3. Installation och kopplingsexempel
3.1. Anmärkning om försiktighet och installation
Det finns några saker att ha i åtanke när du installerar en Smart BatteryProtect:
Smart BatteryProtect måste installeras i en välventilerad omgivning och helst nära (max. 50 cm ifrån) batteriet (dock inte ovanpå batteriet på grund av frätande gaser!).
Välj rätt kabelstorlek och längd för att matcha belastningen. Spänningsfall på grund av en lång eller för liten kabel mellan batteriets pluspol och SBP kan ge upphov till ett kortslutningslarm vid uppstart av belastningen eller till oväntade driftstopp. Du kan även hitta mer information om att välja rätt kabelstorlek och dess skydd i vår bok Wiring unlimited (obegränsad koppling).
Enligt lokala föreskrifter måste en säkring av passande storlek sättas in i kabeln mellan batteriet och SBP.
Kontrollera att det är rätt riktning. SBP är utformad för att endast tillåta att ström flyter från IN- (batteri) till UT- (belastning) terminalerna. Backströmmar från UT- till IN-terminalerna är strikt förbjudet och kommer att skada enheten. Om du vill använda SBP för frånkoppling från en laddningskälla måste du styra enheten i systemet så att strömmen flyter i rätt riktning, från IN till UT.
Kortslutningsskyddet på SBP kommer att aktiveras om du försöker att direkt koppla belastningar med kondensatorer, till exempel växelriktare eller växelriktare/laddare på deras DC-ingångar. För detta ändamål, använd SBP för att styra växelriktarens fjärrstyrda av/på-brytare istället för att koppla ifrån högspänningsledningen för direktström. Se även varningen på nästa sida.
Använd den medföljande 1,5 mm²-kabeln för GND-anslutningen, som ska anslutas direkt till batteriets minuspol (eller chassit på ett fordon). Ingen annan utrustning får anslutas till denna tråd. Observera att GND-kabeln måste skyddas på lämpligt sätt. En 300 mA-säkring är tillräcklig.
Stiftangivelsen för kontaktdonen är antingen tryckt på fronten eller på sidan av höljet.
SBP känner automatiskt av systemspänningen endast en gång under den första uppstarten. Den valda spänningen (12 eller 24 V) sparas och all ytterligare automatisk avkänning avaktiveras. Se "d” i programmeringstabellen för information om hur man återställer värdena om SBP används i en annan installation eller använder Bluetooth.
Koppla inte på utgångsbelastningen innan SBP har blivit färdigprogrammerat.
En fjärrstyrd av/på-brytare kan kopplas mellan Fjärr H och Fjärr L. Alternativt kan terminal H växlas högt (till batteriets pluspol) eller terminal L kan växlas lågt (till batteriets minus).
En summer, en LED eller ett relä kan kopplas mellan larmutgångsterminalen och batteriets pluspol. Maximal belastning på larmutgången: 50 mA (kortslutningssäkrad).
3.2. Varning vid anslutning av växelriktare och växelriktare/laddare
Varning
Det är inte undra några förhållanden tillåtet att ansluta växelriktare eller växelriktare/laddare till en SBP via deras DC-ingångar då en backström kan flyta igenom och skada SBP. Om du vill styra en växelriktare eller växelriktare/laddare via en SBP måste du använda SBP för att styra växelriktaren eller växelriktare/laddaren via dessa fjärrport. Se exempel nedan. Observera att bilden nedan är ett exempel för att modeller av BatteryProtect, inklusive smartmodellerna.
3.3. Kopplingsexempel
Det här avsnittet innehåller flera kopplingsexempel för att visa olika kopplingsmöjligheter.
3.3.1. Smart BatteryProtect i ett enkelt system
Exemplet nedan visar en Smart BatteryProtect med metallöglan (standard) mellan L och H på fjärrterminalen. När metallöglan är borttagen kopplar SBP bort belastningen efter 90 sekunder.
Om metallöglan däremot förblir isatt och batterispänningen sjunker under det programmerade värdet för nedstängning vid underspänning (se avsnitt Programmering) kopplar SBP automatiskt bort belastningen efter 90 sekunder.
Samma exempel nedan. Den här gången är brytaren kopplad mellan batteriets positiva pol och H-ingången på fjärrterminalen.
När den är avstängd blir H-ingången låg. Belastningen stängs av efter 90 sekunder. När brytaren slås på igen blir H-ingången hög och belastningen slås på med en fördröjning på 30 sekunder.
