4. Instalarea
4.1. Despachetarea și manipularea bateriei
Aveți grijă când despachetați bateria. Bateriile sunt grele. Nu o ridicați ținând-o de borne sau de cablurile BMS. Bateria are două mânere de transport pe ambele părți laterale. Greutatea sa este specificată în capitolul Date tehnice.
Familiarizați-vă cu bateria. Bornele principale ale bateriei din partea superioară au indicatoare pentru polaritatea corectă: un simbol „+” pentru borna pozitivă și un simbol „-” pentru borna negativă.
Fiecare baterie are două cabluri BMS, utilizate pentru comunicarea cu BMS. Un cablu are un conector tată cu 3 poli, iar celălalt are un conector mamă cu 3 poli. În funcție de modelul bateriei, cablurile BMS sunt amplasate pe o parte a bateriei sau pe două părți opuse ale bateriei.
Aveți grijă să împiedicați ruperea sau deteriorarea cablurilor BMS când manipulați bateria.
4.2. Descărcați și instalați aplicația VictronConnect
Descărcați aplicația VictronConnect pentru Android, iOS sau macOS din magazinul de aplicații corespunzător. Pentru informații suplimentare privind aplicația, consultați pagina de produs a VictronConnect.
4.2.1. Actualizarea firmware-ului bateriei și BMS-ului
La actualizarea firmware-ului BMS-ului, firmware-ul bateriei este, de asemenea, actualizat automat. Acest lucru se întâmplă fie prin aplicația VictronConnect, fie, în cazul unui Lynx Smart BMS NG împreună cu un dispozitiv GX, prin portalul VRM. De asemenea, asigurați-vă că aveți cea mai recentă versiune VictronConnect. Acest lucru asigură disponibilitatea celei mai recente versiuni de firmware pentru baterie și BMS.
La prima conectare, este posibil ca VictronConnect să solicite actualizarea firmware. Într-o astfel de situație, permiteți-i să efectueze actualizarea.
Dacă una sau mai multe baterii sunt adăugate la sistem la o dată ulterioară, firmware-ul bateriei va fi actualizat automat de BMS.
Pentru a verifica versiunea firmware a bateriei și a BMS, procedați după cum urmează:
|
4.3. Încărcare inițială înainte de utilizare
4.3.1. De ce să încărcați bateriile înainte de utilizare?
Această secțiune se aplică numai dacă intenționați să conectați bateriile în serie.
Bateriile cu litiu sunt încărcate doar la aproximativ 50 % la livrarea din fabrică. Aceasta este o cerință de siguranță pentru transport. Însă, din cauza diferențelor privind rutele de transport și de depozitare, nu toate bateriile au aceeași stare de încărcare până la momentul instalării.
Încărcarea individuală a bateriilor noi înainte de conectarea lor în serie va scurta timpul de încărcare.
Sistemul încorporat de echilibrare a celulelor bateriei este capabil să corecteze doar micile diferențe ale stării de încărcare de la o baterie la alta. Bateriile noi pot avea diferențe mari între stările lor de încărcare, iar acest lucru nu va fi corectat, dacă acestea sunt instalate astfel, mai ales dacă sunt conectate în serie. Vă rugăm să rețineți că diferențele privind starea de încărcare a bateriilor diferă de dezechilibrul de tensiunile celulelor din cadrul unei baterii. Acest lucru se datorează faptului că circuitele de echilibrare a celulelor din cadrul unei baterii nu pot afecta celulele din altă baterie.
4.3.2. Modul de încărcare a bateriilor înainte de utilizare
Avertisment
Utilizați întotdeauna un încărcător controlat prin BMS atunci când încărcați individual bateriile cu litiu.
Procedura inițială de încărcare:
În situația în care un banc de baterii va fi alcătuit din baterii conectate în serie pentru a forma un banc cu tensiune mai ridicată, atunci fiecare baterie trebuie încărcată mai întâi în mod individual. Folosiți un încărcător sau un invertor/încărcător dedicat cu un BMS pentru a efectua încărcarea inițială.
Doar o singură baterie sau un banc de baterii conectate în paralel pot fi încărcate ca o singură unitate.
Consultați manualul BMS-ului pentru instrucțiuni privind configurarea acestuia.
Setați încărcătorul conform profilului de încărcare specificat în secțiunea Încărcarea bateriei și setările recomandate pentru încărcător.
Asigurați-vă că bateria, BMS și încărcătorul comunică între ele. Verificați acest lucru prin deconectarea unuia dintre cablurile BMS ale bateriei de la BMS și verificați dacă încărcătorul se oprește. Reconectați apoi cablul BMS și verificați dacă încărcătorul repornește.
Porniți încărcătorul și confirmați că bateria se încarcă.
