Skip to main content

Växelriktare RS Smart

4. Konfigurering

I detta avsnitt:

4.1. Konfigurera via appen VictronConnect

Appen VictronConnect kan användas till att ändra alla inställningar och för att uppdatera den fasta programvaran.

Appen VictronConnect kan ansluta till växelriktaren via:

  • Lokalt - via inbyggd Bluetooth

  • Lokalt - via USB med VE.Direct till USB-gränssnitt anslutet till VE.Direct-porten.

  • Lokalt - via Bluetooth med VE.Direct Bluetooth Smart-dongle ansluten till VE.Direct-porten.

  • På distans - via VRM-portalen och en GX-enhet. (se VRM-fliken i VictronConnects enhetslista).

Hur man ansluter till växelriktaren med appen VictronConnect:

  • Öppna appen VictronConnect.

  • Säkerställ att växelriktaren är försedd med ström

  • Kolla om växelriktaren visas i enhetslistan i fliken ”Local” eller ”VRM”.

  • Klicka på växelriktaren.

  • Vid anslutning via Bluetooth: Ange standardpinkoden: 000000. När du har angett standardpinkoden kommer VictronConnect att be dig ändra pinkoden. Det är för att undvika oönskade anslutningar i framtiden. Vi rekommenderar att du ändrar pinkoden vid första installationen. Du kan göra det i produktens infoflik.

För att visa och/eller ändra batteriövervakarinställningar:

  • Gå till inställningssidan genom att klicka på kugghjulet Setting_cog_symbol_VictronConnect.svg i det övre högra hörnet på hemskärmen.

Tips

Den här manualen täcker bara de specifika delar som gäller växelriktaren. För mer allmän information om appen VictronConnect, såsom om hur den kan användas, var man laddar ner den eller hur man ansluter till den, se produktsidan och VictronConnect-manualen eller skanna QR-koden nedan:

QR_SVG_VictronConnect_page.svg

4.2. Batteriinställningar

VC_Battery_Settings.png

Batterispänning

RS är fast inställd på 48 V och är endast tillgänglig för 48 V-system.

Maximal laddningsström

Tillåter användaren att ställa in en lägre maximal laddningsström.

Laddare aktiverad

En ändring av den här inställning stänger av solcellsladdaren. Batterierna laddas inte. Den här inställningen är endast avsedd att användas när arbete ska utföras på installationen.

Laddarinställningar - Förinställt batteri

Förinställt batteri gör det möjligt för dig att välja batteritypen, acceptera fabriksinställningar eller att ställa in egna förinställda värden som ska användas för batteriladdningsalgoritmen. Inställningarna för absorptionsspänning, absorptionstid, floatspänning, utjämningsspänning och temperaturkompensation har alla ett förinställt värde men kan definieras av användaren.

Användardefinierade förinställda värden sparas i registret för förinställningar och på så sätt behöver inte installatörer ställa in alla värden varje gång de konfigurerar en ny installation.

Genom att välja Ändra förinställningar, eller på inställningsskärmen (med expertläge på eller inte) kan anpassade parametrar ställas in enligt följande:

Absorptionsspänning

Ställ in absorptionsspänningen.

Anpassningsbar absorptionstid

Välj med anpassningsbar absorptionstid, annars kommer fast absorptionstid att användas. Båda valen förklaras bättre nedan

Fast absorptionstid: Samma längd av absorption tillämpas varje dag (när det finns tillräckligt med solcellsenergi) genom att använda inställningen för maximal absorptionstid. Tänk på att det här valet kan leda till överbelastning av dina batterier, särskilt för blybatterier och system med ytliga dagliga urladdningar. Rådgör med din batteritillverkare för rekommenderade inställningar. Obs: säkerställ att du inaktiverar inställningen för svansström för att få samma absorptionstid varje dag. Svansströmmen skulle kunna avsluta absorptionstiden tidigare om batterispänningen är under gränsvärdet. Se mer information om i avsnittet om inställning av svansström nedan.

