Skip to main content

MPPT güneş enerjili şarj cihazı

3. Özellikler

Bu bölümde:

3.1. Otomatik akü gerilimi saptama

Güneş enerjili şarj cihazı, ilk çalıştırıldığında desteklenen (12 V veya 24 V veya 48 V gibi) sistem gerilimini otomatik olarak saptar. Daha sonraki bir aşamada farklı bir sistem gerilimi gerekirse veya güneş enerjili şarj cihazı 36 V'luk bir sisteme bağlanırsa bu özellik, güneş enerjili şarj cihazı ayarlarından manuel olarak yapılandırılabilir.

3.2. Üstün MPPT algoritması

Ultra hızlı MPP izleme özelliği

Güneş enerjili şarj cihazı, ultra hızlı bir MPPT kontrol birimine sahiptir. Bu durum, bulutlu havalarda olduğu gibi özellikle güneş ışığı şiddetinin sürekli olarak değiştiği durumlarda yararlıdır. Ultra hızlı MPPT kontrol birimi sayesinde PWM (Darbe Genişliği Modülasyonu) kontrol birimine sahip güneş enerjili şarj cihazlarına kıyasla %30 ve daha yavaş MPPT kontrol birimlerine kıyasla %10'a kadar daha fazla enerji hasat edilir.

Optimum güneş enerjisi verimi

Güneş enerjili şarj cihazının yenilikçi bir izleme algoritması vardır. Optimum MPP (Maksimum Güç Noktası) değerinde kilitli kalarak enerji hasadını her zaman en üst seviyeye çıkarır. Parçalı gölgelenme meydana gelmesi halinde, güç-gerilim eğrisi üzerinde iki veya daha fazla maksimum güç noktası mevcut olabilir. Geleneksel MPPT'ler, optimum MPP olmayabilecek bir lokal MPP değerinde kilitli kalma eğilimi gösterir.

3.3. Üstün dönüştürme verimi

Güneş enerjili şarj cihazı, üstün bir dönüştürme verimine sahiptir. Maksimum verim %98'i geçmektedir. Yüksek verimin sağladığı avantajlardan biri, güneş enerjili şarj cihazının soğutma fanı olmaması ve 40 °C (104 °F) ortam sıcaklığına kadar maksimum çıkış akımının garanti altına alınmasıdır.

3.4. Kapsamlı elektronik koruma

Güneş enerjili şarj cihazı, aşırı sıcaklıklara karşı korumalıdır. Tam anma çıkış değeri en fazla 40 °C (104 °F) ortam sıcaklığıdır. Sıcaklığın daha da yükselmesi durumunda, çıkış akımı azaltılır.

Güneş enerjili şarj cihazı, PV ters polarite koruması ile PV ters akım korumasına sahiptir.

3.5. VictronConnect uygulaması

VictronConnect uygulaması şu amaçlarla kullanılabilir:

  • Güneş enerjili şarj cihazını izlemek ve gerçek zamanlı güneş enerjisi ve akü verilerini görüntülemek.

  • Güneş enerjili şarj cihazının özelliklerini kullanmak.

  • 30 güne kadar geriye dönük verilere ve hata geçmişine erişmek.

  • Güneş enerjili şarj cihazının ayarlarını yapılandırmak.

  • Aygıt yazılımını güncellemek.

MPPT_VictronConnect_screenshot.svg

Gerçek zamanlı veriler ile geriye dönük verilerin gösterildiği VictronConnect uygulamasının ekran görüntüsü.

VictronConnect uygulaması, uygulama mağazalarından veya Victron Energy indirmeler sayfasından indirilebilir.

Uygulama, aşağıdaki platformlarda kullanılabilir:

  • Android.

  • Apple iOS (USB bağlantısının desteklenmediğine, yalnızca Bluetooth üzerinden bağlantı kurulabileceğine dikkat edin).

  • MacOS.

  • Windows (Bluetooth özelliğinin desteklenmediğine, yalnızca USB üzerinden bağlantı kurulabileceğine dikkat edin).

Download_VictronConnect_and_QR_code.png

Cihaz, güneş enerjili şarj cihazına aşağıdaki şekillerde bağlanabilir:

MPPT_M_-_VC_direct.png

Bluetooth aracılığıyla bağlantı.

MPPT_M_-_VC_via_USB.png

USB aracılığıyla bağlantı.

MPPT_M_-_VC_via_VRM.png

İnternet veya LAN aracılığıyla bağlantı.

3.6. Ekran

Çeşitli ekran seçenekleri mevcuttur:

3.7. VE.Direct bağlantı noktası

VE.Direct bağlantı noktası, güneş enerjili şarj cihazıyla iletişim kurmak için kullanılır. Aşağıdakilere benzer farklı amaçlarla kullanılabilir:

  • GX cihazı veya GlobalLink gibi bir izleme cihazına bağlanmak.