Rețineți că, dacă în timpul încărcării există vreun dezechilibru între celulele bateriei, atunci BMS-ul poate opri și porni încărcătorul în mod repetat. Este posibil să observați că încărcătorul este oprit timp de câteva minute și apoi este repornit pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi oprit din nou. Nu vă îngrijorați; acest model se va repeta până când celulele sunt echilibrate. Dacă celulele sunt echilibrate, încărcătorul nu se va opri până când bateria nu este încărcată complet.
Bateria este complet încărcată în momentul în care încărcătorul bateriei atinge regimul „float” și starea celulelor bateriei este prezentată ca fiind „stabilizată” în aplicația VictronConnect. În cazul în care starea celulelor bateriei este specificată ca „necunoscută” sau „destabilizată”, încărcătorul bateriei trebuie repornit de mai multe până când starea devine „stabilizată”.
4.4. Montarea
Montarea trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
Bateria poate fi montată în poziție verticală și pe o parte, dar nu cu bornele bateriei orientate în jos
Bateria trebuie să se folosească doar în interior și trebuie amplasată într-un loc uscat.
Bateriile sunt grele. În situația în care bateriile se pun în locația dorită, utilizați un echipament adecvat pentru transport.
Asigurați o montare corespunzătoare și fixă, deoarece bateria poate deveni un proiectil dacă aceasta este implicată într-un accident rutier.
Bateriile produc o anumită cantitate de căldură în momentul în care sunt încărcate sau descărcate. Păstrați un spațiu de 20 mm pe fiecare parte a bateriei pentru ventilație.
4.5. Conectarea cablurilor bateriei
Respectați polaritatea bateriei atunci când conectați bornele bateriei la un sistem CC sau la alte baterii. Aveți grijă să nu scurtcircuitați bornele bateriei.
Conectați cablurile așa cum este indicat în diagramă:
|
Important
Strângeți șuruburile cu un cuplu de 10 Nm. Utilizați numai unelte izolate care corespund dimensiunii capului șurubului.
4.5.1. Secțiunea transversală a cablului și valorile nominale ale siguranței
Folosiți cablurile bateriilor cu o secțiune transversală care se potrivește cu curenții care pot apărea în sistemul bateriei.
Bateriile pot produce curenți foarte mari. Din acest motiv, este necesar ca toate conexiunile electrice a unei baterii să fie topite.
Cablurile bateriei trebuie să fie dimensionate să poată transporta curentul maxim așteptat de sistem. Trebuie utilizată o siguranță adecvată pentru dimensiunea cablului bateriei.
Pentru a afla mai multe detalii despre secțiunea transversală a cablului, tipurile de siguranțe și valorile siguranțelor, consultați cartea Wiring Unlimited.
Capacitatea maximă de descărcare a bateriei este specificată în tabelul Date tehnice. Curentul sistemului și, prin urmare, capacitatea siguranței nu trebuie să depășească această valoare. Siguranța trebuie să fie compatibilă pentru cea mai mică valoare nominală de curent, respectiv valoarea curentului nominal al cablului, curentul nominal al bateriei sau curentul nominal al sistemului.
4.5.2. Conectarea unei singure baterii
|
4.5.3. Conectarea mai multor baterii în serie
|
4.5.4. Conectarea mai multor baterii în paralel
|
4.5.5. Conectarea mai multor baterii în serie/paralel
|
4.5.6. Bănci de baterii formate din diferite baterii
La construirea unui banc de baterii, în mod ideal, toate bateriile trebuie să aibă aceeași capacitate, aceeași vârstă și să fie de același model. Cu toate acestea, în anumite situații, acest lucru nu este posibil, cum ar fi, când doriți să extindeți capacitatea prin adăugarea mai multor baterii sau când trebuie să înlocuiți o singură baterie dintr-un banc format din mai multe baterii. În astfel de cazuri, recomandarea noastră este să urmați instrucțiunile specificate în tabelul de mai jos.
