4. Instalare
Avertisment
Acest produs poate fi instalat numai de către un inginer electric calificat.
Avertisment
Acest produs nu este adecvat pentru a fi conectat direct la sistemul electric al vehiculului. Acesta trebuie conectat la un sistem dedicat de curent continuu, care include un serviciu dedicat sau o baterie de casă, siguranțe și cablare adecvată a curentului continuu. Pentru recomandări cu privire la capacitatea bateriei, capacitatea siguranței și ecartamentul cablului, vă rugăm să consultați capitolul Conectarea cablurilor baterieiv din acest manual.
4.1. Locație
Acest produs trebuie să fie instalat într-o zonă uscată și bine ventilată, cât mai aproape de baterii. Trebui să existe un spațiu liber de cel puțin 10 cm în jurul echipamentului, pentru răcire.
Avertisment
Temperatura ambiantă excesiv de ridicată va duce la:
Reducerea duratei de viață.
Reducerea curentului la încărcare.
Putere maximă redusă sau oprirea invertorului.
Nu amplasați niciodată aparatul direct deasupra bateriilor.
Invertorul/încărcătorul este potrivit pentru montarea pe perete. Trebuie să fie disponibilă o suprafață solidă, potrivită pentru greutatea și dimensiunile produsului (de exemplu, beton sau zidărie). În scopul montării, în partea din spate a carcasei sunt prevăzute cu un cârlig și două găuri (a se vedea apendicele G).
Avertisment
Interiorul produsului trebuie să rămână accesibil și după instalare.
Încercați să mențineți o distanță cât mai mică între produs și baterie pentru a minimiza pierderile de tensiune prin cablu.
Avertisment
Din rațiuni de siguranță, acest produs trebuie instalat într-un mediu rezistent la căldură. Trebuie să vă asigurați ca nu există chimicale, componente sintetice, perdele sau alte textile etc. în imediata vecinătate.
Avertisment
Fiecare sistem necesită o metodă de deconectare a circuitelor AC și DC. În situația în care dispozitivul de protecție la supracurent este un întrerupător, acesta va servi și ca deconectare. În situația în care se utilizează siguranțe, vor fi necesare întrerupătoare separate între sursă și siguranțe.
Avertisment
Pentru reducerea riscului de incendiu, nu vă conectați niciodată la un centru de sarcină alternativă (panoul întrerupătorului) care are circuite cu ramuri multiple conectate.
Avertisment
ATENȚIE – Pentru a reduce riscul de rănire, încărcați doar bateriile reîncărcabile de tip plumb-acid sau LIFEPO4. Alte tipuri de baterii pot exploda, iar acest lucru poate provoca vătămări corporale și deteriorări. Nu încercați să încărcați baterii nereîncărcabile.
Avertisment
Utilizarea unui accesoriu care nu este recomandat sau vândut de către producătorul unității marine poate rezulta în incendiu, electrocutare sau rănire a persoanelor
Avertisment
AVERTISMENT – RISC DE GAZE EXPLOZIVE) DESFĂȘURAREA DE ACTIVITĂȚI ÎN VICINITATEA UNEI BATERII CU PLUM ACID ESTE PERICULOASĂ. BATERIILE GENEREAZĂ GAZE EXPLOZIVE ÎN TIMPUL FUNCȚIONĂRII NORMALE A BATERIEI. DIN ACEST MOTIV, ESTE FOARTE IMPORTAANT CA ÎNAINETE DE ÎNTREȚINEREA UNITĂȚII ÎN VICINITATEA BATERIEI, CITIȚI ACEST MANUAL ȘI URMAȚI INSTRUCȚIUNILE.
PRECAUȚII PERSONALE
Trebuie să existe o persoană care să se afle în raza de acțiune a vocii dvs. sau suficient de aproape pentru a vă putea ajuta în situația în care lucrați lângă o baterie cu plumb-acid
Este necesar să aveți apă proaspătă și săpun în apropiere, în cazul în care acidul bateriei intră în contact cu pielea, hainele sau ochii.
