Tuote koostuu yhteen kompaktiin koteloon integroidusta tehokkaasta siniaaltoinvertteristä, akkulaturista ja siirtokytkimestä. Se soveltuu sekä veneily- ja ajoneuvokäyttöön että kiinteisiin paikallisasennuksiin.
Järjestelmän parametrit voidaan tarkistaa taustavalaistusta 2 x 16 merkin näytöstä.
BMS-Can-liitännän avulla järjestelmään voidaan liittää yhteensopivia 500 kb/s:n CAN-väylää tukevia BMS-akkuja. Liitäntään EI voi liittää VE.Can-tuotteita, kuten Victron MPPT ‑lataussäätimiä.
Ethernet- ja WiFi-liitännät mahdollistavat järjestelmän valvonnan paikallisesti ja etäohjatusti sekä yhdistämisen Victronin ilmaiseen VRM-portaaliin järjestelmän pitkän aikavälin suorituskykytietojen tarkastelemista varten.
Asuintaloissa ja rakennuksissa, joissa on aurinkopaneelit tai yhdistetty mikrokokoinen lämpö- ja sähkövoimala, tai muu kestävä energialähde, on potentiaalinen autonominen energialähde, jota voidaan käyttää tärkeimpien laitteiden virtalähteenä (keskuslämmityksen pumput, jääkaapit, pakastimet, Internet-yhteydet, jne.) sähkökaton aikana. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu, että sähköverkkoon kytketyt kestävät energialähteet putoavat pois tuotannosta heti sähköverkon kaatuessa. Tämä ongelma voidaan ratkaista tuotteen ja akkujen avulla:tuote voi korvata verkkovirransyötön sähkökatkon aikana. Kun kestävät energialähteet tuottavat kulutustarvetta enemmän sähköä, tuote ohjaa ylijäämän akkujen lataamiseen; mahdollisen sähkökatkon sattuessa tuote syöttää tarvittavan lisäsähkön akusta.
Tavallisen keskeytymättömän lähdön (AC-out-1) lisäksi käytettävissä on lisälähtö (AC-out-2), joka kytkee kuorman irti laitteen toimiessa pelkällä akulla. Esimerkki: sähköinen vedenlämmitin, jonka toiminta on sallittua vain silloin, kun vaihtovirtatulo on saatavilla. AC-out-2 ‑lähdölle on monia eri käyttökohteita.
Yksikkö voidaan kytkeä muihin ja konfiguroida kolmivaiheiseen käyttöön. Järjestelmään voidaan kytkeä rinnakkain jopa 6 sarjaa kolmeen eri vaiheeseen, jolloin järjestelmä koostuu yhteensä 18 yksiköstä.
Tuote pystyy tuottamaan hyvin suuren latausvirran. Tämä johtaa vaihtovirtaverkkokytkennän tai generaattorin raskaaseen kuormitukseen. Tätä silmällä pitäen järjestelmään voidaan asettaa enimmäisvirta. Tällöin tuote ottaa muut sähkölaitteet huomioon ja käyttää lataukseen vain ”ylijäämävirtaa”.
Tällä ominaisuudella PowerControl-toimintaperiaatetta hyödynnetään uudella tavalla, ja tuote voi näin täydentää vaihtoehtoisen virtalähteen kapasiteettia. Huipputehoa tarvitaan usein vain lyhytkestoisesti, ja tällaisissa tilanteissa tuote varmistaa, että vaihtovirtaverkkokytkennän tai generaattorivirransyötön puuttuva kapasiteetti kompensoidaan välittömästi akkuvirralla. Kun kuormitus pienenee, ylimääräinen teho voidaan ohjata akun lataamiseen.
Kaikkia asetuksia voidaan muuttaa PC:llä ja ilmaiseksi ladattavalla ohjelmistolla, joka on saatavilla verkkosivustollamme osoitteessa www.victronenergy.com. Katso lisätietoja oppaasta - https://www.victronenergy.com/media/pg/VEConfigure_Manual/en/index-en.html
Tuote on varustettu ohjelmoitavalla releellä. Rele voidaan ohjelmoida moniin eri käyttötarkoituksiin, esimerkiksi käynnistysreleeksi.