Tipul bancului de baterii | Sunt permise capacități diferite? | Sunt permise vârste diferite? |
---|---|---|
Paralel | Da | Da |
Serie | Nu1) | Da2) |
Serie/paralel - în cadrul unui șir de serie | Nu1) | Da2) |
Serie/paralel - în cazul în care se înlocuiește sau se adaugă o serie întreagă | Da | Da |
1) Toate bateriile trebuie să fie de aceeași capacitate nominală și să aibă același număr de piesă 2) Diferența de vârstă nu trebuie să depășească 3 ani |
Informații generale:
Din cauză că bateriile vechi pot avea capacitate redusă, conectarea lor în serie cu baterii noi sau conectarea în serie a unor baterii cu capacități diferite va conduce la dezechilibru. Acest dezechilibru se va mări în timp și cauzează o reducere a capacității totale a bancului de baterii. În teorie, bateria care are cea mai mică capacitate va determina capacitatea totală a unui șir de baterii în serie, dar în realitate, dezechilibrul va reduce și mai mult capacitatea totală a bancului de baterii. De exemplu, dacă o baterie de 50 Ah este conectată în serie cu o baterie de 100 Ah, capacitatea totală a șirului va fi de 50 Ah. În timp, bateriile se vor dezechilibra, iar când dezechilibrul va fi de exemplu, de 10 Ah, capacitatea totală a bateriei va fi de 50 Ah -10 Ah = 40 Ah. Celulele bateriei celei mai încărcate vor avea o supratensiune în timpul încărcării, iar acestea nu pot transmite tensiunea în exces către celelalte celule ale bateriei. BMS-ul va interfera constant, iar ca urmare, cea mai descărcată baterie se va descarcă prea mult și cea mai încărcată baterie va fi supraîncărcată.
4.6. Conectarea BMS
Fiecare baterie are două cabluri BMS, cu un conector M8 tată și unul M8 mamă, care trebuie conectate la BMS.
Conectarea cablurilor:
Pentru o singură baterie, conectați ambele cabluri direct la BMS.
Pentru o bancă de baterii formată din mai multe baterii, interconectați fiecare baterie (în lanț) și conectați primul și ultimul cablu la BMS. Bateriile pot fi interconectate în orice ordine.
Dacă BMS este prea departe și cablurile nu ajung până în acea poziție, folosiți cabluri opționale extensibile. Cablurile extensibile sunt disponibile în pereche și au o varietate de lungimi. Pentru mai multe informații, onsultați pagina de produs a cablului extensibil.
4.7. Setări încărcător
Parametrii de încărcare recomandați pentru sursele de încărcare sunt:
Pentru modelele de 12,8 V: tensiune de etapa „absorption” 14,20 V, 2 ore durată de absorption și 13,50 V tensiune în regim „float”
Pentru modelele de 25,6 V: tensiune de etapa „absorption” 28,4 V, 2 ore durată de absorption și 27,0 V tensiune în regim „float”
Pentru modelul de 51,2 V: Tensiune de etapa „absorption” (absorbție) 56,8 V, 2 ore durată de absorption și 54,0 V tensiune în regim „float”
Pentru curenții de încărcare recomandați, consultați capitolul Încărcarea bateriei și setările recomandate pentru încărcător și consultați tabelul din capitolul Date tehnice .
Pentru mai multe informații despre setările de încărcare ale încărcătoarelor individuale sau ale invertoarelor/încărcătoarelor, consultați manualele de pe pagina produsului respectiv.
Reglarea tensiunilor de încărcare nu este necesară pentru invertoarele/încărcătoarele controlate de DVCC și încărcătoare precum Orion XS și încărcătoarele solare MPPT. Această setare este automată și ușor diferită de o setare manuală. Pentru mai multe informații despre DVCC, consultați manualul dispozitivului GX pe pagina produsului respectiv.
4.8. Punere în funcțiune
După efectuarea tuturor conexiunilor, trebuie verificat cablajul sistemului, sistemul trebuie alimentat și funcționarea sistemului BMS trebuie verificată. Urmați această listă de verificare:
Verificați polaritatea tuturor cablurilor bateriei. | |
Verificați zona secțiunii transversale a tuturor cablurilor bateriei. | |
Verificați că toate bornele cablului bateriei au fost configurate corect. | |
Verificați că toate conexiunile cablului bateriei sunt strânse (să nu depășească cuplul maxim). | |
Trageți de fiecare cablu al bateriei ușor și vedeți dacă conexiunile sunt strânse. | |
Verificați toate conexiunile cablului BMS și asigurați-vă că inelele șurubului conectorului sunt înșurubate până la capăt. | |
Conectați cablul continuu pozitiv și negativ al sistemului la baterie (sau la bancul de baterii). | |
Verificați valoarea siguranțelor șirului (dacă este cazul). | |
Montați siguranțele (dacă este cazul). | |
Verificați valoarea siguranței principale. | |
Montați siguranța principală. | |
Verificați dacă toate sursele de încărcare a bateriei au fost configurate la setările corecte de încărcare. | |
Porniți toate încărcătoarele și toate sarcinile. | |
Verificați dacă sistemul BMS este alimentat. | |
Deconectați un cablu BMS la alegere și confirmați că sistemul BMS oprește toate sursele de încărcare și toate sarcinile. | |
Reconectați cablul BMS și asigurați-vă că toate sursele de încărcare și toate sarcinile sunt activate. |