Anpassningsbar absorptionstid: Laddningsalgoritmen kan använda en anpassningsbar absorptionstid: den anpassar automatiskt till laddningsstatusen på morgonen. Den maximala absorptionsperioden för dagen bestäms av den batterispänning som uppmätts alldeles innan solcellsladdaren startar varje morgon (12 V batteri förutsätts, multiplicera batterispänningen med 4 för 48 V):

Batterispänning Vb (@uppstartning)

Multiplikator

Maximala absorptionstider

Vb < 11,9 V

x 1

Kl. 06.00

> 11,9 V Vb < 12,2 V

x 2/3

Kl. 04.00

> 12,2 V Vb < 12,6 V

x 1/3

Kl. 02.00

Vb > 12,6 V

x 2/6

Kl. 01.00

Multiplikatorn tillämpas på den inställda maximala absorptionstiden och resultatet blir den maximala längden på absorptionsperioden som används av laddaren. De maximala absorptionstiderna som visas i den sista kolumnen i tabellen baseras på den fabriksinställda maximala absorptionstiden på 6 timmar.

Maximal absorptionstid (hh:mm)

Ställ in gränsen för absorptionstid Endast tillgänglig när man använder en anpassad laddningsprofil.

Ange tiden i beteckningen hh:mm (tim:min), där timmar ska anges mellan 0 och 12 och minuter mellan 0 och 59.

Floatspänning

Ställ in floatspänningen.

Re-bulk spänningsförskjutning

Ställ in den spänningsförskjutning som kommer att användas över floatspänningsinställningen och som kommer att fastställa gränsvärdet för att starta om laddningscykeln.

T.ex.: För en re-bulk spänningsförskjutning på 0,1 V och en floatspänningsinställning på 13,8 V kommer spänningsgränsvärdet som används för att starta om laddningscykeln att vara 13,7 V. Med andra ord, om batterispänningen sjunker under 13,7 V i en minut kommer laddningscykeln att starta om.

Utjämningsspänning

Ställ in utjämningsspänningen.

Procent av utjämningsström

Ställ in vilken procent av den inställda maximal laddningsströmmen som kommer att användas när utjämning utförs.

Automatisk utjämning

Ställ in frekvensen för den automatiska utjämningsfunktionen. De möjliga alternativen är mellan 1 och 250 dagar:

  • 1 = dagligen

  • 2 = varannan dag

  • ...

  • 250 = var 250:e dag

Utjämning används i regel för att balansera cellerna i ett blybatteri och även för att förhindra avlagringar av elektrolyten i våtcellsbatterier. Om en (automatisk) utjämning är nödvändig eller inte bestäms av typen av batterier och deras användning. Rådfråga din batterileverantör för handledning.

När den automatiska utjämningscykeln har påbörjats tillämpar laddaren en utjämningsspänning på batteriet så länge som strömnivån fortsatt ligger under det inställda procenttalet för utjämningsström för bulkströmmen.

Den automatisk utjämningscyklens varaktighet

På alla VRLA-batterier och några våtcellsbatterier (algoritm nummer 0, 1, 2 och 3) avslutas den automatiska utjämningen när spänningsgränsen på maxV uppnås eller efter att en period som är lika med (absorptionstid/8) – vad som än inträffar först.

För alla rörplattebatterier (algoritm nummer 4, 5 och 6) samt för användardefinierade batterityper avslutas den automatisk utjämningen efter en period som är lika med (absorptionstid/2).

För litiumbatterityper (algoritm nummer 7) är utjämning inte tillgänglig.

Om en automatisk utjämningscykel inte avslutas på en dag kommer den inte att återupptas nästa dag. Nästa utjämning kommer att utföras i enlighet med den intervall som har ställts in i inställningen för ”Auto utjämning”.

Standardbatteritypen är ett VRLA-batteri och alla användardefinierade batterier kommer att bete sig som rörplattebatterier vad gäller utjämning.

Stoppläge för utjämning

Ställ in hur utjämningen ska avslutas Det finns två möjligheter, den första är om batterispänningen uppnår utjämningsspänningen och den andra är vid en fastställd tidpunkt, där den maximala utjämningslängden används.

Maximal utjämningslängd

Ställ in den maximala tiden som utjämningsfasen ska pågå.

Svansström

Ställ in strömtröskeln som kommer att användas för att avsluta absorptionsfasen innan den maximal absorptionstiden löper ut. När batteriströmmen sjunker under svansströmmen i en mint kommer absorptionsfasen att avslutas. Den här inställningen kan inaktiveras genom att ställa in den på noll.

