12. VRM-portaal
12.1. VRM-portaal Introductie
Door een GX-apparaat te verbinden met het internet kan het worden gebruikt in combinatie met de Victron Remote Management (VRM)-portal, waarmee het volgende mogelijk is:
Eenvoudige remote toegang tot alle online statistieken en systeemstatussen
Remote Console via VRM: Toegang tot het systeem en instellen alsof men er naast staat.
Remote Firmware bijwerken: de firmware bijwerken van aangesloten PV-laders en andere Victron-producten.
Remote VEConfigure: download en upload Remote VEConfigure bestanden van en naar de Multi/Quattro verbonden met het GX-apparaat
Remote besturingen: bestuur apparaten zoals het EV Charging Station, omvormer/lader, GX-relais, Aggregaat en ESS-systeem remote via VRM
Gebruik van de VRM-app voor iOS en Android inclusief VRM App Widgets op het startscherm van het mobiele apparaat
Raadpleeg hoofdstuk Internet verbinding het apparaat het apparaat te verbinden met internet.
Voor een compleet overzicht van alle kenmerken en functies van het VRM-Portaal, raadpleeg de VRM Portaal-documentatie.
12.2. Inschakelen op het VRM
Gedetailleerde instructies staan in het document Aan de slag van het VRM-portaal.
Houd er rekening mee dat elk systeem eerst gegevens naar VRM-portaal moet kunnen verzenden. Zolang er geen succesvolle verbinding is geweest, is het niet mogelijk om het systeem te registreren bij het VRM-gebruikersaccount. Raadpleeg in dat geval onderstaande sectie datalogging problemen oplossen en Remote Console op VRM - probleemoplossing
12.3. Datalogging naar VRM
Datalogs worden, indien beschikbaar, via internet naar de VRM-portaal verzonden. Alle gerelateerde instellingen zijn beschikbaar in de Online VRM Portaal-menu (Apparatenlijst → Instellingen → VRM online portaal).
De overdracht van de data logs is ontworpen om ook te werken met slechte internetverbindingen. Verbindingen tot 70 % continue pakketverlies zijn nog steeds voldoende om de gegevens eruit te krijgen, zelfs als ze in sommige gevallen gedeeltelijk worden vertraagd.
Een extern opslagapparaat toevoegen
Als het GX apparaat niet in staat is om de logs te verzenden, dan slaat het GX-apparaat de logs op naar niet-vluchtige opslag (d.w.z.. gegevens gaan niet verloren bij stroomverlies of het opnieuw opstarten).
Het GX-apparaat heeft een buffer om een paar dagen aan logbestanten intern op te slaan. Om deze periode te verlengen, kan een microSD-kaart of USB-stick geplaatst worden. De interne opslagstatus kan in de instellingen gezien worden.
Houd er rekening mee dat bij het invoegen van een dergelijk opslagapparaat alle intern opgeslagen logs automatisch worden overgebracht naar de microSD-kaart of USB-stick: er gaan geen gegevens verloren.
Met of zonder een extern opslagapparaat zal het GX-apparaat altijd proberen verbinding te maken met het VRM portal en alle achtergebleven logs te verzenden. Dat betekent dat zelfs bij maanden achterstand het alle achterstand verstuurt zodra het GX apparaat opnieuw een internetverbinding krijgt. De gegevens worden gecomprimeerd verstuurd: het verzenden van veel achtergebleven gegevens vergt aanzienlijk minder bandbreedte dan het verzenden van de gegevens met een continu beschikbare internetverbinding.
Vereisten voor opslagapparaten
Ondersteunde bestandssystemen voor microSD-kaarten of USB-flashdrives zijn FAT (12, 16, 32), ext3, ext4 en exFAT.
SD- en SDHC-type microSD-kaarten met een capaciteit van 32 GB en kleiner worden verkocht met FAT12, FAT16 of FAT32. Ze kunnen probleemloos worden gebruikt, tenzij ze opnieuw worden geformatteerd met een bestandssysteem dat niet ondersteund wordt.
