2. Giriş
2.1. Açıklama
Victron Energy Autotransformer (AT) çok sayıda farklı kablolama yapılandırmalarını destekler. Sisteminizin farklı tasarım ve Gerilim gereksinimlerine uyum sağlama kabiliyetini artırabilir ve ayrıca ayrık fazlı 120/240 Vac sistemlerde yükleri dengelemek için kullanılabilir. Tekneler ve araçlar gibi özel sistemler seyahat ederken farklı kıyı yapılandırmalarıyla karşılaşabilir. Bir ototransformatör esnekliğiyle ve çoğu şebeke konfigürasyonuna bağlantı sağlayarak yardımcı olabilir.
Victron Energy Autotransformer, Victron Energy MultiPlus veya Quattro ile birlikte kullanıldığında ve röle terminalleri birbirine bağlandığında AT'nin kendi içinde Nötr-Toprak bağlantısı oluşturmak için bir toprak/toprak rölesi kullanma özelliğine sahiptir.
Bu kılavuz, bu cihazın birçok kullanım alanını ve nasıl güvenli bir şekilde kurulup kablolanacağını açıklayacaktır. Aşağıda ototransformatörün uygulanabileceği dört yönteme ilişkin genel örnekler yer almaktadır. Bir ototransformatörün bir tesise entegrasyonunda gerçekleştirilebilecek ve bölüm 2.4'te açıklanan birkaç özel kullanım vardır. AT, yalıtım sağlamaz. Teknik özellikler için 4. bölüme bakın.
2.2. Modeller
120/240 V - 32 A
120/240 V - 100 A
Geçiş akımı sırasıyla 32 A ve 100 A'dir, transformatörler her iki modelde de %100 eşittir. Bölüm 2.7'de daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
2.3. Kullanım Türleri
2.3.1. Dengeleme
Bir Jeneratörün veya Üst Üste Dizilmiş İnvertörlerin Dengelenmesi
Jeneratör veya istiflenmiş invertörler gibi bölünmüş fazlı bir besleme kaynağından gelen tam güç bazen sınırlıdır çünkü tek fazlı bir yük, diğer ayak tam olarak kullanılmasa bile kendi ayağının izin verdiğinden daha fazla enerji çekemez.
Bir jeneratörün veya istiflenmiş invertörlerin dengelenmesi gerekiyorsa AT bunu aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi yeni bir nötr oluşturmak için bölünmüş faz beslemesinin nötrünü kullanılmadan bırakarak gerçekleştirebilir. Herhangi bir yük dengesizliği ototransformatör tarafından "emilir".
Bir AT'den gelen bölünmüş fazın iki ayağı, aralarında sabit bir faz kayması olmasının yanı sıra birbirinden bağımsızdır. Bu (180 Der) faz kayması, her iki ayağın sinüs dalgasının tam tersi olduğu anlamına gelir (ayaktan Nötr'e yerine ayaktan ayağa çift gerilim oluşturur).
Bir AT ile, bir ayaktaki enerji diğer ayağa "aktarılabilir", bu da çok daha yüksek bir toplam yük seviyesi yaratarak bir jeneratörden veya istiflenmiş invertörlerden elde edilebilecek gücün tam potansiyelini ortaya çıkarır.
Kablolama talimatları için aşağıdaki şemaya bakın.
2.3.2. Gerilimi Artırma
İstiflenmiş İnvertörlere Alternatif.
Derin kuyu suyu pompaları ve klima üniteleri gibi yükler bazen Bölünmüş Fazlı 120/240 Vac güç gerektirir.
Mevcut AC güç kaynağı kurulumda ihtiyaç duyulanı karşılamadığında, ototransformatör gelen gerilimi iki katına çıkararak ihtiyaç duyulan gerilimi oluşturabilir.
120/240 Vac Bölünmüş Fazlı besleme sağlamak için iki 120 Vac invertörü istiflemenin alternatifi, ek bir ototransformatör ile tek bir 120 Vac invertördür.
Gerilimi yükseltmek için diğer olası durumlar aşağıdaki kablo bağlantı şemalarında gösterilmiştir.