Temperaturkompensation

Många sorters batterier kräver en lägre laddningsspänning i varma driftförhållanden och en högre laddningsspänning i kalla driftförhållanden.

Den inställda koefficienten är i mV per Celsiusgrad för hela batteribanken, inte per cell. Grundtemperaturen för kompensationen är 25 °C (77 °F) som visat i tabellen nedan.

VC_Temp_compensation.png

Med en temperatursensor installerad till anslutningsblocket för användarens in-/utgång kommer den faktiska batteritemperaturen att användas för kompensation under dagens gång.

Avstängning vid låg temperatur

Den här inställningen kan användas för att inaktivera laddning vid låga temperaturer vilket krävs av litiumbatterier.

För litiumjärnfosfatbatterier är den här inställningen förinställd till 5 grader Celsius och för de andra batterityperna är den inaktiv. När man skapar ett användardefinierat batteri kan avstängningstemperaturen anpassas manuellt.

Manuell utjämning – Starta nu

Genom att välja ”Starta nu” på ”Manuell utjämning” tillåts en manuell start av utjämningscykeln. För att låta laddaren riktigt utjämna batteriet, använd enbart det manuella utjämningsalternativet under absorptions- och floatperioder när det finns tillräckligt med sol. Ström- och spänningsgränser är identiska med den automatiska utjämningsfunktionen. Längden på utjämningscykeln är begränsad till maximalt en timme när den har startats manuellt. Manuell utjämning kan avslutas när som helst genom att välja ”Avsluta utjämning”.

4.3. Växelriktarinställningar

Följande växelriktarinställningar kan konfigureras.

Inställning

Förklaring

Standard

Intervall

Utgångsspänning

AC-utgångsspänning växelriktare

230 V

210 V till 245 V

Utgångsfrekvens

Växelriktarens AC-utgångsfrekvens

50 Hz

50 Hz eller 60 Hz

Jordrelä

När den här inställningen är aktiv kopplas Neutral (N) till skyddsjordningen (PE) när växelriktaren är i drift. Den här kopplingen bryts när växelriktaren inte är i drift.

När den här inställningen är inaktiv kopplas Neutral (N) aldrig till skyddsjordningen (PE).

aktiverad

aktiverad eller inaktiverad

4.4. Programmerbart relä

Programmerbart relä som kan ställas in för allmänt larm, DC-underspänning eller start-/stoppfunktion för generator. DC-klass: 4 A upp till 35 VDC, 1 A upp till 70 VDC

4.5. Anslutning av AC-solcellsväxelriktare

inverter innehåller ett inbyggt avkänningssystem för AC-solcellsväxelriktare. När det förekommer en återmatning av AC-solceller (ett överskott) från AC-utgångsanslutningsporten aktiverar inverter automatiskt en frekvensjustering av AC-utgången.

Även om ingen ytterligare konfigurering krävs är det viktigt att AC-solcellsväxelriktaren är korrekt konfigurerad för att svara på frekvensjusteringen genom att minska sin utgång.

Observera 1:1 regeln för AC-solcellsväxelriktarens storlek i förhållande till inverter:s storlek och att minsta batteristorlek ska tillämpas. Mer information om dessa begränsningar finns tillgängliga i AC-kopplingsmanualen och det är obligatoriskt att läsa detta dokument vid användning av en AC-solcellsväxelriktare.

Frekvensjusteringsintervallen kan inte konfigureras och omfattar en inräknad säkerhetsmarginal. När absorptionsspänningen uppnås kommer frekvensen att öka. Det är därför mycket viktigt att inkludera en DC-solcellskomponent i systemet för fullständig batteriladdning (ex. floatsteget).

Det kan vara möjligt att justera effektutgångsresponsen till flera frekvenser på din AC-solcellsväxelriktare.

Standardkonfigureringen har testats och fungerar på ett pålitligt sätt tillsammans med Fronius MG50/60-nätkodskonfigurationen.

4.6. Parallellprogrammering

Växelriktare måste installeras korrekt innan konfigurering.

För att ställa in ett parallellt system ska du öppna den första enheten i VictronConnect. Öppna Inställningar - systemmeny.

