Skip to main content

SUN Inverter Handbok

4. Konfigurering

Se även:

Växelriktaren är redo för användning med fabriksinställningarna (se avsnittet Tekniska specifikationer).

Växelriktaren kan konfigureras med appen VictronConnect. Anslut genom att använda en smarttelefon eller surfplatta via Bluetooth eller genom att använda en dator via och ett VE.Direct till USB-gränssnitt).

Varning

  • Inställningarna får enbart utföras av kvalificerad tekniker.

  • Läs instruktionerna noggrant innan ändringarana genomförs.

4.1. AC-utgångsspänning och frekvens

Växelriktaren är som standard inställd på 230 VAC.

AC-utgångsspänningen och frekvensen kan ställas in på ett annat värde enligt tabellen nedan:

Modell

AC-utgångsspänningsintervall

Frekvensomfång

230 VAC-modeller

Mellan 210 VAC och 245 VAC

50 Hz eller 60 Hz

4.2. ECO-läge och ECO-inställningar

Växelriktaren är utrustad med ECO-läge. ECO-läge aktiveras via appen VictronConnect.

När växelriktaren är i ECO-läge minskar den sin energiförbrukning med ungefär 85 % när det inte finns några belastningar anslutna till växelriktaren.

När växelriktaren är i ECO-läge växlar den till sökstatus när det inte finns någon belastning eller en väldigt liten belastning. När den är i sökstatus är växelriktaren avstängd och slås på var tredje sekund under en kort period (justerbart). Om växelriktaren känner av en belastning av en viss storlek (justerbar) återgår den till normalt driftläge. När belastningen sjunker till under en viss nivå går växelriktaren tillbaka till ECO-läge.

I tabellen nedan anges standardinställningar och inställningsintervall för eco-parametrarna:

Parameter

Standardvärde

Intervall

Lägsta uppvakningseffekt

14 VA

14 VA - växelriktarkapacitet

ECO-läge sökintervall

3 s

0 - 64 s

ECO-läge söktid

0,16 s

0,08 - 5,00 s

Notera

  • Observera att de inställningar som krävs i ECO-läge beror på typen av belastning: induktiv, kapacitiv, icke-linjär. Anpassningar för specifika belastningar kan behövas.

4.3. Larm vid lågt batteri och laddningsavkänningsinställningar

Växelriktaren har två olika typer av frånkopplingsslägen vid lågt batteri:

  • Frånkoppling vid lågt batteri baserad på batterispänning: Det här är ”frånkoppling vid lågt batteri”-spänningen.

  • Frånkoppling vid lågt batteri baserad på batterispänning som en funktion av batteribelastning. Det här läget är inaktiverat som standard. Se nästa avsnitt Dynamisk avstängning för mer information.

När växelriktaren har kopplats från på grund av lågt batteri (oberoende av läget):

  • Växelriktaren startar igen när batterispänningen har ökat över nivån för ”omstart och larm vid lågt batteri”.

  • Växelriktaren rensar larmet för lågt batteri när den känner av att batteriet laddas. Det här är ”laddningsavkännings”-spänningen.

Batterispänning

Frånkoppling vid lågt batteri

Omstart och larm vid lågt batteri

Laddningsavkänning

12 V

Standard: 9,3 V

Intervall: 0-100 V

Standard: 10,9 V

Intervall: 0-100 V

Standard: 14 V

Intervall: 0-100 V

24 V

Standard: 18,6 V

Intervall: 0-100 V

Standard: 21,8 V

Intervall: 0-100 V

Standard: 28,0 V

Intervall: 0-100 V

4.3.1. Dynamisk avstängning

Funktionen ”dynamisk avstängning” gör skyddet mot frånkoppling vid lågt batteri till en funktion för batteriströmmen som dras från batteriet i relation till batterispänningen.

När en hög ström dras från batteriet används ett lägre tröskelvärde för avstängningsspänning, exempelvis 10 V. På samma sätt när batteriet endast laddas ur långsamt, då används en hög avstängningsspänning, exempelvis 11,5 V.

På så sätt kompenseras ett spänningsfall, orsakat av det invändiga motståndet i batteriet, så att batterispänningen blir en mycket mer pålitlig parameter för att avgöra när batteriet inte ska laddas ur mer.

