2. Introduktion
2.1. Beskrivning
Victron Energy Autotransformer (AT) stödjer många olika kopplingskonfigureringar. Det kan öka ditt systems kapacitet att anpassa sig till olika utformningar och spänningskrav samt att användas för att balansera belastningar i faser på 120/240 Vac i delad fas. Specialsystem som båtar och fordon kan möta olika landkonfigureringar under resans gång och en autotransformator kan var till hjälp eftersom den är flexible och möjliggör anslutning till de flesta nätkonfigureringarna.
Victron Energy Autotransformer har förmågan att använda ett jordrelä för att skapa ett neutral-till-jord-band i själva AT:n, om den är hopkopplad med en MultiPlus eller Quattro från Victron Energy och om reläanslutningarna är sammanlänkade.
Denna manual förklarar den här enhetens många användningsområden och hur du på ett säkert sätt installerar och kopplar den. Nedan följer allmänna exempel på fyra sätt som Autotransformer kan tillämpas på. Det finns flera särskilda användningar som kan utföras i integrationen av en autotransformator i en installation och dessa förklaras i avsnitt 2.4. AT:n tillhandahåller inte isolering. Se avsnitt 4 för en specifikationer.
2.2. Modeller
120/240 V - 32 A
120/240 V - 100 A
Passthrough-strömmen är 32 A respektive 100 A, transformatorn är 100 % lika i båda modellerna. Se mer information i avsnitt 2.7.
2.3. Användningssätt
2.3.1. Balansering
Balansering av en generator eller staplade växelriktare
Full effekt från en strömkälla med delad fas som en generator eller staplade växelriktare är ibland begränsad, eftersom en enfasbelastning inte kan dra mer energi än dess individuella fas kommer att tillåta även om den andra fasen inte används fullt ut.
Om det är ett krav att balansera en generator eller staplade växelriktare kan AT åstadkomma detta genom att lämna neutralen på strömkällan med delad fas oanvänd, för att skapa en ny neutral, som visat i bilden nedan. Eventuell obalans i belastningar ”absorberas” av autotransformatorn.
De två faserna i en delad fas från en AT är oberoende av varandra förutom det faktum att det finns en fast fasförskjutning mellan dem. Denna (180 Deg) fasförskjutning betyder att sinusvågerna i båda faserna är helt motsatta (vilket skapar en dubbel spänning från fas till fas istället för från fas till Neutral).
Med en AT kan energi från en fas ”överföras” till den andra fasen vilket skapar en betydligt högre total belastningsnivå och låser upp hela potentialen av tillgänglig effekt från en generator eller staplade växelriktare.
Se diagrammet nedan för kopplingsinstruktioner.
2.3.2. Ökning av spänning
Alternativ till staplade växelriktare.
Belastningar som vattenpumpar för djupa brunnar och luftkonditioneringsapparater kräver ibland 120/240 Vac-effekt i delad fas.
När den tillgängliga AC-effektskällan inte är vad som behövs i installationen kan autotransformatorn skapa den spänning som behövs genom att dubbla den ingående spänningen.
Alternativet är att stapla två växelriktare på 120 Vac för att tillhandahålla 120/240 Vac delad fas som en enskild 120 Vac-växelriktare med ytterligare en extra autotransformator.
Andra möjliga fall för att höja spänningen visas i kopplingsschemana nedan.
2.3.3. Minskning av spänning
Flexibilitet i användning av delad fas för enfasväxelriktare
Ett fall för att använda autotransformatorn för att minska spänningen skulle kunna vara i installationer som använder en generator med delad fas och en enfasväxelriktare. Autotransformatorn gör det möjligt att använda all tillgänglig effekt från generatorns båda faser för att försörja belastningar och ladda batterier.
När den tillgängliga AC-effektskällan inte är vad som behövs i installationen kan autotransformatorn skapa den spänning som behövs genom att minska den ingående spänningen.
Andra möjliga fall för att minska spänningen visas i kopplingsschemana nedan.
2.4. Jordrelä
I TT-konfigureringar, vanliga i hushålls- eller mobila energisystem, är neutral (N) i AC-systemet jordad. Den här inställningen ökar säkerheten och gör det möjligt för jordfelsbrytare att utlösas under jordfel. Anslutningen mellan nolla och skyddsjord (N-PE) möjliggör strömflöde i sekundärkrets, vilket jordfelsbrytare känner av och bryter kretsen för att förhindra fara.
I vissa system kan autotransformatorn även ”skapa” en neutral som är annorlunda än den ingående neutralen. I detta syfte innehåller den ett jordrelä och kan styras av en växelriktare/laddare.
Detta innebär följande:
För en MultiPlus eller Quattro: Inaktivera växelriktare/laddarens interna jordrelä via Sw1-skjutomkopplaren bredvid ”jordrelä”-kopplingsplinten. Säkerställ att jordreläet är aktiverat i växelriktare/laddarinställningarna, inaktivera det inte. Anslut sen växelriktare/laddarens ”jordrelä”-kopplingsplint till autotransformatorns ”jord”-kopplingsplint genom att använda positiva och negativa ledare.
För en MultiPlus-II: Inaktivera växelriktare/laddarens interna jordrelä i inställningarna för det. Anslut sen växelriktare/laddarens ”jordrelä”-kopplingsplint till autotransformatorns ”jord”-kopplingsplint genom att använda positiva och negativa ledare.
I avsnitt 2.3.1 till 2.3.3 hittar du exempel på hur jordreläet kan användas.
Observera att växelriktare/laddaren använder 24 V för att styra autotransformatorns relä. Det är viktigt att tänka på att denna spänning genomgående är 24 V över alla växelriktare/laddarmodeller oavsett om deras märkspänning är 12, 24 eller 48 V. |
2.5. Temperaturskyddad
I händelse av överhettning kopplas autotransformatorn bort från källan. När transformatorn är varm körs fläkten och en röd LED tänds. Koppla från några av 120 V-belastningarna om detta inträffar.
När transformatorn blir överhettad stängs dvärgsäkringen (MCB) av. Den lilla blå brytaren kommer att vara utanför dvärgsäkringen.
Bryt strömmen med kretsbrytaren för att återställa detta manuellt.
2.6. Skydd mot överström
I händelse av överström stängs dvärgsäkringen av. Koppla från en del av belastningen.
Dvärgsäkringen är för överström, temperaturskydd och för att stänga av eller slå på enheten. |
2.7. Storleksbegränsningar
Autotransformer kommer i två modeller, en 32 A-modell och en 100 A-modell. Detta värde definieras i mängden ström som kan vara i pass-through, vilket med andra ord betyder hur mycket ström som kan föras vidare utan att omvandlas. Själva transformatorn är den samma i båda modeller och har en märkström på 32 A (topp) och en nominell ström på 28 A. Detta är den högsta strömmen som kan användas för att överföra energi från fas till fas eller från 120 VAC till 240 VAC.