6. Depanare și asistență
Primul pas în depanare ar trebui să fie urmarea pașilor din acest capitol pentru problemele comune ale bateriei.
Dacă întâmpinați probleme cu VictronConnect, consultați mai întâi manualul VictronConnect, în special capitolul de depanare.
În cazul în care toate acestea nu reușesc să rezolve problema, examinați întrebările frecvente și răspunsurile cu privire la produsul dvs. și adresați întrebări comunității de experți din Comunitatea Victron. În cazul în care problema persistă, contactați punctul de achiziție pentru asistență tehnică. Dacă punctul de achiziție este necunoscut, consultați pagina web Victron Energy Support.
6.1. Probleme ale bateriilor
6.1.1. Cum să recunoașteți dezechilibrul celulelor
BMS dezactivează frecvent încărcătorul
Această situația indică faptul că bateria este dezechilibrată. Încărcătorul nu va fi niciodată dezactivat de sistemul BMS în situația în care bateria este bine echilibrată. Chiar și în cazul unei încărcări complete, sistemul BMS va lăsa încărcătorul activ.
Capacitatea bateriei pare mai mică decât înainte
Dacă BMS-ul dezactivează încărcătoarele mult mai devreme decât o făcea înainte, chiar dacă tensiunea generală a bateriei pare în continuare OK, acesta este un indiciu că bateria este dezechilibrată.
Diferențele notabile se vor observa între tensiunile individuale ale celulei în timpul etapei de absorption
În momentul în care încărcătorul se află în etapa de absorption, toate tensiunile celulei trebuie să fie egale și să fie cuprinse între 3,50 V și 3,60 V. În caz contrar, acesta este un indiciu că bateria este dezechilibrată.
Tensiunea celulei scade încet în situația în care bateria nu este utilizată
Acest lucru nu reprezintă un dezechilibru, chiar dacă ar putea arăta așa. Un exemplu tipic este reprezentat de momentul în care toate celulele bateriei au inițial tensiuni egale, dar în situația în care bateria nu este folosită o zi, o celulă a scăzut cu 0,1 până la 0,2 V sub celelalte celule. Acest lucru nu se poate remedia prin reechilibrare, iar celula este considerată ca fiind defectă.
6.1.2. Cauzele pentru dezechilibrul celulei sau o variație a tensiunilor celulei
Bateria nu a petrecut suficient timp în etapa de încărcare tip absorption.
Această situația are loc într-un sistem în care nu există suficientă energie solară pentru a încărca complet bateria sau în sistemele în care generatorul nu funcționează mult sau suficient de des. În timpul funcționării normale a unei baterii cu litiu, apar tot timpul mici diferențe între tensiunile celulelor. Aceste diferențe sunt rezultatul unor ușoare diferențe între rezistența internă și valorile de auto-descărcare ale fiecărei celule. Etapa sarcinii tip absorption rezolvă aceste mici diferențe. Recomandăm o durată minimă de absorption de 2 ore pe lună pentru sistemele cu ciclu ușor, cum ar fi cele de rezervă sau aplicații UPS și de la 4 până la 8 ore pe lună pentru sistemele cu cicluri mai intense (sisteme autonome sau ESS). Aceasta permite echilibratorului suficient timp să echilibreze corespunzător celulele.
Bateria nu atinge niciodată etapa de regim float (sau stocare).
Etapa „float” (sau stocare) urmează etapei de absorption. În această etapă, tensiunea de încărcare scade la 13,5 V (într-un sistem de 12 V) și bateria este considerată a fi plină. Dacă încărcătorul nu ajunge niciodată în această etapă, acesta este un semn că etapa absorption nu a fost finalizată (vezi punctul anterior). Lăsați încărcătorul să ajungă la această etapă cel puțin o dată pe lună. Mai mult, acest nivel este necesar pentru sincronizarea monitorului bateriei SoC (tip încărcare).
Bateria a fost descărcată prea profund.
În timpul unei descărcări excesive, una sau mai multe celule ale sale poate ajunge cu mult sub pragurile de tensiune scăzută (2,60 V codificat hardcoded). Bateria poate fi salvată prin restabilizare, însă există și o șansă realistă ca una sau mai multe celule să fie defecte și ca restabilizarea să nu aibă succes. Considerați celula ca fiind defectă. Această situație nu este acoperită de garanție.