  • VictronConnect uygulamasıyla bağlantı kurmak.

  • Harici kontrol olanağı sağlamak.

Bu bağlantı noktasına bağlanmak için özel kablolar veya arabirimler gereklidir:

3.8. Yük çıkışı

Güneş enerjili şarj cihazı, sanal bir yük çıkışı ile donatılmıştır.

3.8.1. Sanal yük çıkışı

Güneş enerjili şarj cihazında fiziksel yük çıkışının olmamasını telafi etmek için sanal bir yük çıkışı oluşturulabilir.

Sanal yük çıkışını oluşturmak için:

Sanal yük çıkışı, VictronConnect uygulamasından ayarlanabilir ve akü gerilimleri veya BatteryLife algoritması kullanılarak denetlenebilir. Yapılandırma süreci hakkında ayrıntılar için lütfen Yük çıkışı ayarları bölümüne bakın.

3.8.2. BatteryLife

Bu bölüm, sadece sanal yük çıkışı kullanılıyorsa geçerlidir.

Bir güneş enerjili şarj cihazı aküyü bir gün içerisinde tam kapasite ile şarj edemediğinde bu durum genellikle akünün "kısmi şarjlı" durum ve "akü boş" durumu arasında sürekli değişimi ile sonuçlanacaktır. Bu şekilde şarj etme (düzenli olarak tam şarj etmeme) birkaç hafta veya ay içerisinde akünün kurşun asit yapısını bozacaktır.

BatteryLife algoritması akünün şarj durumunu izler ve gerekirse toplanan güneş enerjisi aküyü neredeyse %100 dolduracak kadar yeterli hale gelene değin her gün yük bağlantı kesme seviyesini hafif hafif artırır (yani, yükü daha erken keser). Bu noktadan sonra yük kesme seviyesi ayarlanarak neredeyse %100 şarj seviyesine haftada bir kez ulaşılır.

3.9. Akü şarjı

3.9.1. Adaptif 3 aşamalı akü şarjı

Güneş enerjili şarj cihazı, 3 aşamalı bir şarj cihazıdır. Şarj aşamaları şu şekildedir: Bulk – Absorption – Float.

Bulk

Bulk aşamasında güneş enerjili şarj cihazı, aküleri hızlıca şarj etmek için maksimum şarj akımı gönderir. Bu aşamada akü gerilimi, yavaş yavaş artar. Akü gerilimi, ayarlanmış absorption gerilimine ulaştığında bulk aşaması sona ererek absorption aşaması başlar.

Absorption

Absorption aşamasında güneş enerjili şarj cihazı, sabit gerilim moduna geçmiştir. Aküye giden akım, yavaş yavaş azalacaktır. Akım, 2A (kuyruk akımı) altına düştüğünde absorption aşaması sona ererek float aşaması başlayacaktır.

Yalnızca sığ deşarj durumları gerçekleştiğinde absorption süresi kısa tutulur. Bunun amacı akünün fazla şarj olmasını önlemektir. Ancak akü derin deşarj olmuşsa akünün tamamen tekrar şarj olduğundan emin olmak için absorption süresi otomatik olarak artırılır.

Float

Float aşamasında, gerilim düşürülür ve akülerin tam şarjlı durumu korunur.

İpucu

AC akımlı şarj cihazındaki durumun aksine güneş enerjili şarj cihazında, gece güneş enerjisi olmadığından ve dolayısıyla akü şarjının duracak olması sebebiyle depolama aşamasına gerek yoktur.

3.9.2. Esnek şarj algoritması

VictronConnect uygulaması, önceden ayarlanmış 8 şarj algoritmasının seçilmesine olanak tanır veya alternatif olarak şarj algoritması, tamamen programlanabilir yapıdadır. Şarj gerilimleri, aşama süresi ve şarj akımı özelleştirilebilir.

Buna ek olarak önceden programlanmış 8 algoritma, bir döner anahtar yardımıyla ayarlanabilir.

3.9.3. Eşitleme amaçlı şarj

Bazı kurşun-asit akü türlerinin eşitleme amacıyla belirli aralıklarla şarj edilmesi gerekir. Eşitleme sırasında şarj gerilimi, hücre dengelemesinin sağlanabilmesi için normal şarj gerilimi değerlerinin üzerine çıkar.

Eşitleme amaçlı şarj gerekiyorsa bu özellik, VictronConnect uygulaması kullanılarak etkinleştirilebilir.

3.10. Sıcaklık algılama

Sıcaklık algılama özelliği, sıcaklığı dengeleyen şarja olanak tanır. Absorption ve float şarj gerilimleri, akü sıcaklığına (aksesuar gereklidir) göre veya bunun haricinde güneş enerjili şarj cihazının iç sıcaklığına göre ayarlanır.

Sıcak veya soğuk ortamlarda kurşun-asit aküleri şarj ederken, sıcaklığı dengeleyen akü şarjına ihtiyaç duyulur.

