  • Ulkoiseen valvontaan.

Erikoiskaapelit tai liitännät, joita tarvitaan tähän porttiin liittämiseen:

3.8. VE.Can-portit

Laitteen kaksi RJ45 VE.Can ‑porttia mahdollistavat tiedonsiirron useiden VE.Can-ominaisuudella varustettujen Victron-tuotteiden välillä, ja niiden avulla lataussäädin voidaan liittää eri laitteisiin, kuten:  

  • GX-laite – valvontaa ja ohjausta varten

  • muut VE.Can-lataussäätimet – synkronoitua latausta varten

  • muut VE.Can-lataussäätimet, muut VE.Can-tuotteet ja/tai GX-laite – monia erilaisia käyttötarkoituksia varten.

3.9. Kuormituksen lähtö

Lataussäädin on varustettu virtuaalisella kuorman lähtöliitännällä.

3.9.1. Virtuaalinen kuorman lähtö

Virtuaalisen kuorman lähdön avulla voidaan kompensoida lataussäätimeltä puuttuvaa fyysistä kuorman lähtöliitäntää.

Virtuaalisen kuorman lähdön luominen:
  • Käytä ohjelmoitavaa relettä ja anna sen toimia virtuaalisena kuorman lähtönä VictronConnect-sovelluksen reletoiminnon kautta. Katso lisätietoja luvusta Ohjelmoitavat releasetukset.

  • Käytä VE.Direct TX -kaapelia ja anna sen toimia virtuaalisena kuorman lähtönä VictronConnect-sovelluksen RX-portin toiminnon kautta. Katso lisätietoja luvusta RX-portin asetukset.

Virtuaalinen kuorman lähtö voidaan määrittää VictronConnect-sovelluksen kautta ja sitä voidaan ohjata akkujännitteillä tai BatteryLife-algoritmilla. Katso lisätietoja konfigurointitoimenpiteistä luvusta Kuorman lähdön asetukset.

3.9.2. BatteryLife

Tämä luku koskee vain virtuaalista kuorman lähtöä.

Kun lataussäädin ei pysty lataamaan akkua täyteen kapasiteettiin yhdessä päivässä, seurauksena on usein se, että akkua pyöritetään jatkuvasti "osittain ladattu" -tilan ja "purkauksen loppu" -tilan välillä. Tämä toiminta (ei säännöllistä uudelleen latausta) tuhoaa lyijyakun muutamassa viikossa tai kuukaudessa.

BatteryLife-algoritmi valvoo akun varaustilaa ja tarvittaessa nostaa kuorman irtikytkentätasoa päivittäin (toisin sanoen kuorma kytketään irti aiemmin) kunnes aurinkopaneelien avulla kerätty energia riittää akun lataamiseen lähes täyteen 100 %:n tasoon. Tästä hetkestä eteenpäin kuormituksen katkaisutasoa moduloidaan siten, että lähes 100 %:n varaustaso saavutetaan noin kerran viikossa.

3.10. Akun lataus

3.10.1. Mukautuva 3-vaiheinen akun lataus

Lataussäädin on 3-vaiheinen laturi. Lataustasot ovat: Päälataus – absorptio – ylläpito.

Päälataus

Päälatausvaiheen aikana lataussäädin tuottaa suurimman latausvirran akkujen lataamiseksi nopeasti. Tässä vaiheessa akun jännite kasvaa hitaasti. Kun akun jännite on saavuttanut asetetun absorptiojännitteen, päälatausvaihe päättyy ja absorptiovaihe alkaa.

Absorptio-

Absorptiovaiheen aikana lataussäädin on siirtynyt vakiojännitetilaan. Akkuun menevä virta vähenee vähitellen. Kun virta on laskenut alle 2A (jälkivirta), absorptiovaihe päättyy ja ylläpitovaihe alkaa.

Jos purkaukset ovat matalia, absorptioaika pysyy lyhyenä. Tämä estää akun ylilatautumisen. Mutta jos akku on syväpurkautunut, absorptioaika pitenee automaattisesti, jotta akku latautuisi aivan täyteen.

Ylläpito-

Ylläpitovaiheen aikana jännite laskee ja akku pysyy täydessä varaustilassa.

Vihje

Lataussäätimessä ei ole varastointilatausvaihetta toisin kuin vaihtovirtasäätimessä, koska yöllä ei saada aurinkosähköä ja akun lataus pysähtyy.

3.10.2. Joustava latausalgoritmi

VictronConnect-sovellus mahdollistaa 8 esiasetetun latausalgoritmin valinnan tai vaihtoehtoisesti latausalgoritmi on täysin ohjelmoitavissa. Latausjännitteet, vaiheen kesto ja latausvirta ovat mukautettavissa.

Tämän lisäksi kiertokytkimellä voidaan asettaa 8 esiohjelmoitua algoritmia.

3.10.3. Tasauslataus

Jotkut lyijyakkutyypit vaativat säännöllisen tasauslatauksen. Tasauksen aikana latausjännitettä nostetaan normaalin latausjännitteen yläpuolelle kennotasapainon saavuttamiseksi.

Jos tasauslatausta tarvitaan, se voidaan ottaa käyttöön VictronConnect-sovelluksella.

3.11. Lämpötilan tunnistus

Lämpötilan tunnistus mahdollistaa lämpötilakompensoidun latauksen. Absorptio- ja ylläpitolatausjännitteet säädetään joko akun lämpötilan perusteella (lisävaruste vaaditaan) tai muuten lataussäätimen sisäisen lämpötilan perusteella.

Lämpötilakompensoitua akun latausta tarvitaan, kun lyijyakkuja ladataan kuumassa tai kylmässä ympäristössä.