Purtați protecție completă pentru ochi și îmbrăcăminte. Evitați atingerea ochilor în timpul în care lucrați lângă baterie.
Dacă acidul bateriei vă intră în contact cu pielea sau hainele, spălați-vă imediat cu apă și săpun. Dacă acidul bateriei vă pătrunde în ochi, clătiți imediat și abundent ochii cu jet de apă rece timp de cel puțin 10 min și solicitați de îndată asistență medicală.
Nu fumați NICIODATĂ și nu permiteți formarea de scântei sau flăcări în apropierea bateriei sau a motorului.
Fiți foarte precauți pentru a reduce posibilitatea de a scăpa un instrument metalic pe baterie. Acest lucru poate provoca scântei sau scurtcircuit al bateriei sau a altei piele electrice care poate provoca explozie.
Atunci când lucrați cu o baterie cu plumb-acid, îndepărtați obiectele metalice personale, cum ar fi inele, brățări, coliere și ceasuri. O baterie cu plumb-acid poate produce un curent de scurtcircuitare suficient de mare pentru a suda un inel/colier sau alte piese la metal, provocând o arsură severă.
Nu încărcați NICIODATĂ o baterie înghețată.
Dacă scoaterea bateriei din vas este neccesară, scoateți întotdeauna borna împământată din baterie. Asigurați-vă că toate accesoriile din vase sunt oprite, pentru a nu provoca un arc.
Asigurați-vă că zona din jurul bateriei este ventilată în mod corespunzător. Curățați bornele bateriei. Asigurați-vă că împiedicați intrarea coroziunii în contact cu ochii. Studiați toate măsurile de precauție ale producătorului bateriei, precum scoaterea sau nu a capacelor celulei în timpul încărcării și ratele de încărcare recomandate.
Curățați bornele bateriei. Asigurați-vă că împiedicați intrarea coroziunii în contact cu ochii.
Studiați toate măsurile de precauție ale producătorului bateriei, precum scoaterea sau nu a capacelor celulei în timpul încărcării și ratele de încărcare recomandate.
Avertisment
LOCALIZAREA UNITĂȚII MARINE
Poziționați unitatea marină departe de baterie într-un compartiment separat care este ventilat în mod corespunzător.
Nu așezați niciodată unitatea marină direct pe baterie deoarece gazele de la baterie vor coroda și deteriora unitatea marină.
Nu permiteți niciodată ca acidul bateriei să picure pe unitatea marină atunci când citiți gravitația sau umpleți bateria.
Nu operați unitatea marină într-o zonă închisă și nu restricționați ventilarea.
Avertisment
PRECAUȚII DE CONEXIUNE PENTRU CURENTUL DIRECT
Conectați și deconectați conexiunile de ieșire de curent continuu numai după comutarea oricărei unități marine în poziția oprit și după scoaterea cablului de curent alternativ de la priza electrică sau după deschiderea deconectării de curent alternativ.
Avertisment
CONEXIUNILE EXTERNE LA ÎNCĂRCĂTOR SUNT OBLIGATE SĂ RESPECTE REGLEMENTĂRILE ELECTRICE ALE GARDEI DE COSTĂ ALE STATELOR UNITE (33CFR183, SUBPARTEA I).
Avertisment
INSTRUCȚIUNI DE ÎMPĂMÂNTARE – Această unitate maritimă trebuie conectată la un sistem de cablare permanent cu legare la pământ, metalic; sau un conductor de împământare a echipamentului trebuie să fie pornit cu conductoare de circuit și conectat la terminalul de împământare a echipamentului sau la cablul de pe unitate. Conexiunile la unitate trebuie să respecte toate codurile și ordonanțele locale
Avertisment
Acest produs nu este adecvat pentru a fi conectat direct la sistemul electric al vehiculului. Acesta trebuie conectat la un sistem dedicat de curent continuu, care include un serviciu dedicat sau o baterie de casă, siguranțe și cablare adecvată a curentului continuu. Pentru recomandări cu privire la capacitatea bateriei, capacitatea siguranței și ecartamentul cablului, vă rugăm să consultați capitolul Conectarea cablurilor baterieiv din acest manual.