Funktionen ”dynamisk avstängning” är mest användbar för batterier med ett högt invändigt motstånd, såsom OPzV- och OPzS-batterier. Det är av mindre relevans för GEL- och AGM-batterier och kanske till och med irrelevant för litiumbatterier. Diagrammet nedan visar urladdningsproportionerna versus batterispänningskurvan för de olika batterityperna. Du kan se att litiumkurvan (LiFeP04) nästan är platt jämfört med OPzV- och OPzS-kurvan.

Kurvan justeras med appen VictronConnect.

dynamic_cutoff.png

Urladdningsproportion versus batterispänningsdiagram för olika batterityper

Viktigt

  • Använd inte funktionen ”dynamisk avstängning” i en installation som också har andra belastningar anslutna till samma batteri. I dessa system kan batterispänningen sjunka på grund av andra belastningar som är anslutna till batteriet. Algoritmen för ”dynamisk avstängning” i växelriktaren kan inte ta med de andra belastningarna i beräkningen och stänger därmed av växelriktaren för tidigt med ett larm för underspänning.

Inställningar för VictronConnect

  • Funktionen ”dynamisk avstängning” är inaktiverad som standard.

  • Aktivera funktionen ”dynamisk avstängning” för att använda den och konfigurera den.

  • Välj batteritypen. Välj mellan: OPzV/OPzS, GEL/AGM, LiFePO4 eller anpassad

  • Ange batterikapaciteten.

  • Ange spänningen för de olika urladdningsströmmarna. Dessa värden har redan ställts in till de allmänna spänningar som tillhör den specifika batteritypen som valdes tidigare. Ändra endast dessa inställningar om de behöver justeras och och du vet vad du gör, eller om ett anpassat batteri används.

VictronConnect_Inverter_Dynamic_cut_off.png

Appen VictronConnect som visar inställningarna för ”dynamisk avstängning”.

4.4. Batteriinställningar

MPPT_VictronConnect_-_settings_-_SUN_Inverter.svg

Maximal laddningsström

Den här ställningen ställer in den maximala batteriladdningsströmmen. Den är som standard inställd på solcellsladdarens maximala laddningsström.

Använd den här inställningen för att minska laddningsströmmen, exempelvis när en mindre batteribank används och som kräver en lägre laddningsström.

Förinställt batteri

Den här inställningen ställer in batteriladdningsalgoritmen.

Man kan välja mellan:

  • Fördefinierade fabriksinställningar för batteriet

  • Användardefinierade batteriinställningar

  • Skapa, ändra eller radera en användardefinierad förinställning.

Den här inställningen använder förinställda fabriksinställningar för en stor mängd batterityper. Dessa fördefinierade laddningsalgoritmer passar de allra flesta installationer.

Det är även möjligt att skapa användardefinierade batteriinställningar. Avsnittet Anpassningsbar batteriladdningsalgoritm förklarar hur man gör detta. Dessa användardefinierade förinställningar lagras i biblioteket i appen VictronConnect. Detta är till hjälp om flera solcellsladdare måste konfigureras och tar bort behovet att definiera hela laddningsalgoritmen varje gång en ny solcellsladdare konfigureras.Anpassningsbar batteriladdningsalgoritm

Expertläge

Den här inställningen aktiverar eller inaktiverar expertläge. Den är som standard inställd på ”inaktiv”.

Observera

Standardladdningsalgoritmerna fungerar väl för nästan alla installationer. Aktivera endast expertinställningar om din utrustning har särskilda behov.

När den här inställningen är aktiv kan följande parametrar konfigureras:

  • Laddarspänningar: bulk, absorption och float

  • Bulk: re-bulk spänningsförskjutning

  • Absorption: varaktighet, tid och svansström

  • Utjämning: ström, intervall, stoppläge och varaktighet

  • Temperaturspänningskompensation

  • Avstängning vid låg temperatur

För betydelsen av dessa parametrar, se kapitel Inställningar för batteriladdningsalgoritm

Utjämning

Observera

Utjämning kan skada batteriet om det inte är avsett för en utjämningsladdning. Kolla alltid med batteritillverkaren innan du utför en utjämning.