Observera

AC-utgångseffekt kommer att kopplas från i några sekunder när du växlar systemkonfigureringsläget. Säkerställ att systemet är konfigurerat INNAN du ansluter växelriktarens AC-utgång till belastningarna.

victron_-_RS_parallel_update2.jpg

Fabriksinställningen är fristående (en enda enhet).

För att ställa in ett parallellt system i en enfas ska du ändra systemkonfigureringen till ”enfas”.

För att ställa in ett parallellt system för trefassystem ska du välja ”trefas”. Den här inställningen är samma för ett trefassystem med en enda växelriktare på varje fas, eller flera på varje fas.

Victron_-_RS_parallel_options.jpg

Knapp för att förhindra ödrift i CAN-nätverket

Detta gör det möjligt att upptäcka ödrift i CAN-nätverket och möjliggör även inställningen ”Number of inverters in the system” (Antal växelriktare i systemet). Detta är aktivt som standard.

Antal växelriktare i systemet

Ange antalet enheter som är installerade i systemet.

Om CAN-nätverket är uppdelat i segment används den här inställningen för att fastställa det största och för att stänga ner det mindre segmentet för att förhindra dem från att fortsätta osynkroniserat på egen hand.

Detta leder till ett mer pålitligt system än om det mindre segmentet försöker fortsätta osynkroniserat på egen hand (vilket leder till överbelastning eller andra mindre behagliga problem som orsakats av en osynkroniserad AC-utgångssinusvåg).

Att ha ytterligare en VE.Can-enhet som känns igen av RS-enheten med samma systeminstans, i parallella system där det endast finns två enheter, hjälper till att fastställa vilket separat system som förses med ström. Denna extra VE.Can-enheten kan vara en GX-enhet, Lynx BMS eller en annan DC-kopplad VE.Can-MPPT-laddare.

I det här fallet kan en enskild växelriktare fortfarande starta om den andra inte kommunicerar, om inställningen ”Förhindra ödrift i CAN-nätverk” är aktiverad.

Lägsta antal växelriktare för att starta

Lägsta antal växelriktare som måste vara närvarande per fas när ett system startas.

Detta ställs in av installatören för att säkerställa att det finns tillräckligt många enheter för att starta upp den förväntade systembelastningen på en gång.

Du kanske vill kräva alla, eller alla förutom en (för att fortfarande tillåta systemet att starta om även om en enskild enhet är offline), eller endast en enhet för högsta redundans, förutsatt att det inte förekommer några större uppstartsbelastningar.

När systemet startar kommer det inte att stängas av om antalet driftklara växelriktare per fas sjunker under den här inställningen (så länge som de kvarvarande växelriktarna inte överbelastas och kan fortsätta försörja belastningen).

Om inställningen ”Förhindra ödrift i CAN-nätverket” är aktiv kommer systemet förbli online tills antalet växelriktare sjunker under värdet ”Antal växelriktare i systemet” delat på 2 + 1 (som är tröskelvärdet för ödriftskyddet i CAN-nätverket).

Om inställningen ”Förhindra ödrift i CAN-nätverket” är inaktiv kommer systemet inte att stängas av automatiskt även om endast en växelriktare per fas förblir online.

Se avsnittet Trefasprogrammering för ytterligare information om redundans och följderna av inställningen ”Fortsätta med en saknad fas”.

Systeminstans

Enheter med samma instansnummer fungerar tillsammans på AC-sidan.

En ändring av systeminstansinställningen tillåter flera grupper av växelriktare att vara på samma VE.Can-buss, men inte synkroniserade och segmenterade i olika AC-utgångar, utan interferens.

Fortsätt med samma programmeringsinställningar på resten av enheterna.

Notera

Dessa systeminställningar måste programmeras individuellt och ställas in korrekt på alla anslutna växelriktare för synkroniserad drift.

Anmärkning om redundans och kontinuerlig utgång under uppdateringar av fast programvara

Den AC-synkroniseringsmekanism som används för parallell- och trefasdrift har en inbäddad ”protokollversion”.

Enheter kan fungera tillsammans även med olika fasta programvaruversioner om de körs med samma protokollversion.

Detta möjliggör kontinuerlig oavbruten försörjning även under uppdatering av fast programvara eftersom enheterna uppdateras individuellt en i taget, medan de andra fortsätter att synkronisera och tillhandahålla en stabil AC-utgång.