Bateria este veche și aproape că a ajuns la durata maximă de viață a ciclului.
În situația în care bateria a ajuns la durata maximă de viață a ciclului, una sau mai multe celule ale bateriei vor începe să se deterioreze, iar tensiunea celulei va fi mai mică decât tensiunile celorlalte celule. Acesta nu este un dezechilibru, deși poate părea așa. Reechilibrarea nu este o soluție în acest caz. Considerați celula ca fiind defectă. Acest lucru nu este acoperit de garanție.
Bateria are o celulă defectă.
O celulă poate deveni defectă după o descărcare foarte profundă când se află la sfârșitul ciclului său de viață sau din cauza unui defect de fabricație. O celulă defectă nu este dezechilibrată (deși ar putea părea așa). Reechilibrarea nu este o soluție în acest caz. Considerați celula ca fiind defectă. Descărcarea foarte profundă și sfârșitul ciclului de viață nu sunt acoperite de garanție.
6.1.3. Modalitatea de a recupera o baterie dezechilibrată
Încărcați întotdeauna bateria folosind un încărcător configurat pentru litiu și controlat de sistemul BMS.
Rețineți faptul că echilibrarea celulelor are loc numai în timpul etapei de absorption. De fiecare dată când încărcătorul intră în regim float, acesta trebuie repornit manual. Reechilibrarea poate dura mult timp (până la câteva zile) și necesită multe reporniri manuale ale încărcătorului.
Rețineți că poate părea că nimic nu se întâmplă în timpul echilibrării celulelor. Tensiunile celulei pot rămâne aceleași mult timp, iar BMS va porni și opri încărcătorul în mod repetat. Acest lucru este normal.
Echilibrarea are loc atunci când curentul de încărcare este egal sau mai mare de 1,8 A sau când BMS-ul a dezactivat temporar încărcătorul.
Echilibrarea se va finaliza în momentul în care curentul de încărcare scade sub 1,5 A și tensiunile celulei sunt aproape de 3,55 V.
Procesul de reechilibrare este finalizat în momentul în care curentul de încărcare a scăzut și mai mult, astfel încât toate celulele au 3,55 V.
Avertisment
Asigurați-vă 100 % că încărcătorul este controlat de BMS; când nu este, pot apărea supratensiuni periculoase în celule. Verificați acest aspect prin monitorizarea tensiunilor în celule din aplicația VictronConnect. Tensiunea celulelor complet încărcate va urca lent până la 3,7 V. În acest moment, BMS va dezactiva încărcătorul și tensiunile în celule vor scădea din nou. Acest proces se va repeta continuu până la restabilirea echilibrului.
Exemplu de calcul pentru timpul care este considerat a fi necesar pentru a restabili o baterie care este puternic dezechilibrată:
Pentru acest exemplu, imaginați-vă o baterie de 12,8 V 200 Ah cu o celulă puternic subîncărcată (descărcată).
O baterie de 12,8 V este compusă din 4 celule, fiecare celulă are 3,2 V. Acestea sunt conectate în serie. Prin urmare, 3,2 x 4 = 12,8 V. Fiecare celulă are o capacitate de 200 Ah.
Să presupunem că celula dezechilibrată este la 50 % din capacitatea sa, în timp ce celelalte celule sunt complet încărcate. Pentru restabilirea echilibrului, procesul de reechilibrare trebuie să adauge 100 Ah la acea celulă.
Curentul de echilibrare este de 1,8 A (per baterie și toate dimensiunile de baterii, cu excepția modelului de 12,8 V/50 Ah, care are un curent de echilibrare de 1 A). Reechilibrarea celulei va dura cel puțin 100/1,8 = 55 ore.
Echilibrarea se desfășoară în momentul în care încărcătorul este în stadiul de absorption. Pentru un algoritm de încărcare cu litiu de 2 ore, încărcătorul trebuie să repornească manual de 55/2 = 27 de ori pe parcursul procesului de reechilibrare. Dacă încărcătorul nu este repornit în scurt timp, procesul de echilibrare va fi întârziat și se va adăuga la timpul total de echilibrare.
