Skip to main content

Manual för MPPT-solcellsladdare

3. Funktioner

I detta avsnitt:

3.1. Automatisk detektering av batterispänning

Solcellsladdaren detekterar automatiskt en systemspänning på 12, 24 eller 48 V (batterispänning) vid första uppstart. Om en annan systemspänning krävs i ett senare skede, eller om solcellsladdaren är ansluten till ett 36 V-system. Detta kan konfigureras manuellt i inställningarna för solcellsladdaren

3.2. Enastående MPPT-algoritm

Ultrasnabb MPP-tracking (spårning)

Solcellsladdaren innehåller en ultrasnabb MPPT-regulator. Detta är särskilt förmånligt när intensiteten i solljuset ständigt förändras, som exempelvis vid molnigt väder. Tack vare den ultrasnabba MPPT-regulatorn samlas 30 % mer energi in jämfört med solcellsladdare med en PWM- regulator (pulsbreddsmodulator) och upp till 10 % mer jämfört med långsammare MPPT-regulatorer.

Optimal solcellsproduktion

Solcellsladdaren har en innovativ spårningsalgoritm. Den maximerar alltid energiskörden genom att låsa mot dem optimala effektpunkten MPP (Maximum Power point). Om partiell skugga förekommer kan två eller flera maximala effektpunkter förekomma på effekt-spänningskurvan. Traditionella MPPT-enheter har en tendens att låsa mot en lokal MPP, vilket kanske inte är den optimala MPP-enheten.

3.3. Enastående konverteringseffektivitet

Solcellsladdaren har en enastående konverteringseffektivitet. Den maximala effektiviteten överskrider 98 %. En av förmånerna med den höga effektiviteten är att solcellsladdaren inte har en kylfläkt och den maximala utgångsströmmen är garanterad upp till en omgivningstemperatur på 40 °C (104 °F).

3.4. Omfattande elektroniskt skydd

Solcellsladdaren är skyddad mot övertemperatur. Utgången är fullständigt driftbar upp till en omgivningstemperatur på 40 °C (104 °F). Om temperaturen stiger ytterligare reduceras utgångsströmmen.

Solcellsladdaren är utrustad med skydd mot omvänd polaritet för solceller och skydd mot omvänd solcellsström.

3.5. Appen VictronConnect

Appen VictronConnectkan användas till:

  • Övervaka solcellsladdaren och se sol- och batteridata i realtid.

  • Använd solcellsladdarfunktioner.

  • Få tillgång till upp 30 dagars historikdata och felhistorik.

  • Konfigurera solcellsladdarens inställningar.

  • Uppdatera fast programvara.

MPPT_VictronConnect_screenshot.svg

Skärmdump av appen VictronConnect som visar data och historikdata i realtid.

Appen VictronConnect kan laddas ner från respektive appbutik eller från Victron Energys nedladdningssida.

Appen finns tillgänglig för följande plattformar:

  • Android.

  • Apple iOS, observera att USB inte stöds, det är endast möjligt att ansluta via Bluetooth.

  • MacOs.

  • Windows, observera att Bluetooth inte stöds, det är endast möjligt att ansluta via USB.

Download_VictronConnect_and_QR_code.png

Appen kan ansluta till solcellsladdaren på följande sätt:

MPPT_L_-_VC_direct.png

Anslutning via Bluetooth

MPPT_L_-_VC_via_USB.png

Anslutning via USB.

MPPT_L_-_VC_via_VRM.png

Anslutning via internet eller LAN.

3.6. Display

Det finns ett antal displayalternativ:

3.7. VE.Direct-port

VE.Direct-porten används för att kommunicera med solcellsladdaren. Den kan användas till många olika ändamål:

  • För att ansluta en övervakningsenhet, såsom en GX-enhet eller GlobalLink.

  • För att ansluta med appen VictronConnect.

  • För extern styrning.

Särskilda kablar eller gränssnitt krävs för att ansluta till den här porten:

3.8. Belastningsutgång

Solcellsladdaren är utrustad med en virtuell belastningsutgång.

3.8.1. Virtuell belastningsutgång

En virtuell belastningsutgång kan skapas för att kompensera det faktum att solcellsladdaren inte har en fysisk belastningsutgång.