2.3.3. Gerilimi Düşürme
Tek Fazlı İnvertörler için Bölünmüş Faz Kullanımında Esneklik
Gerilimi düşürmek için ototransformatörün kullanıldığı durumlardan biri, Bölünmüş Fazlı jeneratör ve Tek Fazlı invertör kullanan kurulumlar olabilir. Ototransformatör, yüklere güç sağlamak ve aküleri şarj etmek için jeneratörün her iki bacağından mevcut tüm gücün kullanılmasını mümkün kılar.
Mevcut AC güç kaynağı kurulumda ihtiyaç duyulanı karşılamadığında, ototransformatör gelen gerilimi düşürerek ihtiyaç duyulan gerilimi oluşturabilir.
Gerilimi düşürmek için diğer olası durumlar aşağıdaki kablo bağlantı şemalarında gösterilmiştir.
2.4. Toprak Rölesi
Konut ve mobil enerji sistemlerinde yaygın olan TT yapılandırmalarında, AC sisteminin nötrü (N) topraklanır. Bu kurulum, Toprak Arızası Devre Kesicilerinin (GFCI) toprak arızaları sırasında devreye girmesini sağlayarak güvenliği artırır. Nötr ve koruyucu toprak (N-PE) arasındaki bağlantı, GFCI'ların algıladığı ikincil devrede akım akışını kolaylaştırır ve tehlikeleri önlemek için devreyi keser.
Bazı sistemlerde, bir ototransformatör gelen nötrden farklı bir nötr de "yaratabilir". Bu amaçla bir toprak rölesi içerir ve bir invertör/şarj cihazı tarafından kontrol edilebilir.
Bu aşağıdakileri içerir:
Bir MultiPlus veya Quattro için: İnvertör/şarj cihazının dahili toprak rölesini "toprak rölesi" terminal bloğunun yanındaki SW1 sürgülü anahtar aracılığıyla devre dışı bırakın. İnvertör/şarj cihazı ayarlarında toprak rölesinin etkin olduğundan emin olun; devre dışı bırakmayın. Ardından, pozitif ve negatif iletkenleri kullanarak invertör/şarj cihazı "toprak rölesi" terminal bloğunu ototransformatör "toprak" terminal bloğuna bağlayın.
Bir MultiPlus-II için: İnvertör/şarj cihazı ayarlarında toprak rölesini devre dışı bırakarak invertör/şarj cihazının dahili toprak rölesini devre dışı bırakın. Ardından, pozitif ve negatif iletkenleri kullanarak invertör/şarj cihazı "toprak rölesi" terminal bloğunu ototransformatör "toprak" terminal bloğuna bağlayın.
Toprak rölesinin kullanıldığı örnekler için 2.3.1 ile 2.3.3 arasındaki bölümlere bakın.
İnvertör/şarj cihazının ototransformatör rölesini kontrol etmek için 24 V kullandığını unutmayın. Bu gerilimin, nominal gerilimlerinin 12, 24 veya 48 V olmasına bakılmaksızın tüm invertör/şarj cihazı modellerinde sürekli olarak 24 V olduğuna dikkat etmek önemlidir. |
2.5. Sıcaklık Korumalı
Aşırı ısınma durumunda, ototransformatörün kaynakla bağlantısı kesilir. Transformatör ısındığında fan çalışacak ve Kırmızı LED yanacaktır. Bu durum meydana gelirse 120 V yükün bir kısmını ayırın.
Transformatör aşırı ısındığında MCB kapanacaktır. Küçük mavi anahtar MCB'nin dışında olacaktır.
Bunu sıfırlamak için devre kesiciyi manuel olarak çevirin.
2.6. Aşırı Akıma Karşı Koruma
Aşırı akım durumunda MCB kapanacaktır. Yükün bir kısmının bağlantısını kesin.
MCB, Aşırı Akım ve Sıcaklık Koruması ve ünitenin AÇIK/KAPALI konuma getirilmesi içindir. |
2.7. Boyut Sınırlamaları
Autotransformer, 32 A modeli ve 100 A modeli olmak üzere iki modelde gelir. Bu değer, geçişte olabilecek akım, yani başka bir deyişle dönüştürülmeden iletilen akım miktarında tanımlanır. Transformatörün kendisi her iki modelde de eşittir ve 32 A kapasiteye (tepe) ve 28 A nominal değere sahiptir. Bu, enerjiyi ayaktan ayağa veya 120 Vac'den 240 Vac'ye aktarmak için kullanılabilecek maksimum akımdır.