Indicație
Un sfat pentru distribuitorii și utilizatorii profesioniști Victron Energy: Folosiți următorul truc pentru a evita repornirea continuă a încărcătorului. Configurați tensiunea float la 14,2. Aceasta va avea același efect ca în etapa de absorption. De asemenea, dezactivați tensiunea de stocare și/sau setați la 14,2 V. Alternativ, setați durata de absorption la o durată foarte lungă. Important este ca încărcătorul să mențină o tensiune de încărcare continuă de 14,2 V în timpul procesului de reechilibrare. După ce bateria a fost reechilibrată, setați încărcătorul înapoi la algoritmul normal de încărcare pentru litiu. Nu lăsați niciodată un încărcător conectat în așa fel încât sistemul să opereze. Floata bateriei la o astfel de tensiune mare va reduce durata de viață a bateriei.
6.1.4. Capacitate mai mică decât cea estimată
În situația în care capacitatea bateriei este mai mică decât capacitatea nominală, motivele posibile pot fi următoarele:
Dezechilibrul celulelor bateriei provoacă alarme premature de tensiune joasă, care, la rândul lor, determină BMS-ul să oprească sarcinile.
Consultați secțiunea Modalitatea de a recupera o baterie dezechilibrată.
Bateria este veche și aproape că a ajuns la durata maximă de viață a ciclului.
Verificați cât timp a funcționat sistemul, câte cicluri a parcurs bateria și la care profunzime de descărcare medie a fost descărcată bateria. O modalitate de a găsi astfel de informații este să urmăriți istoricul unui monitor al bateriei (dacă este disponibil).
Bateria a fost descărcată prea profund și una sau mai multe dintre celulele bateriei sunt deteriorate definitiv.
Aceste celule defecte vor atinge o tensiune scăzută în celule mai rapid decât celelalte celule și vor cauza oprirea prematură a consumatorilor de către BMS. Este posibil ca bateria să fi avut o descărcare foarte profundă?
6.1.5. Tensiune foarte scăzută la bornele bateriei
În situația în care bateria este descărcată prea tare, tensiunea va scădea mult sub 12 V (24 V). Dacă bateria are o tensiune mai mică de 10 V (20 V sau 40 V, respectiv pentru bateriile de 24 V și 48 V) sau dacă una dintre celulele bateriei are o tensiune sub 2,5 V, ateria va suferi daune permanente. Acest lucru duce la pierderea garanției. Deteriorarea bateriei va fi cu atât mai mare cu cât este mai mică tensiunea bateriei.
Puteți încerca să recuperați bateria utilizând procedura de reîncărcare de joasă tensiune de mai jos. Rețineți că acest proces nu este garantat, recuperarea poate să nu fie finalizată cu succes și există șanse realiste ca bateria să prezinte deteriorări permanente ale celulei, iar acest lucru ar putea duce la pierdere moderată până la severă a capacității după ce bateria a fost recuperată.
Procedura de încărcare pentru recuperarea după un eveniment de joasă tensiune:
Procedura de încărcare pentru recuperare se desfășoară pe o baterie individuală. Dacă sistemul conține mai multe baterii, repetați această procedură pentru fiecare baterie în parte.
Avertisment
Acesta este un proces riscant. Asigurați-vă de prezenta permanentă a unui supraveghetor.
Setați un încărcător sau o sursă de alimentare la 13,8 V (27,6 V, 55,2 V).
În situația în care oricare dintre tensiunile celulei este sub 2,0 V, încărcați bateria cu 0,1 A până în momentul în care tensiunea celei mai mici celule ajunge la 2,5 V.
Un supervizor trebuie să monitorizeze bateria și să oprească încărcătorul imediat ce bateria devine fierbinte sau se umflă. Dacă acest lucru se întâmplă, bateria este deteriorată irecuperabil.
Când tensiunea celulei celei mai reduse a urcat la peste 2,5 V, curentul de încărcare trebuie mărit la 0,1C.
Pentru o baterie de 100 Ah, acesta e un curent de încărcare de 10 A.
Conectați bateria la un sistem BMS și asigurați-vă că BMS-ul poate controla încărcătorul bateriei.