För att skapa en virtuell belastningsutgång:

Den virtuella belastningsutgången kan ställas in med appen VictronConnect och kan drivas med batterispänningar eller BatteryLife-algoritmen. Se avsnittet Inställningar för belastningsutgång för mer information om konfigurationsprocessen.

3.8.2. BatteryLife

Det här kapitlet är endast tillämpligt om den virtuella belastningsutgången används.

När solcellsladdaren inte kan ladda batteriet fullt under en dag blir resultatet ofta att batteriet hela tiden går från ”delvis laddat” till ”urladdat” tillstånd. Det här driftläget (ingen regelbunden full uppladdning) kan förstöra ett blysyrebatteri på några veckor eller månader.

BatteryLife-algoritmen kommer att övervaka laddningstillståndet hos batteriet, och vid behov, dag efter dag lätt öka lastfrånkopplingsnivån (dvs. koppla ifrån belastningen tidigare) tills energiupptagningen är tillräcklig för att på nytt ladda batteriet till nästan 100 %. Från den tidpunkten och framåt kommer lastfrånkopplingsnivån att moduleras så att nästan 100 % laddning uppnås ungefär en gång i veckan.

3.9. Batteriladdning

3.9.1. Anpassningsbar batteriladdning i tre steg

Solcellsladdaren är en trestegsladdare. Laddningsstegen är: Bulk – Absorption - Float.

Bulk

Under bulksteget levererar solcellsladdaren den maximala laddningsströmmen, för att snabbt ladda batterierna. Under det här steget ökar batterispänningen långsamt. När batterispänningen har uppnått den inställda absorptionsspänningen avslutas bulksteget och absorptionssteget inleds.

Absorption

Under absorptionssteget har solcellsladdaren växlat till ett konstant spänningsläge. Strömmen som flyter in i batteriet minskar gradvis. När strömmen har sjunkit under 2A (svansström) avslutas absorptionssteget och floatsteget inleds.

När endast lätta urladdningar sker hålls absorptionstiden kort. Detta görs för att förhindra överladdning av batteriet. Om batteriet laddas ur djupt ökas absorptionstiden automatiskt för att säkerställa att batteriet laddas upp fullständigt.

Float

Under floatsteget minskar spänningen och batterierna vidhålls i fulladdat tillstånd.

Tips

Ett förvaringssteg behövs inte för en solcellsladdare, till skillnad från en AC-laddare, eftersom det inte förekommer någon solcellsenergi på natten, så batteriladdningen upphör.

3.9.2. Flexibel laddningsalgoritm

Appen VictronConnect gör det möjligt att välja mellan 8 förinställda laddningsalgoritmer, eller så är laddningsalgoritmen fullt programmerbar. Laddningsspänningarna, steglängd och laddningsström kan kundanpassas.

Utöver det kan de 8 förinställda algoritmerna ställas in med en roterande brytare.

3.9.3. Utjämningsladdning

Vissa typer av blybatterier behöver en periodisk utjämningsladdning. Under utjämningen stiger laddningsspänningen till över den normala laddningsspänningen för att uppnå cellbalansering.

Om en utjämningsladdning behövs är det enkelt att aktivera det med appen VictronConnect.

3.10. Temperaturkontroll

Temperaturkontroll möjliggör temperaturkompenserad laddning. Absorptions- och floatladdningsspänningarna justeras beroende på antingen batteritemperatur (tillbehör krävs) eller på solcellsladdarens interna temperatur.

Temperaturkompenserad batteriladdning krävs vid laddning av blybatterier i varma eller kalla miljöer.

Temperaturkompensation kan aktiveras eller inaktiveras inställningarna för solcellsladdaren och det går att justera mängden kompensation och kompensationskoefficienten (mV/°C).

3.10.1. Invändig temperatursensor.

Solcellsladdaren har en inbyggd invändig temperatursensor.

Den interna temperaturen används för att ställa in de temperaturkompenserade laddningsspänningarna. För detta används den interna temperaturer när solcellsladdaren är ”kall”. Solcellsladdaren är ”kall” när det endast flyter lite ström in i batteriet. Tänk på att detta endast är en uppskattning av omgivnings- och batteritemperaturen. Om en mer precis batteritemperatur krävs bör du överväga att använda en extern batteritemperatursensor, se kapitel Extern temperatur- och spänningssensor.

Temperaturkompensationsintervallen är 6 °C till 40 °C (39 °F till 104 °F).