Den här inställningen kan användas för att aktivera eller inaktivera automatisk utjämning. När den är aktiv kan antalet dagar när utjämningen ska upprepas väljas.

En manuell utjämning kan påbörjas genom att trycka på knappen ”START NOW” (starta nu). Använd endast en manuell utjämning under absorptions- eller floatladdningsstegen och när det finns tillräckligt med solljus. Ström- och spänningsgränser är identiska med den automatiska utjämningsfunktionen. Steget för manuell utjämning pågår i en timme och kan stoppas när som helst med ”Stop Equalize” (avsluta utjämning).

Obs!

Utjämningsinställningen kanske inte är aktiv, vilket är fallet om batteriets förinställning inte stödjer en utjämningsladdning, som i fallet med litiumbatterier.

4.4.1. Inställningar för batteriladdningsalgoritm

Det här kapitlet förklarar alla parametrar som användas i ”expertläget” och de inställningar som används vid programmering av en kundanpassad batterityp via batteriinställningsmenyn.

MPPT_VictronConnect_-_settings_-_battery_charge_algorithm.svg

Absorptionsspänning

Denna inställning anger absorptionsspänningen.

Anpassningsbar absorptionstid

Denna inställning aktiverar eller inaktiverar den anpassningsbara absorptionstiden.

  • När inaktiv: Längden på absorptionssteget är samma varje dag, längden bestäms av inställningen för ”maximal absorptionstid”, förutsatt att det finns tillräckligt med solcellsenergi.

    Tänk på att det här valet kan leda till överbelastning av dina batterier, särskilt för blybatterier och om endast ytliga dagliga urladdningar sker. Rådgör med batteritillverkaren för den rekommenderade maximala absorptionstiden.

    Det enda villkoret som kan avsluta absorptionstiden innan den maximala tiden har uppnåtts är en inställning för ”svansström”. Inaktivera inställningen för ”svansström” om absorptionstiden alltid måste vara lika lång. Se mer information om inställning av svansström nedan i det här kapitlet.

  • När aktiv: Längden på absorptionssteget är olika varje dag, det anpassar sig själv till batteriets laddningsstatus på morgonen i början av laddningscykeln.

    Den maximala anpassningsbara absorptionstiden för dagen bestäms av den batterispänning som uppmätts alldeles innan solcellsladdaren startar varje morgon.

    Multiplikator

    x 1

    x 2/3

    x 1/3

    x 1/6

    Anpassningsbar absorptionstid *

    6 timmar

    4 timmar

    2 timmar

    1 timme

    12 V-system

    Vbatt < 11,9 V

    11,9 V < Vbatt < 12,2 V

    12,2 V < Vbatt < 12,6 V

    Vbatt > 12,6 V

    24 V-system

    Vbatt < 23,8

    23,8 < Vbatt < 12,2 V

    24,2 V < Vbatt < 25,2 V

    Vbatt > 25,2 V

    *) Den anpassningsbara absorptionstiden beräknas med multipliceraren gånger inställningen för ”maximal absorptionstid”. Den anpassningsbara absorptionstiden i den här tabellen baseras på standardinställningen på 6 timmar ”maximal absorptionstid”.

Maximal absorptionstid

Denna inställning anger gränsen för absorptionsspänningen. Denna inställning är endast tillgänglig när man programmerar en anpassad laddningsprofil.

Ange den maximala tiden i timmar och minuter (hh:mm) som solcellsladdaren får vara i absorptionssteget. Den maximala tiden som kan ställas in är 12 timmar och 59 minuter.

Floatspänning

Denna inställning anger floatspänningen.

Re-bulk spänningsförskjutning

Inställning av re-bulk spänningsförskjutning. Den här spänningsförskjutningen används för att fastställa när floatsteget avslutas och bulksteget startar igen, t.ex. när laddningscykeln startar om och börjar vid det första laddningssteget igen.

Re-bulkspänningen beräknas genom att lägga till re-bulk spänningsförskjutningen till den lägsta spänningsinställningen (oftast är det floatsteget).