Sıcaklık dengeleme, güneş enerjili şarj cihazının ayarlarından etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir ve dengeleme miktarı ile dengeleme katsayısı (mV/°C) ayarlanabilir.

3.10.1. Dâhili sıcaklık sensörü

Güneş enerjili şarj cihazından entegre bir dâhili sıcaklık sensörü bulunur.

İç sıcaklık, sıcaklığı dengeleyen şarj akımlarını ayarlamak için kullanılır. Bunun için güneş enerjili şarj cihazı "soğuk" olduğunda mevcut bulunan iç sıcaklık kullanılır. Güneş enerjili şarj cihazı, aküye sadece çok az bir akım geldiğinde "soğuk" olur. Bunun yalnızca ortam ve akü sıcaklığına yönelik bir tahmin olduğuna dikkat edin. Daha doğru bir akü sıcaklığının gerekli olması durumunda, harici bir akü sıcaklık sensörünü kullanmayı düşünün; bkz. bölüm Harici sıcaklık ve gerilim sensörü.

Sıcaklık dengeleme aralığı 6°C ila 40°C'dir (39°F ila 104°F).

Güneş enerjili şarj cihazının aşırı ısınıp ısınmadığını belirlemek için dâhili sıcaklık sensörü de kullanılır.

3.10.2. Harici sıcaklık ve gerilim sensörü

(Opsiyonel) Smart Battery Sense, kablosuz bir akü gerilim ve sıcaklık sensörü olup güneş enerjili şarj cihazıyla kullanılabilir. Akü sıcaklığını ve akü gerilimini ölçerek ölçüm verilerini Bluetooth üzerinden güneş enerjili şarj cihazına gönderir.

Güneş enerjili şarj cihazı, Smart Battery Sense ölçümlerini şu amaçla kullanır:

  • Güneş enerjili şarj cihazının iç sıcaklığı yerine gerçek akü sıcaklığını kullanarak sıcaklığı dengeleyen şarj işlemini gerçekleştirmek. Doğru bir akü sıcaklığı ölçümü, şarj verimini artırarak kurşun-asit akülerin ömrünü uzatır.

  • Gerilimi dengelemek. Yüksek akımlı şarj sırasında akü kablolarında gerilim düşmesi olması durumunda dengelemek için şarj gerilimi artırılır.

Güneş enerjili şarj cihazı, VE.Smart Network sistemini kullanarak Bluetooth üzerinden Smart Battery Sense ile iletişim kurar. VE.Smart ağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için VE.Smart Networking kılavuzuna bakın.

Alternatif olarak akü sıcaklığını ve akü gerilimini ölçen VE.Smart Network, Smart Battery Sense sensörüne gerek kalmadan güneş enerjili şarj cihazı ile BMV sıcaklık sensörüyle donanımlı BMV-712 Smart veya SmartShunt arasına da kurulabilir.

Not

VE.Smart Network sisteminin ancak güneş enerjili şarj cihazında Bluetooth iletişim özelliğinin olması, Bluetooth özelliğinin etkinleştirilmesi olması veya VE.Direct Bluetooth Smart güvenlik cihazının bulunması durumunda kurulabileceğini unutmayın.

MPPT_medium_system_with_battery_sense

Smart Battery Sense ve güneş enerjili şarj cihazından oluşan bir VE.Smart Network örneği.

3.11. Gerilim algılama

Opsiyonel bir Smart Battery Sense sensörü veya akü monitörü, akü terminalindeki gerilimi ölçer ve VE.Smart ağını kullanarak bu ölçüm verilerini Bluetooth üzerinden güneş enerjili şarj cihazına gönderir. Akü gerilimi, güneş enerjili şarj cihazının geriliminden azsa güneş enerjili şarj cihazı, gerilim kayıplarını telafi etmek için kendi şarj gerilimini artırır.

3.12. Uzaktan açma/kapama

(Opsiyonel) VE.Direct invertör özelliği olmayan uzaktan açma/kapama kablosu kullanılarak sanal bir uzaktan açma/kapama terminali oluşturulabilir.

3.13. WireBox

Opsiyonel MPPT WireBox, güneş enerjili şarj cihazının altına takılabilen bir plastik kapaktır. Akü ve güneş enerjisi terminallerinin üstünü kapatarak akü ve PV terminallerine kaza veya merak sonucu temas edilmesini önler. Ekstra düzeyde güvenlik sağlar ve güneş enerjili şarj cihazı genel erişime açık bir alana kuruluysa özellikle işe yarar.

Daha fazla bilgi edinmek ve güneş enerjili şarj cihazınız için doğru MPPT WireBox kapağını bulmak için MPPT WireBox ürün sayfasına bakın:

MPPT_with_wire_box.svg

MPPT WireBox ile donanımlı bir güneş enerjili şarj cihazı örneği