Notați tensiunea inițială la bornele bateriei și tensiunile celulelor bateriei.
Porniți încărcătorul.
Sistemul BMS poate opri încărcătorul, apoi îl poate porni din nou pentru puțin timp și apoi opri din nou.
Acest lucru se poate întâmpla de mai multe ori și este un comportament normal în cazul unui dezechilibru semnificativ al celulelor.
Notați tensiunile la intervale regulate.
În mod normal, tensiunile celulei trebuie să crească în prima parte a procesului de încărcare.
În cazul în care tensiunea unei celule nu crește în prima jumătate de oră, se consideră că bateria nu mai poate fi recuperată, iar procedura de încărcare trebuie oprită.
Verificați temperatura bateriei la intervale regulate.
Dacă vedeți o creștere bruscă a temperaturii, se consideră că bateria nu mai poate fi recuperată, iar procedura de încărcare trebuie oprită.
Odată ce bateria a ajuns la 13,8 V (27,6 V, 55,2 V), creșteți tensiunea de încărcare la 14,2 V (28,4 V, 56,8 V) și creșteți curentul de încărcare la 0,5C.
Pentru o baterie de 100 Ah, acesta e un curent de încărcare de 50 A.
Tensiunile celulei vor crește mai încet. Această situația este normală în partea de mijloc a procesului de încărcare.
Lăsați încărcătorul să rămână conectat timp de 6 ore.
Verificați tensiunile celulei; acestea trebuie să fie la 0,1 V una față de altă.
Dacă una sau mai multe celule au o diferență mult mai mare de tensiune, se consideră că bateria este deteriorată.
Lăsați bateria să se odihnească preț de câteva ore.
Verificați tensiunea bateriei.
Aceasta trebuie să rămână la peste 12,8 V (25,6 V, 51,2 V), cum ar fi 13,2 V (26,4 V, 52,8 V) sau mai mult. Și tensiunile celulei ar trebui să fie în continuare la 0,1 V una față de cealaltă.
Lăsați bateria să se odihnească pentru o perioadă de 24 de ore.
Măsurați tensiunile din nou.
Dacă tensiunea bateriei este sub 12,8 V (25,6 V, 51,2 V) sau există un dezechilibru vizibil al celulelor, considerați bateria deteriorată irecuperabil.
6.1.6. Bateria este aproape de sfârșitul ciclului de viață sau a fost utilizată necorespunzător
Pe măsură ce bateria îmbătrânește, capacitatea acesteia se va reduce și, în cele din urmă, unul sau mai multe elemente ale bateriei vor deveni defecte. Vârsta bateriei este legată de numărul de cicluri de încărcare/descărcare prin care a trecut bateria. De asemenea, o baterie poate avea o capacitate redusă sau celule defecte dacă a fost utilizată în mod necorespunzător, de exemplu, dacă a fost descărcată prea tare.
Pentru a determina ce ar fi putut cauza o problemă a bateriei, începeți prin a-i verifica istoricul, prin intermediul istoricului unui dispozitiv de monitorizare a bateriei sau unui BMS Lynx Smart.
Pentru a verifica dacă bateria este aproape de durata sa de viață și dacă bateria a fost utilizată în mod necorespunzător:
Pentru informații suplimentare privind ciclul de viață, consultați capitolul Date tehnice. |
6.2. Probleme legate de BMS
6.2.1. BMS dezactivează frecvent încărcătorul bateriei
O baterie bine echilibrată nu va dezactiva încărcătorul, chiar și în situația în care bateriile sunt complet încărcate. Dar în situația în care BMS-ul dezactivează încărcătorul frecvent, acest lucru reprezintă un indiciu al dezechilibrului celular.
Verificați tensiunile celulelor tuturor bateriilor conectate la BMS folosind VictronConnect.
