Skip to main content

Enerji Sayacı Kılavuzu

3. SSS

Bu bölümde:

Soru 1: 3 fazlı bir sistem için üç ET112 enerji sayacını birleştirebilir miyim?

Hayır. Gerçek bir 3 fazlı sayaç kullanın.

Soru 2: Başka sayaçlar, örneğin farklı markaların sayaçlarını kullanabilir miyim?

Hayır.

Soru 3: Zaten Fronius SmartGrid sayacım var, bunu kullanabilir miyim?

Hayır.

Soru 4: Çeşitli 3 fazlı sayaçlar arasındaki farklar nelerdir?

  • EM540 - REL200100100 - Carlo Gavazzi EM540DINAV23XS1X

  • ET112 - REL300100000 - Carlo Gavazzi ET112-DIN.AV01.X.S1.X

  • ET340 - REL300300000 - Carlo Gavazzi ET340-DIN.AV23.X.S1.X

Farklar:

  • ET sayaçlarda ekran bulunmaz. Bu modellerde bulunan tek şey, aktif iletişim durumunda yanıp sönen bir LED'dir.

  • ET sayaçlarda iki RJ45 fiş yuvası bulunur ancak bunlar Victron RS485 – USB arabirimi ile birlikte kullanılmaz. Bununla birlikte Victron dünyasında yer alan başka bir RJ45 fiş yuvasından kaynaklanabilecek karışıklığa da dikkat edin. Bunu VE.Bus, VE.Can veya VE.net ile karıştırmayın. RJ45 fiş yuvalarının yanı sıra sayaçlar, aynı zamanda RS485 kablo bağlantısı için fiş yuvalarının altında vidalı terminal erişimine sahiptir ve bu erişim, bir sayacın RS485 – USB arabirimine ve daha sonra GX cihazına önerdiğimiz bağlanma şeklidir.

  • Ekran olmadığından modbus adresi sayaç üzerinde artık değiştirilemez. Bu yüzden RS485 ağındaki sayaçlardan birkaçının birleştirilmesi Victron tarafından desteklenmez. Birden fazla RS485 – USB arabirimi kullanmanız önerilir.

Yalnızca 3 fazlı sayaç:

  • 3 fazlı bir sayacın ikinci fazındaki tek fazlı PV İnvertör üzerinden enerji ölçümü gerçekten işe yarıyor.

Soru 5: Her iki 3 fazlı sayacı sevk etmeye devam edecek misiniz? (ET340 ve EM540)

Evet. Hâlâ her biri için uygun durumlar var. Soru 8'e bakın.

Soru 6: Bu sayaçları sizin yerinize doğrudan Carlo Gavazzi'den satın alabilir miyim?

Evet. Bu yüzden CG parça numaralarını açıkça belirtiyoruz.

Soru 7: Akım Transformatörleri (AT'ler) kullanmak istiyorum, mümkün mü?

Evet. CG EM24DINAV53DISX veya CG EM530DINAV53XS1X modelini doğrudan Carlo Gavazzi'den veya distribütörlerinden birinden satın alabilirsiniz. Victron bu türde sayaç stoğu tutmasa da yazılımımızda bunları destekliyoruz.

Soru 8: 3 fazlı sistemlerde ET340 ve EM540 arasındaki fark nedir?

Bu sayaçlar, içe ve dışa aktarılan toplam enerjiyi farklı bir yöntemle ölçer.

ET340 modelinde içe ve dışa aktarılan enerji, her ayrı fazda sayılır ve daha sonra bu değerlerin toplanmasıyla Toplam enerjiye ulaşılır.

EM540 modelinde ise içe ve dışa aktarılan enerji, toplam güç olarak sayılır ve her fazda ölçülen net fark değeri birbirini götürür.

Hangi Sayacın en uygun olduğu konusu, ülkenizdeki ölçüm düzenine bağlıdır. Örneğin, 3 fazlı bir sistemde yalnızca toplamın faturalandırılması Avusturya ve Almanya'da en sık karşılaşılan durumdur. Bu yüzden faturalandırma işlemine uygun olması için EM540 sayaç kullanmak daha doğrudur.

Dolayısıyla enerji sayacından sonra ancak fatura sayacından önce bir fazdan enerjiyi dışa, bir diğerinden ise enerjiyi içe aktarıyorsanız bu durumda bu ücret size yansıtılmayacağı gibi sayaç da bu enerjiyi içe ve dışa aktarılan enerji olarak saymaz.

Victron'un faz dengeleme özelliği de bu şekilde, farklı fazlar arasında üretim ve yükte farklılık olduğunda bir ESS sistemiyle ilgili maliyet tasarruflarından en iyi şekilde yararlanmak üzere çalışır.

Soru 9: İzole edilmiş bir USB – RS485 arabirimi kullanabilir miyim?

Evet. Sattığımız arabirimler izole edilmemiştir ve çoğu kullanım durumuna uygundur.

İzole edilmiş bir arabirime ihtiyacınız varsa bunu doğrudan Hjelmslund Electronics firmasından satın alın.

  • USB485-STIXL : İzoleli USB – RS485 dönüştürücü

Soru 10: GX cihazından (örn. Cerbo GX), VRM portalından ve diğer özelliklerden yararlanmak için Victron İnvertör/Şarj Cihazı yerine Victron Enerji Sayaçlarını kullanabilir miyim?

Enerji Sayaçları, sistemdeki Victron İnvertörü/Şarj Cihazını takviye edecek şekilde tasarlanmıştır. Mevcut durumda Enerji Sayaçları, potansiyel uygulamalar açısından kısıtlıdır. Her Enerji Sayacının amacı, AC girişindeki ve şebekede içe/dışa aktarılan enerji üzerindeki toplam yükler veya ağ iletişimi olmadan AC PV invertörde ve AC jeneratörde enerji üretimi gibi yalnızca belirli bir ek bilgi sağlamaktır.

Bununla birlikte konutlar/binalar, ısı pompalı ısıtma sistemleri, havalandırma ve iklimlendirme veya üretim tesisleri gibi yerlerde tüketimi tespit ederek kaydetmek için başlangıçta sadece bir GX cihazını bir Enerji Sayacıyla birlikte kullanmak kesinlikle mümkündür. Sonrasında toplanan veriler değerlendirilebilir ve gerekli Victron invertörün/şarj cihaz(lar)ının boyutları, güneş enerjisi sistemi ve akülerin tipi, büyüklüğü ve sayısı hakkında bir karar verilebilir.

GX cihazının aygıt yazılımı 2.80 ve üst bir sürüm olduğunda bu cihazlar, belirli ve gelişigüzel AC yüklerini veya devrelerini ölçmek gibi başka amaçlarla da kullanılabilir. Ancak bu, Victron İnvertörün/Şarj Cihazının yerini alacak bir durum olarak değerlendirilmemelidir. Farklı bir markaya ait invertörleri kullanmayı denemek ve Enerji Sayaçlarını kullanarak GX cihazına veri bağlantısı eksikliğini gidermeye çalışmak, beklenen sonucu vermez.