4. Configurarea
După ce au fost făcute conexiunile electrice și sistemul de monitorizare a bateriei a fost alimentat, va trebui configurat, astfel încât să fie adecvat sistemului în care se utilizează.
Se poate face cu ajutorul butoanelor de pe unitatea principală a sistemului de monitorizare a bateriei sau, chiar și mai ușor, prin intermediul aplicației VictronConnect. Rețineți că sunt necesare dongle-ul VE.Direct Bluetooth Smart sau interfața VE.Direct la USB.
Prezentul capitol descrie configurarea sistemului de monitorizare a bateriei prin aplicarea setărilor de bază. Pentru toate setările și caracteristicile, consultați capitolul Lista tuturor caracteristicilor și setărilor.
4.1. Asistent de configurare
La prima pornire sau după o resetare din fabrică, sistemul de monitorizare a bateriei va porni automat asistentul de configurare. Asistentul de configurare trebuie finalizat înainte de a se efectua orice alte setări.
Pe afișaj apare textul derulant „capacitatea bateriei”: .
Apăsați orice buton pentru a intra în asistentul de configurare. Textul derulant se va opri și va fi afișată valoarea implicită din fabrică a capacității bateriei (200 Ah), iar prima cifră clipește.
Utilizați butoanele + și - pentru a seta prima cifră a valorii capacității bateriei. Folosiți de preferință valoarea capacității bateriei de 20 ore (C20). Pentru mai multe informații despre capacitatea bateriei, consultați capitolul Capacitatea bateriei și numărul lui Peukert.
Apăsați SELECT pentru a seta următoarea cifră în același mod. Repetați acest pas până când este afișată capacitatea necesară a bateriei.
Apăsați SELECT pentru a stoca valoarea. Acest lucru este confirmat de un semnal sonor scurt.
În cazul în care este necesară o corecție, apăsați din nou SELECT și repetați pașii anteriori.
Apăsați butonul SETUP, + sau - pentru a opri asistentul de configurare și pentru a trece la modul normal de funcționare.
Sistemul de monitorizare a bateriei va detecta automat tensiunea nominală a sistemului de baterii imediat după finalizarea asistentului de configurare. Pentru detalii și limitări ale detectării automate a tensiunii, consultați capitolul ???.
Sistemul de monitorizare a bateriei este acum gata de utilizare. Acum este configurat pentru un sistem mediu cu o baterie cu electrolit lichid cu plumb acid, GEL sau AGM. Dacă sistemul dvs. conține o baterie cu o chimie diferită, cum ar fi litiu sau dacă sunt necesare alte setări specifice ale sistemului, sunt necesare alte configurații ale sistemului de monitorizare a bateriei. Consultați capitolul Lista tuturor caracteristicilor și setărilor.
Notă
În cazul în care asistentul de configurare nu se afișează, adică nu există text derulant, acesta poate fi reactivat prin efectuarea unei resetări a sistemului de monitorizare a bateriei. Apăsați simultan timp de 3 secunde butoanele SETUP și SELECT pentru a reseta sistemul de monitorizare a bateriei la setările din fabrică.
Rețineți că setările din fabrică pot fi restabilite numai dacă setarea Blocare configurare a fost setată în poziția OPRIT.
4.2. Modificarea setărilor
4.2.1. Setări prin intermediul unității principale
Utilizați butoanele de afișare pentru a intra și a naviga prin meniul de setări. Fiecare setare are un număr și un nume. De exemplu: „01 - Capacitatea bateriei”. Lista completă a tuturor setărilor și numărul lor corespondent se pot găsi în capitolul Lista tuturor caracteristicilor și setărilor.
Indicație
De asemenea, este posibil (și mai ușor) să efectuați setările de monitorizare a bateriei prin intermediul aplicației VictronConnect. Consultați capitolul Aplicația VictronConnect pentru a afla cum se face acest lucru.
Pentru a accesa meniul de setări și pentru a modifica setările:
1 | Porniți din meniul principal. | |
2 | Apăsați SETUP timp de două secunde pentru a intra în meniul de setări. | |
3 | Se va afișa primul element de setare 01-Capacitatea bateriei. | |
4 | Utilizați butoanele + și - pentru a trece la elementul de setare dorit. | |
5 | Apăsați SELECT pentru a accesa elementul de setare. | |
6 | Utilizați SELECT și butoanele + și - pentru a personaliza setarea. | |
7 | Apăsați SETUP pentru a reveni la meniul de setare. | |
8 | Treceți la următoarea setare utilizând butoanele + sau -. | |
9 | După ce au fost efectuate toate setările, apăsați SETUP pentru a reveni din meniul de setări la modul normal. |
4.2.2. Aplicația VictronConnect
Aplicația VictronConnect poate fi folosită pentru modificarea tuturor setărilor și actualizarea firmware-ului.