Când este vorba despre un dezechilibru moderat sau mare între celule, BMS este de așteptat să dezactiveze frecvent încărcătorul bateriei. Acesta este mecanismul care se află în spatele acestui comportament:
BMS dezactivează încărcătorul de îndată ce celula ajunge la 3,75 V. Chiar dacă încărcătorul este dezactivat, procesul de echilibrare a celulei continuă, iar energia este mutată din cea mai înaltă celulă în celulele adiacente. Cea mai mare tensiune a celulei va scădea și după scăderea sub 3,6 V, încărcătorul va fi activat din nou. Acest ciclu durează de obicei între unu și trei minute. Tensiunea celei mai mari celule va crește din nou rapid (acest lucru se poate întâmpla în câteva secunde), după care încărcătorul va fi dezactivat din nou și așa mai departe. Acest lucru nu indică o problemă a bateriei sau a celulelor. Acest comportament va continua până când toate celulele sunt complet încărcate și echilibrate. Acest proces poate dura câteva ore. Depinde de nivelul de dezechilibru. Acest proces poate dura până la 12 ore în caz de dezechilibru grav. Echilibrarea va continua pe parcursul acestui proces, chiar și atunci când încărcătorul este dezactivat. Activarea și dezactivarea continuă a încărcătorului poate părea ciudată, dar fiți siguri că nu există nicio problemă. BMS doar protejează celulele de supratensiune.
6.2.2. BMS oprește încărcătoarele mult prea devreme
Acest lucru se poate datora unui dezechilibru celular. Tensiunea unei celule a bateriei este mai mare de 3,75 V.
Verificați tensiunile celulelor tuturor bateriilor conectate la BMS.
6.2.3. BMS oprește sarcinile mult prea devreme
Acest lucru se poate datora unui dezechilibru celular.
Atunci când tensiunea unei celule scade sub limita minimă a bateriei de 2,6 V, BMS-ul oprește sarcina.
Verificați tensiunile celulelor tuturor bateriilor conectate la BMS utilizând aplicația VictronConnect.
Notă
De îndată ce sarcinile au fost oprite ca rezultat al tensiunii reduse a celulei, tensiunea fiecărei celule trebuie să fie de 3,2 V sau mai mare înainte ca sistemul BMS să repornească sarcinile.
6.2.4. BMS afișează o alarmă, în timp ce toate tensiunile celulelor se află în intervalul corect
O cauză posibilă este reprezentată de un cablu sau un conector BMS slăbit sau deteriorat.
Verificați toate cablurile BMS și conexiunile acestora.
Ca primă măsură, asigurați-vă de faptul că tensiunile celulei și temperatura tuturor bateriilor conectate sunt în intervalul corect. Dacă acestea sunt în intervalul corect, urmați una dintre următoarele proceduri.
De asemenea, nu uitați că odată ce a existat o alarmă de subtensiune a celulei, tensiunea tuturor celulelor trebuie mărită la 3,2 V înainte ca bateria să poate să șteargă alarma de subtensiune.
O modalitate de a exclude situația în care o defecțiune se datorează unui BMS defect sau unei baterii defecte este să verificați BMS-ul folosind una dintre următoarele proceduri de testare BMS:
Baterie simplă și verificare BMS:
Deconectați ambele cabluri BMS de la BMS.
Conectați un singur cablu prelungitor BMS între ambii conectori ai cablului BMS. Cablul BMS trebuie să fie conectat într-o buclă, așa cum se arată în diagrama de mai jos. Bucla păcălește BMS ca acesta să creadă că o baterie este conectată fără nicio alarmă.
BMS-ul este defect dacă alarma este încă activă după ce bucla a fost plasată.
Dacă BMS-ul a eliminat alarma după ce bucla a fost plasată, acest lucru înseamnă că bateria este defectă.
Mai multe baterii și verificare BMS:
Ocoliți o baterie deconectând ambele cabluri BMS
Conectați cablurile BMS ale bateriilor aflate în vecinătate (sau bateriei și BMS) între ele, ocolind efectiv bateria.
Verificați dacă BMS a șters alarma.
Repetați această operațiune pentru următoarea baterie dacă alarma nu a fost eliminată.
BMS-ul este defect în situația în care alarma este încă activă după ce toate bateriile au fost evitate.
Dacă sistemul BMS a șters alarma atunci când o anumită baterie a fost ocolită, acest lucru înseamnă că bateria respectivă este defectă.
6.2.5. Cum se testează funcționalitatea BMS
Deconectați unul dintre cablurile BMS ale bateriei și verificați dacă BMS intră în modul alarmă.