Den interna temperatursensorn används även för att fastställa om solcellsladdaren är överhettad.

3.10.2. Extern temperatur- och spänningssensor

Smart Battery Sense är en trådlös batterispännings- och temperatursensor (tillval) och kan användas med solcellsladdaren. Den mäter batteritemperaturen och batterispänningen och skickar detta till solcellsladdaren via Bluetooth.

Solcellsladdaren använder mätningarna från Smart Battery Sense för:

  • Temperaturkompenserad laddning med den faktiska batteritemperaturen, istället för solcellsladdarens interna temperatur. En precis mätning av batteritemperaturern förbättrar laddningsverkningsgraden och förlänger blybatteriernas livslängd.

  • Spänningskompensation Laddningsspänningen ökas för att kompensera om det förekommer ett spänningsbortfall över batterikablarna under högströmsladdning.

Solcellsladdaren kommunicerar med Smart Battery Sense via Bluetooth genom att använda ett VE.Smart Network-nät. För mer information om nätet VE.Smart Network, se VE.Smart Networking-manualen.

Alternativt kan även ett VE.Smart Network som mäter batteritemperatur och batterispänning ställas in mellan en solcellsladdare och en BMV-712 Smart eller SmartShunt batteriövervakare som har blivit utrustad med en temperatursensor för BMV, utan att det krävs en Smart Battery Sense.

Notera

Observera att VE.Smart Network endast kan ställas in om solcellsladdaren klarar av Bluetooth-kommunikation, har Bluetooth eller är utrustad med en Ve.Direct Bluetooth Smart-dongle.

MPPT_large_system_with_battery_sense

Exempel på ett VE.Smart Network med en Smart Battery Sense och en solcellsladdare.

3.11. Spänningskontroll

Tillvalen Smart Battery Sense eller en batteriövervakare mäter batteriterminalspänningen och skickar den via Bluetooth via VE.Smart Network till solcellsladdaren. Om batterispänningen är lägre än solcellsladdarspänningen kommer solcellsladdaren att öka sin laddningsspänning för att kompensera för spänningsbortfall.

3.12. Fjärrstyrning på/av

Solcellsladdaren är utrustad med en fjärrstyrd på/av-terminal. Solcellsladdaren kan sättas på eller stängas av på distans genom att koppla en brytare till den här terminalen eller genom att skicka en hög signal till H-terminalen eller en låg signal till L-terminalen. Alternativt kan den här terminalen kopplas till en extern styrningsenhet som exempelvis ett litiumbatterihanteringssystem (BMS).

Det finns flera sätt att sätta på solcellsladdaren med fjärrterminalen(terminalerna):

  • L- och H-terminalerna är sammankopplade via en brytare eller ett relä.

  • När spänningen på H-terminalen är mer än 2,9 V (upp till batterispänningen) via en brytare, ett relä eller en annan extern enhet, som en batteri-BMS.

  • När spänningen på L-terminalen är dragen till batteriminus. (3,5 V) via en brytare, ett relä eller en annan extern enhet, som en batteri-BMS.

En virtuell fjärrstyrd av/på-terminal kan skapas genom att använda en VE.Direct icke-inverterande på/av-fjärrkabel (tillval).

Funktionerna kan programmeras med inställningarna i RX-portfunktionen i appen VictronConnect.

3.13. Programmerbart relä

Solcellsladdaren är utrustad med ett programmerbart relä. Reläet kan programmeras för att starta när vissa situationer uppstår, såsom:

  • Hög solcellsspänning

  • Låg eller hög batterispänning

  • Hög eller låg temperatur

  • Float eller utjämning aktiv

  • Solcellsladdare i feltillstånd

  • Dagdetektering

  • Belastningsutgång

3.14. WireBox

Tillvalet MPPT Wirebox är ett plastskydd som kan fästas på den nedre delen av solcellsladdaren. Det täcker batteri- och solcellsterminalerna och förhindrar kontakt med terminalerna på grund av olycka eller nyfikenhet. Det ger dig extra säkerhet och är särskilt användbar om solcellsladdaren är installerad i ett område med allmän åtkomst.

Besök produktsidan för MPPT Wirebox för mer information och för att hitta rätt MPPT Wirebox för din solcellsladdare.

MPPT_with_wire_box.svg

Exempel på en solcellsladdare med MPPT Wirebox