Modalitățile de conectare la sistemul de monitorizare a bateriei:
local, prin USB, utilizând interfața VE.Direct la USB conectată la portul VE.Direct;
local, prin Bluetooth, utilizând dongle-ul VE.Direct Bluetooth Smart conectat la portul VE.Direct;
De la distanță, folosind un dispozitiv GX, folosind caracteristica „La distanță” VictronConnect. Pentru mai multe informații, consultați capitolul La distanță VictronConnect din manualul aplicației VictronConnect.
Cum să conectați aplicația VictronConnect la sistemul de monitorizare a bateriei:
Deschideți aplicația VictronConnect.
Asigurați-vă că sistemul de monitorizare a bateriei este alimentat.
așteptați ca sistemul de monitorizare a bateriei să apară în lista dispozitivelor din fila „Local” sau „VRM”;
Faceți clic pe sistemul de monitorizare a bateriee.
În cazul unei conexiuni prin Bluetooth: Introduceți codul PIN implicit: 000000. După introducerea codului PIN implicit, aplicația VictronConnect vă va solicita să modificați codul PIN. Motivul este împiedicarea conexiunilor neautorizate în viitor. Se recomandă să schimbați codul PIN la prima instalare.
Pentru a vizualiza și/sau a modifica setările sistemului de monitorizare a bateriei, navigați la pagina setărilor apăsând pictograma în formă de roată dințată în colțul din dreapta sus al ecranului de pornire.
Indicație
Rețineți că acest manual tratează doar aspecte specifice privind sistemul de monitorizare a bateriei. Pentru informații generale suplimentare privind aplicația VictronConnect, precum modul de utilizare și locația de descărcare sau modul de conectare, consultați pagina de produs și manualul din aplicația VictronConnect.
4.3. Actualizarea firmware-ului
La o nouă instalare, se recomandă actualizarea firmware-ului sistemului de monitorizare a bateriei. Dacă este disponibilă o versiune mai nouă de firmware, aplicația VictronConnect vă va notifica acest lucru imediat ce se realizează o conexiune cu sistemul de monitorizare a bateriei.
Notă
Rețineți că firmware-ul poate fi actualizat numai prin aplicația VictronConnect. Aplicația trebuie să fie actualizată pentru a putea accesa cea mai recentă versiune firmware.
Pentru a verifica dacă versiunea de firmware este cea mai recentă, conectați-vă la sistemul de monitorizare a bateriei prin aplicația VictronConnect și urmați pașii de mai jos:
Navigați la setările produsului apăsând pictograma în formă de „roată dințată” în colțul din dreapta sus al ecranului de stare a produsului;
Apăsați simbolul în formă de „3 puncte” în colțul din dreapta sus al ecranului de setări.
selectați „Product info” (informații produs) din meniul derulant;
versiunea de firmware va fi afișată. Se va menționa dacă aceasta este (sau nu) cea mai recentă versiune de firmware. Dacă este disponibilă o versiune mai recentă de firmware, va fi afișat un buton „UPDATE” (actualizare);
pentru a actualiza firmware-ul, apăsați butonul „UPDATE”.
4.4. Efectuarea setărilor esențiale
Setările implicite ale sistemului de monitorizare a bateriei sunt adaptate pentru bateriile cu plumb-acid, cum ar fi baterii AGM, cu GEL, OPzV sau OPzS.
Majoritatea setărilor pot rămâne la valorile implicite din fabrică. Sunt însă câteva care trebuie modificate. Acestea sunt:
Capacitatea bateriei.
Tensiune de încărcare.
Stare de încărcare sau pornire sincronizată.
Notă
În cazul în care se utilizează baterii cu litiu (sau baterii cu o chimie diferită), va trebui să se modifice unele setări suplimentare.
Mai întâi, faceți setările esențiale conform celor descrise în această secțiune, apoi consultați alineatul următor pentru setările speciale ale bateriilor cu litiu.
Notă
Pentru informații suplimentare privind aceste setări și oricare dintre celelalte, consultați capitolul Lista tuturor caracteristicilor și setărilor.
4.4.1. Setarea valorii capacității bateriei
În aplicația VictronConnect, accesați: Setări > Baterie.
Prin intermediul unității principale, consultați: Meniu de configurare > Setarea 01 – Capacitatea bateriei.
Sistemul de monitorizare a bateriei este setat în mod implicit la 200 Ah. Modificați această valoare pentru a corespunde capacității bateriei dvs. Pentru bateriile plumb-acid, vă recomandăm să introduceți rata de 20 de ore (C20).
4.4.2. Setați valoarea tensiunii de încărcare
În aplicația VictronConnect, consultați: Setări > Baterie > Tensiune de încărcare.
Prin intermediul unității principale, consultați: Meniu de configurare > Setarea 02 – Tensiune de încărcare.
Acestea sunt valorile recomandate pentru „Tensiunea de încărcare” pentru bateriile plumb-acid:
Utilizați multipli ai tensiunii de încărcare de 12 V, de 13,2 V sau consultați documentația produsului.
Pentru mai multe informații, consultați și capitolul Tensiunea de încărcare.