Ulkoinen, lisävarusteinen virtamuuntaja, jonka avulla PowerControl ja PowerAssist saavat ulkoisen virrantunnistuksen
Tuote on varustettu 2 analogisella/digitaalisella tulo-/lähtöliitännällä.
Näitä liitäntöjä voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Yhtenä käyttökohteena on tiedonsiirto litiumioniakun BMS:n salli lataus- ja salli purku ‑ohjauksen kanssa.
Verkon kanssa rinnan toimivassa topologiassa sisäinen virtamuuntaja ei voi mitata sähköverkkoon syötettävän tai sieltä tulevan virran tasoa. Tässä tapauksessa on käytettävä ulkoista virtamuuntajaa. Katso liite A. Ota yhteys Victron-jälleenmyyjään saadaksesi lisätietoja tästä asennustyypistä
Kun tuotteen vaihtovirtalähtöön liitetään aurinkoenergiainverttereitä, ylimääräinen aurinkoenergia ohjataan akkujen lataukseen. Kun absorptiolatausjännite on saavutettu, latausvirtaa alennetaan ja ylijäämäenergia syötetään takaisin sähköverkkoon. Jos sähköverkkokytkentä ei ole saatavilla, tuote nostaa vaihtovirtataajuutta hieman aurinkoenergiainvertterin tehon vähentämiseksi.
Tuote toimii ihanteellisesti osana hybridijärjestelmää (vaihtovirtatulo, invertterit/laturit, varastoakku ja vaihtoehtoinen energianlähde). Rele voidaan avata ja sulkea yhdysrakenteisella akkumonitorilla:
Aloitus esiasetetulla purkausasteella (%)
Aloitus (ennalta määritetyllä viiveellä) esiasetetulla akkujännitteellä
Aloitus (ennalta määritetyllä viiveellä) esiasetetulla kuormitustasolla
Pysäytys esiasetetulla akkujännitteellä
Pysäytys (ennalta määritetyllä viiveellä) sen jälkeen kun alkulataus on suoritettu
Pysäytys (ennalta määritetyllä viiveellä) esiasetetulla kuormitustasolla
Asuintaloissa ja rakennuksissa, joissa on aurinkopaneelit tai yhdistetty mikrokokoinen lämpö- ja sähkövoimala, tai muu kestävä energialähde, on potentiaalinen autonominen energialähde, jota voidaan käyttää tärkeimpien laitteiden virtalähteenä (keskuslämmityksen pumput, jääkaapit, pakastimet, Internet-yhteydet, jne.) sähkökaton aikana. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu, että sähköverkkoon kytketyt kestävät energialähteet putoavat pois tuotannosta heti sähköverkon kaatuessa. Tämä ongelma voidaan ratkaista tuotteen ja akkujen avulla:tuote voi korvata verkkovirransyötön sähkökatkon aikana. Kun kestävät energialähteet tuottavat kulutustarvetta enemmän sähköä, tuote ohjaa ylijäämän akkujen lataamiseen; mahdollisen sähkökatkon sattuessa tuote syöttää tarvittavan lisäsähkön akusta.
Mukautuva 4-vaiheinen latausalgoritmi: alkulataus – absorptiolataus – ylläpitolataus – varastointilataus
Mikroprosessoriohjattava sopeutettava akunhallintajärjestelmä voidaan säätää erityyppisille akuille. Sopeutustoiminto sopeuttaa latausprosessin automaattisesti akkukäyttöön.
Oikea latauksen määrä: vaihteleva absorptioaika
Kun tapahtuu kevyt akun purkautuminen, absorptioaika pidetään lyhyenä ylikuormituksen ja liiallisen kaasukuplien muodostumisen estämiseksi. Syväpurkauksen jälkeen absorptioaikaa pidennetään automaattisesti, jotta akku saadaan täysin ladatuksi.
Liiallisesta kaasukuplien muodostumisesta johtuvien vahinkojen ehkäiseminen: BatterySafe -toimintatila
Jos akun lataus tulee suorittaa nopeasti, ja sitä varten on valittu korkea latausvirta yhdessä korkean absorptiojännitteen kanssa, ehkäistään liiallisesta kaasukuplien muodostumisesta johtuvat vahingot rajoittamalla automaattisesti jännitteen nousun määrää sen jälkeen, kun kaasukuplien muodostumisjännite on saavutettu.