4.2. Controlul vibrațiilor
Atenție
ATENŢIE
Atunci când se integrează invertoarele/încărcătoarele cu generatoare într-o singură incintă (generatoare hibride), este obligatorie utilizarea de suporturi de șoc. Acestea atenuează riscul de deteriorare a invertorului/încărcătorului prin absorbția energiei operaționale a generatorului, prelungind astfel durata de viață a componentelor.
Criteriile cheie pentru selectarea suporturilor de șoc includ:
Selecția se bazează pe intervalele de frecvență specifice de vibrații ale generatorului care trebuie izolate.
Suporturile de șoc trebuie să suporte greutatea echipamentului fără a afecta funcționalitatea.
4.3. Conectarea cablurilor baterieiv
Pentru a utiliza pe deplin capacitatea produsului, asigurați-vă că utilizați baterii cu o capacitate adecvată, o siguranță corespunzătoare pentru curent continuu și cabluri de baterie cu o secțiune transversală suficientă. Cablurile de curent continuu trebuie să fie din cupru, cu o rezistență nominală de 90 ºC (194 ºF). Consultați tabelul de mai jos pentru recomandări de dimensionare.
Model | Capacitatea bateriei | Siguranță CC | Secțiunea transversală pentru fiecare conexiune la bornele pozitive și negative pentru cabluri între 0 și 5 m *, **, *** | Secțiunea transversală pentru fiecare conexiune la bornele pozitive și negative pentru cabluri între 5 și 10 m *, **, *** |
---|---|---|---|---|
48/15000/200 | 300 - 1200 Ah | 600 A | 2x 95 mm2 | 2x 150 mm2 |
* Respectați regulile locale referitoare la instalare.
** Nu amplasați cablurile bateriei într-o conductă închisă
*** “2x” înseamnă două cabluri negative și două cabluri pozitive.
Procedură de conectare AvertismentUtilizați o cheie dinamometrică cu chei de racord izolate pentru a evita scurtcircuitarea bateriei. Cuplu recomandat: 12 Nm (piuliță M8). Evitați scurtcircuitarea cablurilor bateriei. | ||
Procedați astfel pentru a conecta cablurile bateriei:
|
Notă
Rezistența internă reprezintă un factor important în momentul în care se lucrează cu baterii de capacitate mică. Vă rugăm să consultați furnizorul dumneavoastră sau secțiunile relevante din cărțile noastre Energie nelimitată sau Cablare nelimitată. Ambele pot fi descărcate de pe site-ul nostru.
4.4. Conectarea cablurilor de CA
Avertisment
Acesta este un produs cu clasa de siguranță I (furnizat cu o bornă de împământare în scopuri de siguranță). Conectorii de intrare și/sau ieșire a curentului alternativ și/sau punctul de împământare din exteriorul produsului trebuie să fie prevăzute cu un punct de împământare continuu din motive de siguranță.
Acest produs este prevăzut cu un releu de împământare (releu H, consultați apendicele B) care conectează automat ieșirea neutră la șasiu dacă nu este disponibilă o sursă externă de curent alternativ. Dacă este furnizată o sursă externă de curent alternativ, releul de împământare H se va deschide înainte ca releul de siguranță de intrare să se închidă. Acest lucru asigură funcționarea corectă a unui întrerupător de circuit de dispersie la pământ conectat la ieșire.
Într-o instalație fixă, o împământare continuă poate fi asigurată prin intermediul firului de împământare al intrării CA. În caz contrar, carcasa trebuie să fie împământată.
Într-o instalație mobilă (de exemplu, cu o fișă de curent de la mal), întreruperea conectării de la mal va deconecta simultan conexiunea de împământare. În acest caz, carcasa trebuie să fie conectată la șasiu (al autovehiculului) sau la carenă sau la placa de împământare (a ambarcațiunii).