4.4.3. Setarea stării de încărcare
În aplicația VictronConnect, consultați: Setări > Baterie > Pornire sincronizată baterie.
Prin intermediul unității principale, consultați: Meniu de configurare > Setarea 70 – Pornire sincronizată.
Atunci când este setat la ON, sistemul de monitorizare a bateriei se va considera sincronizat atunci când este alimentat, rezultând o stare de încărcare de 100 %. Dacă este setat la OFF, sistemul de monitorizare a bateriei se va considera nesincronizat atunci când este pornit, rezultând o stare de încărcare necunoscută până la prima sincronizare efectivă.
Doar pentru VictronConnect:: Și valoarea inițială a stării de încărcare poate fi setată manual, valoarea implicită a acesteia fiind de 100 %, însă poate fi stabilită la o altă valoare dacă se dorește acest lucru. Consultați Setări > Baterie > Stare de încărcare.
4.5. Efectuarea setărilor pentru bateriile cu litiu
LiFePO4 (fosfat de litiu-fier sau LFP) reprezintă compoziția chimică cel mai des utilizată la bateriile Li-ion. Setările implicite de fabrică sunt în general aplicabile și bateriilor LFP, cu excepția celor de mai jos:
Curent de amortizare.
Exponentul Peukert.
Eficiența de încărcare.
Prag de descărcare.
Curentul de amortizare
În VictronConnect, accesați: Setări > Baterie > Curentul de amortizare.
Prin intermediul unității principale, consultați: Meniu de configurare > Setarea 03 - Curent de amortizare.
Anumite încărcătoare de baterii cu litiu opresc încărcarea când curentul scade sub un prag stabilit. În această situație, curentul de amortizare trebuie setat la o valoare mai ridicată.
Numărul lui Peukert
În VictronConnect, accesați: Setări > Baterie > Numărul lui Peukert.
Prin intermediul unității principale, consultați: Meniu de configurare > Setarea 05 - Numărul lui Peukert.
Atunci când sunt supuse unor rate de descărcare ridicate, bateriile cu litiu funcționează mult mai bine decât cele cu plumb-acid. Setați exponentul Peukert la 1,05, cu excepția cazului în care furnizorul de baterii vă recomandă altceva.
Eficiența încărcării
În VictronConnect, accesați: Setări > Baterie > Factorul de eficiență a încărcării.
Prin intermediul unității principale, consultați: Meniu de configurare > Setarea 06 – Factorul de eficiență a încărcării.
Eficiența încărcării bateriilor cu litiu este mult mai mare comparativ cu cea a bateriilor cu plumb-acid. Recomandăm setarea eficienței încărcării la 99 %.
Pragul de descărcare
În VictronConnect vedeți: Setare > Baterie > Bază de descărcare
Prin intermediul unității principale, consultați: Meniu de configurare > Setarea 16 – Releu SoC.
Această setare este utilizată în calculul „duratei de descărcare” și este stabilită implicit la 50 % pentru bateriile cu plumb-acid. Cu toate acestea, bateriile cu litiu se pot descărca cu mult peste 50 %. Pragul de descărcare poate fi setat la o valoare cuprinsă între 10 și 20 %, cu excepția cazului în care furnizorul bateriei recomandă altfel.
Avertisment
Avertisment important
Bateriile cu litiu sunt scumpe și pot fi deteriorate iremediabil din cauza descărcării prea mari sau a supraîncărcării. Deteriorările cauzate de descărcarea exagerată pot apărea atunci când consumatorii mici descarcă încet bateria când sistemul nu este utilizat. Câteva exemple ale acestor consumatori sunt sistemele de alarmă, curenții dispozitivelor cu CC în standby și consumul de curent al încărcătoarelor de baterii sau al regulatoarelor de încărcare.
Un curent de descărcare rezidual este deosebit de periculos dacă sistemul a fost descărcat până la punctul de apariție alunei opriri cauzate de tensiunea scăzută în celule. În acest moment, starea de încărcare poate fi chiar și de 1 %. Bateria cu litiu se va deteriora dacă curentul rămas este extras din baterie. Această deteriorare poate fi ireversibilă.
Un curent rezidual de 1 mA, de exemplu, poate deteriora o baterie de 100 Ah dacă aceasta a fost lăsată descărcată peste 40 de zile (1 mA x 24 h x 40 de zile = 0,96 Ah).
Sistemul de monitorizare a bateriei consumă <48mW din baterie. Prin urmare, alimentarea pozitivă trebuie să fie întreruptă dacă un sistem cu baterii Li-ion este lăsat nesupravegheat pe o perioadă suficient de lungă pentru ca consumul de energie al sistemului de monitorizare a bateriei să descarce complet bateria.
În cazul oricăror îndoieli cu privire la posibilul consum de curent rezidual, izolați bateria deschizând comutatorul acesteia, scoțând siguranța (siguranțele) bateriei sau deconectând borna pozitivă când sistemul nu este în uz.