Datalogs handmatig overbrengen naar VRM
Voor apparaten die permanent zonder internet zijn, is het mogelijk om de gegevens op te halen en deze vervolgens handmatig vanaf een laptop te uploaden.
Ga naar Instellingen → VRM-online-portaal en klik op Opslag uitwerpen. Zorg ervoor dat nooit zomaar de SD-kaart/USB-stick verwijderd wordt. Dit kan leiden tot schade en gegevensverlies.
Verwijder nu het opslagapparaat en plaats het in een computer of laptop die is verbonden met internet.
Open een webbrowser en navigeer naar het VRM-portaal.
Login en dan navigeren naar het Installatiesmenu:
Klik op de optie “GX-bestand uploaden” en volg de instructies:
Verwijder het bestand van het opslagapparaat en plaats het opnieuw in het GX-apparaat. Houd er rekening mee dat het twee keer uploaden van dezelfde gegevens geen problemen veroorzaakt; maar toch is het beter om dat niet te doen.
Met een loginterval van eenmaal per minuut bedraagt de benodigde opslagruimte ongeveer 25 MB per maand, afhankelijk van het aantal aangesloten producten. Dus met een microSD-kaart van 1 GB kan ongeveer 3 jaar historie opgeslagen worden. Met andere woorden, elke microSD-kaart of USB-stick moet voldoende zijn om de 6 maanden aan gegevens op te slaan die de VRM bewaart.
Als er meerdere opslagapparaten zijn geplaatst, slaat het GX-apparaat de gegevens op in het apparaat dat het eerst is geplaatst. Als die wordt verwijderd, dan zal het de andere niet gebruiken. In plaats daarvan zal het een interne backlog-buffer aanmaken. Alleen het plaatsen van een nieuwe zal het overschakelen naar het gebruik van externe opslag weer mogelijk maken.
Netwerk-watchdog: auto-reboot
Deze functie, standaard uitgeschakeld, zorgt ervoor dat het GX-apparaat zichzelf automatisch opnieuw opstart als het geen verbinding heeft kunnen maken met de VRM-portal.
12.4. Problemen oplossen voor datalogging
Dit hoofdstuk leidt door de probleemoplossing die moet worden gedaan als het GX-apparaat geen gegevens naar de VRM-portaal kan verzenden.
Eerste controle
Controleer eerst of er een verbinding bestaat tussen het GX-apparaat en het VRM-portaal en of gegevens verzonden worden of niet.
Let op
Geen zorgenals het GX-apparaat gedurende korte tijd verbinding met het internet verloren heeft. De data logs, die gedurende deze tijd niet verzonden werden, worden tijdelijk bewaard in het GX-apparaat en worden verzonden als de internetverbinding hersteld is.
Controleer de “Laatste contact” invoer in het menu van het VRM online-portaal (Instellingen → VRM online-portaal → Laatste contact).
Als de weergegeven tijd binnen de bepaalde “Log-interval” instelling in hetzelfde menu ligt, dan geeft dit aan dat gegevens actief naar VRM verzonden worden, wat betekent dat alles juist werkt.
Als het streepjes vertoont, heeft het GX apparaat geen contact kunnen maken met de VRM Portal sinds het werd ingeschakeld.
Als het een tijd toont, maar een foutmelding wordt getoond, dan heeft het GX-apparaat gegevens kunnen verzenden, maar heeft sindsdien contact verloren.
Als “Loggen ingeschakeld” gedeactiveerd is, dan stuurt het GX-apparaat geen gegevens naar het VRM-portaal.
Controleer de “Opgeslagen bestanden”-invoer in hetzelfde menu.
De “Bewaarde records” duiden het aantal logs aan die bewaard werden om later te verzenden.