Invertorul încorporează un transformator de izolare a frecvenței de rețea. Acest lucru exclude posibilitatea apariției unui curent continuu la orice port de curent alternativ. Prin urmare, pot fi utilizate dispozitive de protecție împotriva curentului electric de tip A.
În cazul unei ambarcațiuni, conexiunea directă la împământarea de la mal nu este recomandată din cauza potențialei coroziunii galvanice. Soluția acestei probleme constă în utilizarea unui transformator de izolare.
Avertisment
Această unitate sau acest sistem este prevăzut cu limite fixe de declanșare și nu trebuie agregată peste 30 kW pe un singur punct de conexiune comună.
Placa cu borne CA se află pe placa de circuite imprimate, a se vedea Anexa A.
Nu inversați nulul și faza la conectarea curentului alternativ.
Intr. AC
Cablul de intrare a curentului alternativ poate fi conectat la placa cu borne „AC-in”.
De la stânga spre dreapta: „N” (neutru) și „L” (fază). „PE” (împământare) este situat pe bara de pământ/masă, a se vedea apendicele A.
Intrarea de curent alternativ trebuie protejată cu o siguranță sau un disjunctor magnetic de 100 A sau mai puțin, iar secțiunea transversală a cablului trebuie să aibă dimensiunile corespunzătoare. Dacă sursa de alimentare de intrare de CA este evaluată la o valoare mai mică, siguranța sau disjunctorul magnetic ar trebui să fie diminuate corespunzător.
AC-out-1
Cablul de ieșire a curentului alternativ poate fi conectat direct la placa cu borne „AC-out’.
De la stânga spre dreapta: „N” (neutru) și „L” (fază). „PE” (împământare) este situat pe bara de pământ/masă, a se vedea apendicele A.
Datorită funcției PowerAssist, invertorul/încărcător poate adăuga până la 15 kVA (adică 15000 / 230 = 65 A) la ieșire în timpul perioadelor de vârf de consum de energie. Împreună cu un curent de intrare maxim de 100 A, înseamnă că ieșirea poate furniza 100 + 65 = 165 A.
Un disjunctor și o siguranță sau un disjunctor evaluat pentru a susține sarcina așteptată trebuie să fie incluse în serie cu ieșirea, iar secțiunea transversală a cablului trebuie să aibă dimensiunile corespunzătoare.
AC-out-2
Este disponibilă o a doua ieșire care deconectează sarcina în cazul funcționării bateriei. La aceste terminale sunt conectate echipamente care pot funcționa numai dacă tensiunea de curent alternativ este disponibilă pe AC-in-1, de exemplu un boiler electric sau un aparat de aer condiționat. Sarcina de pe AC-out-2 este deconectată imediat în momentul în care invertorul/încărcătorul trece la funcționarea pe baterie. După ce curentul alternativ devine disponibil pe AC-in-1, sarcina de pe AC-out-2 va fi reconectată cu o întârziere de aproximativ 2 minute. Acest lucru pentru a permite stabilizarea unui grup electrogen.
De la stânga spre dreapta: „N” (neutru) și „L” (fază). „PE” (împământare) este situat pe bara de pământ/masă, a se vedea apendicele A.
4.5. Conexiuni opționale
Sunt posibile un număr de conexiuni opționale:
4.5.1. Control de la distanţă
Produsul poate fi controlat de la distanță în două moduri.
Cu un comutator extern conectat la terminalul „Remote on/off connector/Conector de pornire/oprire de la distanță” (a se vedea anexa A). Funcționează numai dacă comutatorul de pe invertor/încărcător este setat pe „on”.
Cu un panou Digital Multi Control conectat la una dintre cele două prize RJ45 VE.Bus (a se vedea anexa A). Funcționează numai dacă comutatorul de pe invertor/încărcător este setat pe „on”.