Vähemmän huoltoa ja ikääntymisoireita, kun akku ei ole käytössä: varastointilataus-toimintatila
Varastointilataus-toimintatila käynnistyy aina silloin, kun akusta ei ole purettu virtaa 24 tunnin aikana. Varastointilataus-toimintatilassa ylläpitojännite laskee tasolle 2,2 V / kenno, jolloin kaasukuplien muodostuminen ja positiivisten levyjen syöpyminen vähenee. Kerran viikossa jännite nostetaan takaisin absorptiotasolle akun tasapainottamiseksi. Tällä toiminnolla ehkäistään elektrolyytin kerrostuminen ja akun sulfatoituminen, joka on suurin syy akkujen varhaisiin vikoihin.
Akkujännitteen tunnistaminen: oikea latausjännite
Johdon resistanssista johtuva jännitehävikki voidaan kompensoida käyttämällä jännitteen tunnistamistoimintoa, jolla jännite mitataan suoraan tasavirtaväylästä tai akun navoista.
Akkujännitteen ja lämpötilan kompensointi
Lämpötila-anturi (sisältyy tuotteen toimitukseen) auttaa vähentämään latausjännitettä silloin, kun akun lämpötila nousee. Tämä on erityisen tärkeää huoltovapaille akuille, jotka saattaisivat muussa tapauksessa kuivua ylilatauksen takia.
Victron LiFePO4 Smart ‑akut
Käytä VE.Bus BMS ‑liitäntää
Katso https://www.victronenergy.com/live/battery_compatibility:start
Julkaisumme Energy Unlimited (englanninkielinen) sisältää lisätietoja akuista ja akkujen lataamisesta, ja se on saatavissa ilmaiseksi verkkosivultamme: https://www.victronenergy.fi/support-and-downloads/technical-information.
Jos haluat lisätietoja adaptiivisesta lataamisesta, katso verkkosivustomme osio Yleiset tekniset tiedot (General Technical Information).
Jos tuotetta käytetään konfiguraatiossa, jossa se syöttää energiaa takaisin sähköverkkoon, tuotteen vaatimustenmukaisuus sähköverkolle on kytkettävä päälle valitsemalla asianomainen sähköverkon maakoodiasetus VEConfigure-työkalun avulla.
Kun asetus on määritetty, verkkokoodin vaatimustenmukaisuuden poiskytkentä tai verkkokoodiin liittyvien parametrien muutos edellyttää salasanaa. Ota yhteys Victron-jälleenmyyjään, jos tarvitset salasanaa.
Valittavissa on useita reaktiivisia Power control ‑käyttötiloja sähköverkkokoodista riippuen:
Kiinteä cos φ
Cos φ P:n funktiona
Kiinteä Q
Q tulojännitteen funktiona
Jos tuote ei tue paikallisen sähköverkon vaatimuksia, sen kytkennässä sähköverkkoon tulisi käyttää ulkoista, sertifioitua kytkentälaitetta.
Tuotetta voidaan myös käyttää kaksisuuntaisena, rinnakkain sähköverkon kanssa toimivana invertterinä osana asiakkaan suunnittelemaa järjestelmää (PLC tai muu), joka huolehtii ohjaussilmukasta ja sähköverkon mittauksista,
Erityishuomautus koskien tuotetta NRS-097 (Etelä-Afrikka)
Verkon suurin sallittu impedanssi on 0,28 Ω + j0,18 Ω
Invertteri huolehtii epätasapainovaatimuksesta käytettäessä vain useita yksivaiheisia yksiköitä, kun kokoonpano sisältää GX‑laitteen.
Erityishuomautuksia koskien tuotetta AS 4777.2 (Australia/Uusi-Seelanti)
Asennuskohteissa, joissa nollan kontinuiteetti kuormaan ei saa katketa, asentajan on kytkettävä johdin vaihtovirtatulon nollan ja vaihtovirtalähdön nollan väliin. Lisäksi on valittava sähköverkkokoodi ”Australia X: AS/NZS 4777.2:2020 stand alone app. M (with N-bypass)”. Tässä tapauksessa maadoitusrele pysyy auki, ja kun läpisyöttötila on valittuna, sisäinen nollarele ole toiminnassa.