Als dit nummer 0 is, dan betekent dit dat de Venus GX al de gegevens naar het VRM-portaal verzonden heeft, wat op zijn beurt betekent dat de verbinding echt werkt.
Als dit groter dan 0 is, dan betekent dit dat de Venus GX geen verbinding kan maken met het VRM-portaal.
Dit wordt gewoonlijk vergezeld door een foutbericht, dat later in het hoofdstuk beschreven wordt.
Als er problemen blijven met data-logging, lees dan verder.
De communicatie die nodig is voor het verzenden van logs naar het VRM-portaal is:
Een goed werkende internetverbinding - Gebruik bij voorkeur een bedrade verbinding via Ethernet-kabel. Tethered of hotspot aansluitingen, bv. met een mobiele telefoon, zijn onbetrouwbaar en worden vaak onderbroken of ze herstellen niet automatisch de verbinding nadat deze verbroken werd.
Een juist IP-adres - Normaal zorgt de router hiervoor en kent het IP-adres automatisch toe aan aangesloten apparaten/computers via DHCP zodra er verbinding gemaakt wordt. Handmatig instellen is niet noodzakelijk
Uitgaande http(s) verbinding naar http://ccgxlogging.victronenergy.com op poort 80 en 443 - Houd er rekening mee dat dit nooit een probleem zou moeten zijn, tenzij in het geval van zeer gespecialiseerde bedrijfsnetwerken.
Houd er rekening mee dat de VGX geen ondersteuning biedt voor een proxyinstelling. Raadpleeg veelgestelde vragen voor meer informatie over de vereiste netwerken Q15: Welk type netwerk wordt gebruikt door de Venus GX (TCP- en UDP-poorten)?.
Problemen oplossen
Werk het GX-apparaat bij naar de nieuwste beschikbare firmware
Voor details raadpleeg het Firmware-updates hoofdstuk.
Verifieer de netwerk- en internetverbinding
Controleer of de netwerkrouter automatisch een IP-adres heeft toegewezen aan het GX-apparaat in het Ethernet- of WiFi-menu (Instellingen → Ethernet → IP-instelling → Automatisch of instellingen → WiFi→ WiFi-netwerken → [Het_verbondenWiFi_netwerk] → IP-instelling → Automatisch). Dit is ook van toepassing op handmatig ingestelde IP-adressen. Zorg ervoor dat aan de volgende voorwaarden is voldaan:
Status moet op “Verbonden” staan
Er moet een IP-adres zijn dat niet start met 169.
Er moet een Netmask zijn
Er moet een Gateway zijn
Er moet een DNS-server zijn
Raadpleeg voor een GX-GSM of GX LTE 4G de handleiding Problemen oplossen in het GX LTE 4G.
Als het IP-adres begint met 169, controleer dan of er op het netwerk een DHCP-server beschikbaar is. 99 % van alle netwerken heeft een DHCP-server en is standaard ingeschakeld op alle bekende ADSL-, kabel- en 3G/4G-routers. Als er geen DHCP-server beschikbaar is, stel dan het IP-adres handmatig in zoals beschreven in het Handmatige IP-instelling hoofdstuk.
Ethernet
Als bij het gebruik van Ethernet en “status” “Niet-verbonden” toont, verifieer dan dat de Ethernet-netwerkkabel niet defect is: probeer een andere kabel. De twee LED's aan de achterkant van de VGX, waar de Ethernet RJ45 kabel ingaat, moeten verlicht of knipperend zijn. Twee gedoofde LED's duiden op een verbindingsprobleem.
WiFi
Als het gebruik van WiFi en het menu “Geen WiFi-adapter verbonden” toont, controleer dan de USB-aansluiting op de WiFi-dongle. Probeer de dongle te verwijderen en voer de dongle opnieuw in.
Als het gebruik van WiFi en “status” “Defect” toont, dan kan het zijn dat het WiFi-wachtwoord niet juist is. Druk op “Vergeet netwerk” en probeer opnieuw verbinding te maken met het juiste wachtwoord.