Exempel: Om re-bulk spänningsförskjutningen är inställd på 0,1 V och floatspänningen på 13,8 V kommer laddningscykeln att starta om när batterispänningen sjunker under 13,7 V (13,8 minus 0,1) i en minut.

Utjämningsspänning

Denna inställning anger utjämningsspänningen..

Procent av utjämningsström

Denna inställning ställer in vilken procent av den inställda ”maximala laddningsströmmen” som kommer att användas för att beräkna utjämningsladdningsströmmen.

Till exempel: Om den ”maximala laddningsströmmen” är inställd på 10 A och ”procent av utjämningsström” är inställd på 10 % kommer utjämningsströmmen att vara 1 A (10 % av 10).

Automatisk utjämning

Denna inställning anger den upprepningsintervall med vilken utjämningssteget ska ske. Den kan ställas in på mellan 1 och 250 dagar. En inställning på 1 betyder varje dag, 2 betyder varannan dag osv.

Utjämningssteget används i regel för att balansera cellerna och även för att förhindra avlagringar av elektrolyten i våtcellsblybatterier. Om en utjämning krävs eller inte beror på batteritypen, om (automatisk) utjämning krävs och under vilka omständigheter. Rådgör med batteritillverkaren för att ta reda på om utjämning krävs för ditt batteri.

Under utjämningssteget ökar laddningsspänningen upp till den inställda ”utjämningsspänningen”. Detta bibehålls så länge laddningsströmmen är under inställningen för ”procent av utjämningsström” i inställningen för ”maximal ström”.

Den automatiska utjämningscyklens varaktighet:

  • I alla inställningar för VRLA-batterier och några våtcellsbatterier avslutas det automatiska utjämningssteget när spänningsgränsen (maxV) uppnås.

  • I inställningen för litiumbatterier är inte utjämning tillgänglig.

  • Om ett automatisk utjämningssteg inte har avslutas på en dag kommer den inte att återupptas nästa dag. Nästa utjämningssteg kommer att utföras i enlighet med den intervall som har ställts in i inställningen för ”Auto utjämning”.

Stoppläge för utjämning

Denna inställning fastställer när utjämningssteget ska avslutas:

  • Automatisk: Utjämningen avslutas om batterispänningen har uppnått utjämningsspänningen.

  • Fast tid: Utjämningen avslutas när tiden har uppnått den tidsgräns som är fastställd i inställningen för ”maximal utjämningslängd”.

Maximal utjämningslängd

Denna inställning anger den maximala tiden som utjämningssteget ska pågå.

Manuell utjämning

Använd detta för att utföra en ”engångsutjämning”. När ”start now”-knappen har tryckts ned kommer en utjämning på en timme att utföras, alternativt kan utjämningssteget avslutas manuellt.

Svansström

Denna inställning fastställer strömtröskeln för att avsluta absorptionssteget innan den maximal absorptionstiden har uppnåtts. Om laddningsströmmen sjunker under den angivna svansströmmen, i en minut, avslutas absorptionssteget och floatsteget påbörjas. Den här inställningen kan inaktiveras genom att ställa in den på noll.

Temperaturkompensation

Denna inställning anger temperaturkompensationskoefficienten som krävs för temperaturkompenserad laddning.

Många batterityper kräver en lägre laddningsspänning i varma driftförhållanden och en högre laddningsspänning i kalla driftförhållanden. Den inställda koefficienten är i mV per Celsiusgrad för hela batteribanken, inte per cell. Grundtemperaturen för kompensationen är 25 °C (77 °F).

Tabellen nedan anger hur absorptions- och floatladdningsspänningen beter sig vid olika temperaturer. Diagrammet visar temperaturkompensationen för ett 12 V-system och använder en temperaturkompensationkoefficient på -16 mV/°C . Multiplicera spänningarna med 2 för ett 24 V-system.

VC_Temp_compensation.png

Temperaturkompenserat laddningsdiagram

Som standard använder SUN-växelriktaren sin interna temperatur för batteritemperaturkompenserad laddning. En intern temperatur avläses på morgonen och åter igen när SUN-växelriktaren har vilat i minst en timme, exempelvis när laddaren inte aktivt laddar ett batteri eller förser en belastning med ström.