Consultați Anexa A pentru amplasarea conectorului.
4.5.2. Releu programabil
Produsul este echipat cu un releu programabil.
Releul poate fi programat pentru toate tipurile de aplicații, cu toate acestea, de exemplu ca un releu de pornire pentru un generator.
Consultați Anexa A pentru amplasarea conectorului.
4.5.3. Porturi programabile de intrare/ieșire
Produsul este echipat cu 2 porturi de intrare/ieșire analogice/digitale.
Aceste porturi pot fi utilizate în mai multe scopuri. O aplicație este comunicarea cu BMS (sistemul de gestionare a bateriei) a unei baterii litiu-ion.
Consultați Anexa A pentru amplasarea conectorului.
4.5.4. Baterie de pornire
Modelele de 12 și 24 V au o conexiune pentru încărcarea unei baterii de pornire. Curentul de ieșire este limitat la 4 A.
Consultați Anexa A pentru amplasarea conectorului.
4.5.5. Senzor de tensiune
Pentru a compensa pierderile pe cablu pe parcursul încărcării, pot fi conectate două fire de senzor cu ajutorul cărora poate fi măsurată tensiunea direct la baterie sau la punctele pozitive sau negative de distribuție. Utilizați cabluri cu secțiune transversală de 0,75 mm² (AWG 18).
Pe parcursul încărcării bateriei, invertorul/încărcătorul va compensa căderea de tensiune din cablurile de CC cu până la maxim 1 volt (adică 1 V la conexiunea pozitivă și 1 V la cea negativă). În cazul în care căderea de tensiune riscă să depășească 1 V, curentul de încărcare este astfel limitat încât scăderea să fie limitată la 1 V.
Consultați Anexa A pentru amplasarea conectorului.
4.5.6. Senzor de temperatură
Pentru încărcare cu compensare de temperatură, senzorul de temperatură (prevăzut odată cu invertorul/încărcătorul) poate fi conectat. Senzorul este izolat și trebuie conectat la borna negativă a bateriei.
Consultați Anexa A pentru amplasarea conectorului.
4.5.7. Conexiune în paralel
Pot fi conectate în paralel până la șase unități identice, . La conectarea în paralel a unităților de invertor/încărcător, trebuie îndeplinite următoarele cerințe:
Toate unitățile trebuie să fie conectate la aceeași baterie.
Un număr maxim de șase unități pot fi conectate în paralel.
Doar dispozitivele identice pot fi conectate în paralel.
- cablurile de conectare CC la dispozitive trebuie să aibă lungime și secțiune transversală egală
În cazul în care se utilizează un punct de distribuție CC negativ, secțiunea transversală a conexiunii dintre baterii și punctul de distribuție CC trebuie să fie cel puțin egală cu suma secțiunilor transversale necesare ale conexiunilor dintre punctul de distribuție și unitățile de de invertor/încărcător.
Aranjați unitățile de de invertor/încărcător aproape de celelalte, dar permiteți cel puțin 10 cm pentru ventilație sub, deasupra și lângă unități.
Cablurile UTP trebuie să fie conectate direct de la o unitate la alta (și la panoul de control de la distanță). Nu sunt permise conexiuni sau casete de ramificare.
Conectați întotdeauna cablurile negative ale bateriei înainte de a amplasa cablurile UTP.
Doar un singur mijloc de control la distanță (panou sau comutator) poate fi conectat la sistem.
4.5.8. Conexiune trifazică
Inverterul/încărcătorul poate fi utilizat și într-o configurație trifazată în Y. În acest scop, dispozitivele sunt conectate cu ajutorul unor cabluri UTP RJ45 standard (la fel ca pentru funcționarea în paralel). Sistemul de invertor/încărcător (și panoul opțional Digital Multi Control) va necesita o configurare ulterioară (a se vedea capitolul Configuration/Configurație.
Notă
Invertorul/încărcătorul este nepotrivit pentru o configurație trifazată în triunghi (Δ).