Controleer de status van de verbindingsfout
Navigeer naar Instellingen → VRM online portaal en controleer de status van de verbindingsfout:
Als er een verbindingsfout wordt weergegeven, kan de VGX geen contact opnemen met de VRM-database. De verbindingsfout toont een foutcode die de aard van het verbindingsprobleem aangeeft. Ook worden details van de foutmelding getoond, zodat IT-experts op locatie het probleem eenvoudiger kunnen onderzoeken.
Fout #150 Onverwachte reactietekst: De http/https oproep is gelukt maar de reactie wasniet juist. Dit geeft aan dat er een WiFi of netwerk loginpagina is; soms een ”captive portaal” genoemd, soms gezien op luchthavens, in hotels, havens of campings. Er bestaat geen oplossing om het GX-apparaat te laten werken met een WiFi-netwerk dat een dergelijke inlogpagina en/of het aanvaarden van de gebruikersvoorwaarden vereist.
Fout #151 Onverwachte HTTP-reactie: De verbinding is geslaagd, maar het antwoord duidt niet op een succesvolle HTTP-resultaatcode (normaal 200). Dit kan erop duiden dat een transparante proxy de verbinding verstoort. Zie #150 hierboven voor voorbeelden.
Fout #152 Time-out verbinding: dit kan duiden op een slechte kwaliteit internetverbinding of een firewall die blokkeert.
Fout #153 Verbindingsfout: dit kan wijzen op een routerprobleem. Controleer het weergegeven foutbericht voor meer informatie:
Fout #153 Verbindingsprobleem, en dan specifiek een SSL-gerelateerd probleem, zoals in onderstaande schermafbeelding: controleer de datum en tijdsinstelling van het GX-apparaat, en ook de tijdzone. En controleer of de router geen speciale disclaimer, login of acceptatiepagina toont, zoals vaak te zien in luchthavens, hotels en andere openbare WiFi.
Fout #154 DNS-fout: Zorg ervoor dat een er geldige DNS-server is ingesteld in het menu Ethernet of WiFi Meestal wordt dit automatisch toegewezen door een DHCP-server in een netwerk.
Fout #155 Routing fout: VRM is onbereikbaar. Deze fout treedt op als er een ICMP-fout wordt ontvangen die aangeeft dat er geen route naar de VRM-server bestaat. Zorg ervoor dat de DHCP-server een werkende standaardroute toewijst of dat de gateway juist is ingesteld voor statische configuraties.
Fout #159 Onbekende fout: dit is een algemene foutmelding voor fouten die niet direct kunnen worden gecategoriseerd. In dergelijke gevallen geeft de foutmelding informatie over het probleem.
12.5. Analyse van gegevens offline, zonder VRM
In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld voor zeer afgelegen sites waar geen internet beschikbaar is, kan het nuttig zijn om de gegevens te analyseren zonder deze eerst naar de VRM-portal te hoeven uploaden.
Installeer VictronConnect op een Windows- of Apple-laptop
Voer het opslagapparaat dat logbestand(en) bevat in
Open VictronConnect en gebruik de Venus Log omzettingsfunctie om ze om te zetten in Excel sheets. Houd er rekening mee dat de Venus Log-omzetter niet beschikbaar is in de iOS en Android-versie van VictronConnect. Raadpleeg Importeren en converteren van een databasebestand van de GX-productfamilie voor meer informatie in de VictronConnect-handleiding.
12.6. Remote Console op VRM - Instelling
Deze functie maakt volledige bediening van een GX-apparaat op afstand mogelijk via het internet:
Remote Console op VRM is standaard uitgeschakeld. Activeer het door deze stappen te volgen:
De functie inschakelen in het menu Instellingen → Remote Console
Voor details raadpleeg het Het Remote Console-menu hoofdstuk.
Stel een wachtwoord in of schakel het wachtwoord uit
Start het GX-apparaat opnieuw op.