När SUN-växelriktaren är en del av ett VE.Smart Network och mottar batteritemperaturavläsningar från en BatterySense eller en batteriövervakare med temperatursensor används batteriets faktiska temperatur för temperaturkompenserad laddning under dagen.

Avstängning vid låg temperatur

Denna inställning används för att förhindra skador på ett litiumbatteri genom att stänga av laddningen vid låga temperaturer.

Varning

Funktionen ”avstängning vid låg temperatur” är endast aktiv när en temperatursensor är ansluten. Se avsnittet Temperatursensor för mer information.

Inställningen ”avstängning vid låg temperatur” är som standard inaktiv. När den är aktiv kan en låg avstängningstemperatur ställas in. Standardtemperaturen är 5 °C vilken är en passande temperaturinställning för lititumjärnfosfatbatterier (LFP). Kontrollera dock alltid med din litiumbatterileverantör för att ta reda på vilken temperatur den ska ställas in på.

Mekanismen ”avstängning vid låg temperatur” stoppar batteriladdningen när batteritemperaturen har sjunkit under inställningen för avstängning vid låg temperatur. Batteriladdningen återupptas när batteritemperaturen har stigit 0,5 °C över inställningen för avstängning vid låg temperatur.

Observera att ”avstängning vid låg temperatur” inte krävs för Victron Lithium Smart-batterier eller för Victron Super Pack-batterier med serienummer HQ2040 eller senare. Den här inställningen krävs endast för litiumbatterier som inte kan blockera laddning när temperaturen sjunker för lågt.

4.5. VE.Smart Network

Smart_networking_6_1.png

VE.Smart Network tillåter ett flertal produkter som är anslutna till samma nät att dela data via Bluetooth. VE.Smart Network är särskilt utformat för mindre system som inte har en GX-enhet installerad.

När den här produkten är en del av ett VE.Smart Network kan den ta emot data eller kommunicera med följande enheter:

Se VE.Smart-manualen på produktsidan för appen VictronConnect för listan över produktkompatibilitet.

VE.Smart Network kan användas till:

  • Temperaturkontroll - den uppmätta batteritemperaturen används av laddarna i nätet för temperaturkompenserad laddning och för avstängning vid låg temperatur när det gäller litiumbatterier.

  • Batterispänningskontroll - den uppmätta batterispänningen används av laddarna i nätet för att kompensera laddningsspänningen om det uppstår ett spänningsbortfall över batterikablarna.

  • Strömkontroll - den uppmätta batteriströmmen används av laddaren så att den vet den exakta svansströmmen vid vilken absorptionssteget ska avslutas och float (eller utjämning) ska starta. För att mäta laddningsströmmen kombineras laddningsströmmen från alla laddare, och den faktiska batteriströmmen används om en batteriövervakare är del av nätet

  • Synkroniserad laddning - alla laddare i nätet agerar som om de vore en laddare. En av laddarna i nätet tar på sig rollen som master och den anger laddningsalgoritmem som de andra laddarna ska använda. Alla laddare måste följa samma laddningsalgoritm och laddningssteg. Mastern väljs slumpmässigt (kan ej ställas in av användaren) så det är viktigt att alla laddare använder samma laddningsinställningar. Under synkroniserad laddning laddar varje laddare upp till sin egen maximala laddningsström (det är inte möjligt att ställa in en maximal laddningsström för hela nätet). För mer information se VE.Smart-manualen på produktsidan för appen VictronConnect.

Den här videon är en introduktion till Smart Battery Sense och vissa funktioner i VE.Smart Network:

4.5.1. Uppsättning av VE.Smart Network

Designanmärkningar för VE.Smart Network:

Det kan endast finns en produkt i nätet som överför batterispänning och/eller batteritemperatur. Det är inte möjligt att använda en batteriövervakare tillsammans med en Smart Battery Sense, eller flera av dessa enheter.

För att nätet ska vara operativt måste alla sammankopplade enheter vara inom räckhåll för Bluetooth-överföring mellan dem.

Maximalt 10 enheter kan förenas i ett VE.Smart Network.

Vissa äldre enheter kanske inte stödjer VE.Smart Network, för mer information se avsnittet om ”Begränsningar” i manualen för VE.Smart Networking.