Lämpötilakompensointi voidaan ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä lataussäätimen asetuksista ja myös kompensoinnin määrä, kompensointikerroin (mV/°C), on säädettävissä.

3.11.1. Sisäinen lämpötila-anturi

Lataussäätimessä on sisäänrakennettu sisälämpötila-anturi.

Sisälämpötilaa käytetään lämpötilakompensoitujen latausjännitteiden asettamiseen. Tätä varten käytetään sisälämpötilaa, kun lataussäädin on "kylmä". Lataussäädin on "kylmä", kun akkuun siirtyy vain vähän virtaa. Huomaa, että tämä on vain arvio ympäristön lämpötilasta ja akun lämpötilasta. Jos tarkempaa akun lämpötilaa tarvitaan, harkitse ulkoisen akun lämpötila-anturin käyttöä, katso luku Ulkolämpötila- ja jänniteanturi.

Lämpötilan kompensointialue on 6–40 °C (39–104 °F).

Sisälämpötila-anturia käytetään myös määrittämään, onko lataussäädin ylikuumentunut.

3.11.2. Ulkolämpötila- ja jänniteanturi

Smart Battery Sense on (lisävarusteinen) langaton akkujännite- ja lämpötila-anturi, jota voidaan käyttää lataussäätimen kanssa. Se mittaa akun lämpötilan ja jännitteen, ja lähettää sen Bluetoothin kautta lataussäätimeen.

Lataussäädin käyttää Smart Battery Sense -mittauksia seuraaviin tarkoituksiin:

  • Lämpötilakompensoitu lataus käyttää akun todellista lämpötilaa lataussäätimen sisälämpötilan sijaan. Tarkka akun lämpötilan mittaus parantaa lataustehokkuutta ja pidentää lyijyakkujen käyttöikää.

  • Jännitteen kompensointi. Latausjännitettä nostetaan sen kompensoimiseksi, jos akkukaapeleiden jännite laskee korkean virran latauksen aikana.

Lataussäädin kommunikoi Smart Battery Sensen kanssa Bluetoothin välityksellä käyttämällä VE.Smart Network- yhteyttä. Katso lisätietoa VE.Smart Networkista VE.Smart Networking -oppaasta.

Vaihtoehtoisesti akun lämpötilaa ja akkujännitettä mittaava VE.Smart voidaan myös asettaa lataussäätimen ja BMV-712 Smart- tai SmartShunt-akkumonitorin väliin, jossa on lämpötila-anturi BMV:lle, ilman tarvetta Smart Battery Senselle.

Huomaa

Huomaa, että VE.Smart Networkia voidaan käyttää vain, jos lataussäädin pystyy Bluetooth-viestintään, siinä on Bluetooth-toiminto tai siinä on VE.Direct Bluetooth Smart -sovitin.

MPPT_large_system_with_battery_sense_and_dongle

Esimerkki Smart Battery Sensen VE.Smart Networkista ja lataussäätimestä.

3.12. Jännitteen tunnistus

Lisävarusteinen Smart Battery Sense tai akkumonitori mittaa akun napajännitteen ja lähettää sen Bluetoothin kautta VE.Smart-verkon kautta lataussäätimeen. Jos akkujännite on pienempi kuin lataussäätimen jännite, lataussäädin lisää latausjännitettä kompensoidakseen jännitehäviöitä.

3.13. Kauko-ohjaus päällä/pois

Lataussäätimessä on kauko-ohjattava päällä/pois-liitäntä. Lataussäädin voidaan kytkeä päälle tai pois päältä etänä kytkemällä kytkin tähän liittimeen tai lähettämällä korkea-signaali H-liittimeen tai matala-signaali L-liittimeen. tämä liitin voidaan liittää myös ulkoiseen ohjauslaitteeseen, esimerkiksi litiumakun hallintajärjestelmään (BMS).

Lataussäädin voidaan kytkeä päälle useilla tavoilla käyttämällä etäliitäntää/-liitäntöjä:

  • L- ja H-liittimet on kytketty toisiinsa kytkimellä tai releellä.

  • Kun H-liittimen jännite on yli 2,9 V (akun jännitteeseen asti) kytkimen, releen tai muun ulkoisen laitteen, kuten akustonhallintajärjestelmän, kautta.

  • Kun L-navan jännite vedetään akun miinusnapaan. (<3,5 V) kytkimen, releen tai muun ulkoisen laitteen, kuten akustonhallintajärjestelmän, kautta.

Virtuaalinen päällä/pois-etäliitäntä voidaan luoda käyttämällä (lisävarusteista) VE.Directin kauko-ohjauskaapelia.

3.14. Ohjelmoitava rele

Lataussäädin on varustettu ohjelmoitavalla releellä. Tämä rele voidaan ohjelmoida kytkeytymään tietyn tilanteen sattuessa, kuten:

  • Korkea PV-jännite

  • Matala tai korkea akkujännite

  • Korkea tai matala lämpötila

  • Ylläpito tai tasaus aktiivinen

  • Lataussäädin virhetilassa

  • Päivän tunnistus

  • Kuormituksen lähtö

3.15. WireBox

Lisävarusteinen MPPT WireBox on muovinen kansi, joka voidaan kiinnittää lataussäätimen pohjaan. Se peittää akun ja aurinkokennoliitännät estäen vahingossa tapahtuvan kosketuksen akun ja aurinkopaneelin liitäntöjen kanssa Se toimii lisäsuojana, mistä on hyötyä erityisesti silloin, kun MPPT-lataussäätimen asennuspaikka on kaikkien ulottuvilla.

Lisätietoja ja tietoa oikean MPPT WireBoxin löytämisestä lataussäätimellesi on MPPT WireBox -tuotesivulla:

MPPT_with_wire_box.svg

Esimerkki lataussäätimestä MPPT WireBoxilla