Nu verschijnt de optie Remote Console in het menu op VRM-portaal. Klik erop om de Remote Console te openen:
12.7. Remote Console op VRM - Problemen oplossen
Volg deze stappen om problemen met Remote Console op te lossen met VRM
Zorg ervoor dat het aanmelden bij VRM-portaal werkt, zie hoofdstuk Dataloggen op VRM en datalogging probleemoplossen. Zonder dit werkt Remote Console op VRM niet.
Nadat de functie Remote Console is ingeschakeld, moet het wachtwoord ingesteld worden (of uitschakelen).
Zorg er ook voor dat de VGX opnieuw opstart na het invoeren (of uitschakelen) van het wachtwoord.
Zorg ervoor dat de VGX bijgewekt wordt naar de nieuwste firmwareversie. De laatste stabiliteitsverbetering voor Remote Console is gemaakt in versie v2.30.
Controleer na het opnieuw opstarten of het remote bedieningspaneel of de VRM-status die online wordt weergegeven een poortnummer bevat. Als het “offline” aangeeft, of poortnummer 0, dan was het niet mogelijk voor de VGX om verbinding maken met de server van het remote bedieningspaneel. Dit wordt normaal gesproken veroorzaakt door een (bedrijfs)firewall die de verbinding blokkeert. De oplossing is dan om een uitzondering in de firewall in te (laten) stellen.
Controleer of de webbrowser, waarmee VRM gebruikt wordt, toegang heeft tot beide onderstaande URL's. Klik op beide links om ze te controleren. Houd er rekening mee dat het zien van een Foutmelding betekent dat alles in orde is. De goede fout is “Error response, Error code 405, Method Not Allowed”.. Als er een time-out of een andere (browser) fout komt, kan er een firewall zijn die de verbinding blokkeert. https://vncrelay.victronenergy.com & https://vncrelay2.victronenergy.com/
Technische achtergrond
Om Remote Console op VRM te laten werken, moeten de webbrowser en het GX-apparaat verbonden zijn. Deze verbinding is zodanig ontworpen dat er in bijna alle gevallen geen speciale instellingen of openstelling van firewalls nodig zijn. In de 0,1 % van de gevallen waarbij het product niet meteen “out of the box” werkt, is er bijvoorbeeld sprake van grote bedrijfsnetwerken met speciale beveiliging of dure satelliet- of radio-ondersteunde lange afstandsnetwerken, zoals in plattelandsgebieden in Afrika en andere afgelegen gebieden.
Als de Remote Console op VRM is ingeschakeld, dan zal het GX-apparaat openen en een verbinding maken met een van de servers van supporthosts.victronenergy.com die momenteel worden omgeleid naar meerdere IP-adressen (84.22.108.49, 84.22.107.120, 3.25.10.245, 13.244.154.199 of 35.165.124.40, afhankelijk waar men zich bevindt) en in de toekomst waarschijnlijk ook andere. De gebruikte technologie is SSH en het zal proberen verbinding te maken met poort 22, 80 of 443; slechts één ervan hoeft te werken. De reden dat het alle drie de poorten uitprobeert, is dat op de meeste netwerken ten minste één van deze poorten zal worden toegestaan door de lokale firewall.
Eenmaal verbonden met een van de supporthost-servers, staat die reverse SSH-tunnel te wachten om verbonden te worden door iemand die de verbinding nodig heeft. Dit kan de browser zijn of een Victron-technicus omdat dezelfde technologie wordt gebruikt voor de Remote Support-functionaliteit. Zie hierboven voor meer informatie.
Als de Remote Console gebruikt wordt op VRM, dan zal de browser verbinding maken met vncrelay.victronenergy.com of vncrelay2.victronenergy.com, met behulp van de websockets op poort 443. Zie V15 van de FAQ voor meer informatie over gebruikte verbindingen van het GX-apparaat.