Det fungerar på samma sätt mellan batteriets negativa pol och L-ingången på fjärrterminalen.
3.3.2. Smart BatteryProtect brytare för fjärrstyrning På/Av
Exemplet nedan visar en Smart BatteryProtect i ett enkelt system med en fjärrstyrd av/på-brytare som kopplas till fjärrterminalerna.
Den här brytaren kan till exempel användas för att slå på eller stänga av systemet på distans. Effektförbrukningen för Smart BatteryProtect obetydlig då den är mindre än 1 mA vid avstängd enhet (se avsnittet om Specifikationer).
3.3.3. Smart BatteryProtect i ett litiumbatterisystem med extern BMS
Bilden nedan visar en Smart BatteryProtect i ett litiumbatterisystem med extern BMS. Det externa BMS-systemet (Victron Lynx Smart BMS i det här exemplet) har en utgång för ATD (tillåt urladdning) och ATC (tillåt laddning). Designad som en torr kontakt, fungerar ATD och ATC som en brytare som direkt styr SBP via dess fjärrterminal.
För detta måste Smart BatteryProtect vara programmerad till litiumjonläge.
Den torra kontakten kopplas mellan L- och H-kontaktdonen på fjärrterminalen.
Om exempelvis ATD öppnas i händelse av en underspänningen i litiumbattericeller, kopplar SBP från belastningen omedelbart utan fördröjning.
SBP förblir avstängs i 30 sekunder även om ATD stänger under den tiden. Efter dessa 30 sekunder svarar den omedelbart och kopplar belastningen till batteriet.
Observera att SBP underspänningströskel och larmutgång är inaktiva i detta läge.
Observera
Om du har ett litiumbatteri med ett internt BMS (så kallat ”drop-in”) som inte har en utgång för att styra belastningar eller laddare måste SBP programmeras i läge A eller B. Läge C är inte tillämpligt i det här fallet.
3.3.4. Smart BatteryProtect i ett litiumsystem med ett extern BMS och utgång för belastningsfrånkoppling
Det här kopplingsexemplet visar en Smart BatteryProtect kopplad i ett litiumsystem som styrs av ett externt BMS (Victron smallBMS med förlarm). Det här BMS-systemet har en utgång för belastnings- och laddningsfrånkoppling som kan kopplas direkt till Smart BatteryProtect H-ingång på fjärrterminalen.
Som med det förra exemplet är det nödvändigt att programmera SBP i litiumjonläge (se avsnitt Programmering).
Om exempelvis smallBMS utlöser förlarmet på grund av en nära förestående låg cellspänning blir belastningsutgången fritt flytande (vanligtvis hög) när det förekommer en faktisk låg cellspänning och SBP kopplar från belastningen och förblir av i 30 sekunder, även om den mottar en omstartssignal (H blir hög igen) inom den perioden. Efter 30 sekunder svarar den omedelbart på en omstartssignal.
Notera
Om systemet har stängts av på grund av för låg cellspänning kommer SBP att förbli avstängd i 30 sekunder, även om det mottar en omstartssignal inom den perioden (vilket kommer att hända om inga andra belastningar är kopplade till batteriet). Efter tre försök att starta om kommer SBP att vara frånkopplad till dess att batterispänningen har ökat till mer än 13 V (eller 26 V för ett 24 V-system) i minst 30 sekunder ((vilket är ett tecken på att batteriet håller på att laddas).
3.3.5. Två Smart BatteryProtect-enheter för belastnings- och laddarstyrning.
Det är även möjligt att ha flera Smart BatteryProtect i ett system, exempelvis för att styra laddare och belastningar på samma gång.
Om BMS signalerar en cellunderspänning kommer den SBP som är ansvarig för belastningen att kopplas från belastningen från batteriet för att skydda det från ytterligare urladdning.
Om BMS signalerar en cellöverspänning eller för låg temperatur för att ladda litiumbatteriet kommer SBP omedelbart att koppla bort laddaren från batteriet.
Observera även den korrekta anslutningen av SBP-enheter: följ alltid strömmen från IN till UT. Laddarens positiva terminal går till IN-ingången på SBP.
3.3.6. Smart BatteryProtect Koppling av larmutgång
Larmutgången kan exempelvis kopplas till en LED-lampa, en summer eller ett relä. För detta måste Smart BatteryProtect vara programmerad i respektive läge på grund av mindre skillnader i beteende. Se även avsnittet Driftlägen för ytterligare detaljer.
Säkerställ att LED-lampan, summern och reläet passar systemspänningen.