Om Victron behöver ändra protokollversionnumret anges det tydligt i programvarans ändringslogg. Läs alltid den innan du uppdaterar.

Om det är flera protokollversioner som körs på samma VE.Can-buss kommer alla enheter ange fel #71 tills de är uppdaterade till samma version.

Notera

Kapaciteten minskar under uppdateringen av den fasta programvaran eftersom enheterna individuellt stängs av och startas om för att uppdatera programvaran.

För att behålla samma stabila AC-utgång i ett trefassystem måste det finnas minst två enheter på varje fas.

Det finns en extra inställning för trefassystem som kontrollerar om de andra två faserna stängs ner om en av faserna är offline. Se trefasprogrammering för ytterligare information.

4.7. Trefasprogrammering

För att kunna konfigurera ett trefassystem måste faserna vara korrekt installerade.

Konfigureringen av ett system för trefas eller enfas görs i VictronConnect i systemmenyn.

Observera

AC-utgångseffekt kommer att kopplas från i några sekunder när du växlar systemkonfigureringsläget. Säkerställ att systemet är konfigurerat INNAN du ansluter växelriktarens AC-utgång till belastningarna.

Anslut den första enheten i VictronConnect, ändra systeminställningen till trefas och välj sen korrekt fas för den enheten (L1, L2 eller L3).

Victron-multirs3phasevc2.jpg

Du måste göra detta individuellt för varje enhet.

Vi rekommenderar att du fysiskt markerar fronten på varje enhet samt ger den ett anpassat namn i VictronConnect som matchar den fysiska etiketten.

Victronconnect_-_3_phase.jpg

Det är möjligt att konfigurera att system så att om en enhet är offline (t.ex. på grund av att den har fysiskt stängts av eller att programvaran uppdateras) kan de andra enheterna fortsätta att köras och tillhandahålla AC-utgångseffekt till sina respektive faser.

Som standard är ”fortsätt med frånvarande fas” inaktiv. Om du stänger av en enhet med den fysiska brytaren kommer enheten att stängas av. Om enheten är en av tre enheter i ett trefassystem kommer även de andra två att stängas av.

Om ”Fortsätta med frånvarande fas” är aktiverad och det lägsta antalet enheter är tillräckligt kommer utgången till de andra faserna att fortsätta även om den är nere på färre faser än vad som är inställt.

Konfigureringsalternativet ”Fortsätta med frånvarande fas” SKA INTE aktiveras om det finns särskilda trefasbelastningar anslutna som kräver att alla tre synkroniserade faser är i drift (som en trefaselmotor.

I den situationen ska ”Fortsätta med frånvarande fas” fortsätta vara inaktiv enligt standardinställningen.

Varning

Om du försöker köra en trefasbelastningen med endast två faser i drift kan det leda till skador på din utrustning.

Varning

Om du har konfigurerat systemet att fortsätta driften med en fas frånvarande, och det föreligger ett problem med VE.Can-kommunikationen mellan enheterna (som att kabeln är skadad) fortsätter enheterna att fungera men de synkroniserar inte sina utgångsvågformer.

Inställningen för ”lägsta antal växelriktare för att starta” är antalet per fas.

Exempel

Om du vill vara säker på att få trefasredundans och säkerställa att en kontinuerlig trefasförsörjning (och inte bara två av tre faser).tillhandahålls även om en enskild fas går sönder.

Bör antalet växelriktare i systemet ställas in på nio. Det är tre växelriktare per fas x tre faser = sammanlagt nio växelriktare i systemet.

Inställningen ”lägsta antal växelriktare för att starta” fastställs av om systemets uppstartsbelastningar kan försörjas av en eller två enheter. I det här exemplet kan de försörjas av en enhet per fas så inställningen blir 1. De större belastningarna som kräver de extra parallella enheterna startas manuellt.

Om du vill vara säker på att få trefasredundans och säkerställa att en kontinuerlig trefasförsörjning (och inte två av tre faser).tillhandahålls även om en enskild fas går sönder.

Bör inställningen ”fortsätta med frånvarande fas” vara inaktiv. Detta skulle kräva att två enheter på samma fas, eller fyra enheter på olika faser skulle sluta fungera innan alla växelriktare på alla faser skulle stänga av sin AC-utgång tills det lägsta antalet enheter återupprättas.