4. Bediening
4.1. Laadalgoritme
De laders van de Victron Blue Smart IP65 Charger-serie zijn intelligente meertraps acculaders, speciaal ontworpen om elke laadcyclus te optimaliseren en de lading gedurende langere periodes op peil te houden.
Het meertraps laadalgoritme omvat de afzonderlijke laadfasen die hieronder worden beschreven:
Test
Voordat de laadcyclus begint, wordt de accu getest om te bepalen of deze wordt opgeladen, zelfs als de accu volledig is ontladen (bijna 0 V open circuitspanning) kan de accu met succes worden opgeladen.
De testfase gaat door totdat een laadpuls in staat is de accuspanning te verhogen tot boven 12,5 V (6,25 V voor een 6 V-accu) of totdat 2 minuten zijn verstreken.
Als er een duidelijk probleem is, zoals een aansluiting met omgekeerde polariteit, een kortsluiting of als de lader is aangesloten op een accu met een hogere spanning, wordt de accu geweigerd en wordt een fout aangegeven; in dat geval moet de AC-netstroombron worden losgekoppeld voordat de DC-bekabeling/aansluitingen worden gecontroleerd en het probleem wordt verholpen.
Bij een aansluiting met omgekeerde polariteit gaat de led “omgekeerde polariteit” branden, alle andere fouttoestanden worden aangegeven door snel knipperen van de leds “12 V” (groen) en “6 V” (oranje).
Bulk
De accu wordt opgeladen met maximale laadstroom totdat de spanning toeneemt tot de geconfigureerde absorptiespanningswaarde is bereikt.
De duur van de bulkfase is afhankelijk van de ontladingsgraad van de accu, alsmede de accucapaciteit en de laadstroom.
Zodra de bulkfase is voltooid, wordt de accu ongeveer 80 % opgeladen (of > 95 % voor Li-Ion-accu's) en kan deze indien nodig in gebruik worden genomen.
Absorptie
De accu wordt opgeladen bij de geconfigureerde absorptiespanning, waarbij de laadstroom langzaam afneemt naarmate de accu volledig wordt opgeladen.
De standaardduur van de absorptiefase is adaptief en wordt op intelligente wijze gevarieerd, afhankelijk van de mate van ontlading van de accu - deze wordt bepaald aan de hand van de duur van de bulklaadfase.
De duur van de adaptieve absorptiefase kan variëren van minimaal 30 minuten tot maximaal 8 uur (of zoals geconfigureerd) voor een diep ontladen accu.
Als alternatief kan een vaste absorptietijd worden geselecteerd; een vaste absorptietijd is de automatische standaardinstelling wanneer de Li-ion-modus is geselecteerd.
De absorptiefase kan ook vroegtijdig worden beëindigd op basis van de staartstroomconditie (indien ingeschakeld), d.w.z. wanneer de laadstroom onder de staartstroomdrempel zakt.
Reconditionering
Er wordt geprobeerd de accuspanning te verhogen tot het geconfigureerde herstelspanning, terwijl de uitgangsstroom van de lader wordt gereguleerd op 8 % van de nominale laadstroom (bijvoorbeeld - maximaal 1,2 A voor een lader van 15 A).
Reconditionering is een optionele laadfase voor loodzuuraccu's en wordt niet aanbevolen voor normaal/cyclisch gebruik - gebruik alleen indien nodig, omdat onnodig of overmatig gebruik de levensduur van de accu vermindert als gevolg van overmatig vergassen.
De hogere laadspanning tijdens de reconditioneringsfase kan accudegradatie als gevolg van sulfatatie gedeeltelijk herstellen/terugdraaien. Sulfatatie wordt meestal veroorzaakt door het onvoldoende opladen of als de accu zich gedurende langere tijd in een diep ontladen toestand bevindt (indien tijdig uitgevoerd).
De reconditioneringsfase kan af en toe ook worden toegepast op natte accu's om ervoor te zorgen dat de individuele celspanning van de verschillende cellen gelijk is en om zuurstratificatie te voorkomen.
De herstelfase wordt beëindigd zodra de accuspanning stijgt tot het geconfigureerde herstelspanning of na een maximale duur van 1 uur (of zoals geconfigureerd).
Merk op dat het onder bepaalde omstandigheden mogelijk is dat de hersteltoestand eindigt voordat het geconfigureerde herstelspanning is bereikt, bijvoorbeeld wanneer de lader tegelijkertijd belastingen voedt, als de accu niet volledig was opgeladen voordat de herstelfase begon, als de hersteltijd te kort is (ingesteld op minder dan een uur) of als de uitgangsstroom van de lader in verhouding tot de capaciteit van de accu / accubank onvoldoende is.
Druppel
De accuspanning wordt gehandhaafd op de geconfigureerde druppellaadpanning om ontlading te voorkomen.
Zodra de druppellaadfase is gestart, is de accu volledig opgeladen en klaar voor gebruik.
De duur van de druppellaadfase is ook adaptief en varieert van 4 tot 8 uur, afhankelijk van de duur van de absorptielaadfase. Daarna zal de acculader detecteren dat de accu zich in opslagfase bevindt.