Inställning av nätet

När du ställer in nätet ska du först ställa in Smart Battery Sense eller batteriövervakaren, och därefter lägga till en eller flera solcellsladdare eller AC-laddare till nätet.

Alla solcellsladdare och AC-laddare måste ha samma laddningsinställningar. Det enklaste sättet att göra detta är att använda en förinställd batterityp eller en sparad användardefinierad batterityp. Ett varningsmeddelande #66 visas om det förekommer skillnader mellan enheternas laddningsinställningar.

För att sätta upp ett nytt nät:

  • Öppna appen VictronConnect.

  • Välj en av de enheter som ska bli del av det nya VE.Direct network.

  • Gå till inställningssidan genom att klicka på kugghjulet Setting_cog_symbol_VictronConnect.svg .

  • klicka på ”VE.Smart Networking”.

  • Klicka på ”create network” (skapa nät).

  • Ange ett namn på det nya nätet.

  • Klicka på ”save” (spara).

  • Vänta på bekräftelsen att nätet har ställts in och klicka på ”OK”.

  • Gå till nästa stycke om hur man sammanlänkar flera enheter i nätet om fler enheter ska läggas till det här nätet.

För att lägga till ytterligare enheter i ett existerande nät:

  • Öppna appen VictronConnect. Välj en enhet som ska bli del av det nya VE.Direct network.

  • Gå till inställningssidan genom att klicka på kugghjulet Setting_cog_symbol_VictronConnect.svg .

  • Klicka på ”VE.Smart Networking”.

  • Klicka på ”join existing” (gå med i befintligt).

  • Välj det nät som enheten ska läggas till i.

  • Vänta på bekräftelsen att nätet har ställts in och klicka på ”OK”.

  • Upprepa steget ovan om fler enheter ska läggas till i nätet.

För att lämna ett nät:

  • Öppna appen VictronConnect.

  • Välj en enhet som ska tas bort från VE.Direct network.

  • Gå till inställningssidan genom att klicka på kugghjulet Setting_cog_symbol_VictronConnect.svg .

  • Klicka på ”VE.Smart Networking”.

  • Klicka på ”leave network” (lämna nät).

Kontrollera nätet

När nätet är upprättat kommunicerar alla enheter med varandra. Den aktiva LED-lampan på varje ansluten enhet blinkar nu var fjärde sekund. Det är ett tecken på att enheten aktivt kommunicerar med nätet.

Klicka på VE.Smart-symbolen VESmart_network_symbol.svg i huvudskärmen bredvid ”solar dail”, för att kontrollera om en enskild enhet kommunicerar med nätet. Ett pop-up-fönster visar anslutningsstatus och de delade parametrarna.

VE-Smart_networked_device_with_status_pop-up.svg

VE.Smart network pop-up

För att kontrollera om alla enheter aktivt kommunicerar till samma VE.Smart Network, gå till inställningssidan på en av de anslutna enheterna och klicka på ”VE.Smart Networking”. En skärm visar vilka enhetsparametrar på den här enheten som delas och alla andra enheter som är anslutna till samma nät.

VE-Smart_multiple_networked_devices.svg

Exempel på ett VE.Smart Network

Mer information

Se manualen för VE.Smart Networking för mer information.

4.6. Uppdatering av fast programvara

Den fasta programvaran kan uppdateras i växelriktarens produktinställningar:

  • Gå till växelriktarinställningarna genom att klicka på kugghjulet Setting_cog_symbol_VictronConnect.svg i det övre högra hörnet.

  • Klicka på option-symbol.png symbolen med tre prickar i det övre högra hörnet.

  • Välj ”produktinställningar” från menyn.

  • På sidan visas den fasta programvaruversionen och en knapp för att utföra en uppdateringar av den fasta programvaran.

4.7. Återställning till fabriksinställningar

Växelriktarinställningarna kan återställas till fabriksinställningar på följande sätt:

  • Gå till växelriktarinställningarna genom att klicka på kugghjulet Setting_cog_symbol_VictronConnect.svg i det övre högra hörnet.

  • Klicka på option-symbol.png symbolen med tre prickar i det övre högra hörnet.

  • Välj ”återställning till fabriksinställningar” från menyn och inställningar återställs.