Opslag
De accuspanning wordt gehandhaafd op de geconfigureerde opslagspanningswaarde, die enigszins wordt verminderd in vergelijking met de druppellaadspanning om gasvorming te minimaliseren en de levensduur van de accu te verlengen terwijl de accu ongebruikt blijft en continu wordt opgeladen.
Herhaalde absorptie
Om de accu te vernieuwen en langzame zelfontlading te voorkomen tijdens de opslag gedurende een langere periode, zal er om de 7 dagen automatisch een absorptielading van 1 uur plaatsvinden (of zoals geconfigureerd).
Aan de hand van de drie status-LED's kan de actieve laadfase worden vastgesteld; zie de onderstaande afbeelding en tabel:
4.2. Temperatuurcompensatie
De laders van de Victron Blue Smart IP65 Charger serie zullen automatisch de ingestelde laadspanning compenseren op basis van de omgevingstemperatuur (behalve voor Li-ion modus of indien handmatig uitgeschakeld).
De optimale laadspanning van een loodzuuraccu varieert omgekeerd evenredig met de accutemperatuur; de automatische temperatuurgebaseerde laadspanningscompensatie vermijdt de noodzaak van speciale laadspanningsinstellingen in warme of koude omgevingen.
Tijdens het opladen zal de acculader zijn interne temperatuur meten en die temperatuur gebruiken als referentie voor temperatuurcompensatie. Echter, de initiële temperatuurmeting is beperkt tot 25 °C omdat het onbekend is of de acculader nog warm is van eerder gebruik.
Aangezien de acculader tijdens bedrijf enige warmte genereert, wordt de interne temperatuurmeting alleen dynamisch gebruikt wanneer de interne temperatuurmeting als betrouwbaar wordt beschouwd; wanneer de laadstroom is gedaald tot een laag/verwaarloosbaar niveau en voldoende tijd is verstreken om de temperatuur van de acculader te stabiliseren.
Voor nauwkeurigere temperatuurcompensatie kunnen de temperatuurgegevens via een VE.Smart netwerk verkregen worden van een compatibele accumonitor (zoals een BMV, SmartShunt, Smart Battery Sense of VE.Bus Smart-dongle) - raadpleeg het gedeelte 'Bediening- VE.Smart Networking’ voor meer informatie.
De geconfigureerde laadspanning is gerelateerd aan een nominale temperatuur van 25 °C en lineaire temperatuurcompensatie vindt plaats tussen de grenzen van 6 °C en 50 °C op basis van de standaard temperatuurcompensatiecoëfficiënt van -16,2 mV/°C (-32,4 mV/°C voor 24 V laders / -8,1 mV/°C voor 6 V laders) of zoals geconfigureerd.
De temperatuurcompensatiecoëfficiënt is ingesteld op mV/°C en geldt voor de gehele accu/accubank (niet voor individuele accucellen).
4.3. Een nieuwe laadcyclus starten
Een nieuwe oplaadcyclus begint wanneer:
De bulkfase is voltooid en de stroomuitgang toeneemt tot de maximale laadstroom gedurende vier seconden (als gevolg van een gelijktijdig aangesloten belasting)
Als re-bulkstroom is geconfigureerd; de stroomuitgang overschrijdt de re-bulkstroom in druppellaad of opslagfase gedurende vier seconden (als gevolg van een gelijktijdig aangesloten belasting)
VictronConnect wordt gebruikt om een nieuwe laadmodus te selecteren of de functie te veranderen van “Stroomvoorziening” naar “Laad”-modus
De AC-voeding is losgekoppeld en opnieuw aangesloten
Let op
Opmerking: Als de gelijkstroomkabels worden losgekoppeld/geïsoleerd van de accu en/of de belasting terwijl de lader op netstroom werkt, wordt aanbevolen 5 seconden de tijd te geven om de lader te reïnitialiseren voordat de gelijkstroomkabels weer worden aangesloten en een nieuwe laadcyclus wordt gestart.
4.4. Laadtijd inschatten
Een loodzuuraccu heeft ongeveer 80 % laadstatus (SoC) wanneer de bulklaadfase is voltooid.
De bulkfase duur T-bulk kan worden berekend als T-bulk= Ah/I, waarbij Ide laadstroom is (exclusief belastingen) en Ah de uitgeputte accucapaciteit lager is dan 80 % SoC.
Een absorptieperiode Tabs van maximaal 8 uur kan nodig zijn om een diep ontladen accu volledig op te laden.
Bijvoorbeeld, voor een volledig ontladen 100 Ah-accu is de laadtijd, met een 10 A-acculader, tot ongeveer 80 % SoC: Tbulk = 100 x 80% / 10 = 8 uur.
Met inbegrip van een absorptieduur van Tabs = 8 uur wordt de totale geschatte laadtijd Ttotal = Tbulk + Tabs = 8 + 8 = 16 uur. Een Li-ion-accu is aan het einde van de bulkfase tot meer dan 95 % opgeladen, en 100 % geladen na ongeveer 30 minuten absorptieladen.