8. Asentaminen
Tuotteen sisällä voi olla hengenvaarallisia jännitteitä. Tuotteen asennus tulisi tehdä asianomaisen koulutuksen saaneen, pätevän asentajan valvonnassa paikallisten vaatimusten mukaisesti. Ota yhteys Victron Energyyn saadaksesi lisätietoja tai tiedustellaksesi tarvittavasta koulutuksesta
8.1. Asennuspaikka
Tuote tulee asentaa kuivaan ja hyvin tuuletettuun paikkaan, mahdollisimman lähelle akkua tai paristoja. Laitteen ympärillä tulee olla vähintään 10 cm vapaata tilaa jäähdytystä varten.
Varoitus
Liian korkea vallitseva lämpötila aiheuttaa seuraavia haittoja:
Käyttöikä lyhenee.
Latausvirta vähenee.
Huippukapasiteetti vähenee, tai invertteri sammuu. Älä koskaan asenna laitetta suoraan akkujen päälle.
Tuote soveltuu seinään asennettavaksi. Asennuspinnan on sovelluttava tuotteen asentamiseen paino ja mitat huomioiden (ts. betoni tai laasti). Asentamista varten laitteessa on ulkokuoren takaosassa koukku ja kaksi reikää (ks. liite G). Laite voidaan asentaa joko vaakatasoon tai pystytasoon. Optimaalista jäähdyttämistä varten pystytasoon asentaminen on suositeltavampaa.
Varoitus
Tuotteen sisäosiin tulee päästä käsiksi myös asentamisen jälkeen.
Yritä pitää tuotteen ja akun välinen etäisyys minimissään, näin aiheutuu vähemmän johdon jännitehävikkiä.
Turvallisuussyistä tämä tuote tulisi asentaa kuumuutta sietävään ympäristöön. Vältä esim. kemikaalien, synteettisten komponenttien, verhojen tai muiden tekstiilien jne. sijoittamista laitteen läheisyyteen.
8.2. Akkukaapeleiden liitäntä
Jotta pystyisit täysin hyödyntämään tuotteen koko kapasiteettia, tulee käyttää riittävän kapasiteetin omaavia akkuja ja riittävän poikkipinnan omaavia akkukaapeleita. Ks. taulukko.
24/3000/70 | 48/3000/35 | 48/5000/70 | |
Suositeltu akkukapasiteetti (Ah) | 200-800 | 100–400 | 200-800 |
Suositeltu tasavirtasulake | 300 A | 125 A | 200 A |
Suositeltu poikkipinta-ala (mm²) kutakin liitäntänapaa (+ ja -) kohti | |||
0 – 5 m | 50 mm² | 35 mm² | 70 mm² |
5 – 10 m | 95 mm² | 70 mm² | 2x70 mm² |
Huomautus: Sisäinen vastus on tärkeä tekijä, kun käytetään alhaisen kapasiteetin omaavia akkuja. Pyydä lisätietoja jälleenmyyjältä tai etsi tiedot vastaavista kappaleista julkaisussamme Energy Unlimited (englanninkielinen), joka ladattavissa Internet-sivustoltamme.
8.3. Akun liitäntätoimenpiteet
Toimi seuraavassa esitetyllä tavalla akkukaapeleita kiinnitettäessä:
Varoitus
Käytä momenttiavainta ja eristettyä hylsyavainta akun oikosulkujen välttämiseksi. Vältä akkukaapeleiden oikosulkemista.
Suorita akun kytkeminen varovasti ja huolellisesti. Varmistu oikeasta napaisuudesta yleismittarin avulla ennen kytkentöjen tekemistä. Jos kytket akun navat väärin, laite tuhoutuu eikä takuu korvaa vahinkoa.
Kytke akkukaapelit. Ensin miinuskaapeli (-) ja sitten pluskaapeli (+). Huomaa, että akun kytkemisen yhteydessä voi muodostua kipinöitä.
Kiristä mutterit ohjeistettuun kiristysmomenttiin, jotta kytkentöjen resistanssi olisi mahdollisimman alhainen.
8.4. Aurinkopaneeliryhmän liitäntä
Varmistu oikeasta PV-napaisuudesta
Irrota kansi aurinkopaneeliliitännöistä
Liitä paneeliryhmä aurinkopaneeliliitäntöjen M6-liitäntäpulteilla.
HUOMAUTUS: jos kytket navat väärin, PV-jännite putoaa ja säädin kuumenee, mutta ei lataa akkua.
8.5. Vaihtovirtakaapeleiden liitäntä
Varoitus
Tuote on turvallisuusluokan I mukainen, TN-järjestelmään tarkoitettu laite (toimitetaan maattoliittymällä turvallisuussyistä). Laitteen vaihtovirran tulo- ja/tai lähtönapojen tulee olla varustettu keskeytymättömällä maadoituksella turvallisuussyistä.
Korkea vuotovirta, lisämaadoituspisteeseen on kytkettävä vähintään 10 mm2:n johdin. Katso liite A
Tuote on varustettu maadoitusreleellä (rele H, katso liite B), joka automaattisesti kytkee nollajohtimen lähdön runkoon, jos ulkopuolista vaihtovirransyöttöä ei ole saatavissa. Jos ulkopuolinen vaihtovirransyöttö on saatavilla, maadoitusrele H avautuu ennen kuin tulon turvarele sulkeutuu. Näin varmistetaan lähtönapaan kytketyn maavuodon virrankatkaisimen asianmukainen toiminta. Laite on eristetty tasavirrasta, ja näin ollen tasavirtavuoto ei ole mahdollinen, mikä tahansa vikavirtasuoja soveltuu.
Kannettavassa asennuksessa (esim. rannan virtapistokkeella) rantakytkennän keskeyttäminen aiheuttaa samanaikaisesti maadoitusliitännän kytkennän keskeytymisen. Siinä tapauksessa kotelo tulee kytkeä runkoon (ajoneuvon) tai runkoon tai maadoituslevyyn (veneen). Jos tuote asennetaan veneeseen, suoraa kytkentää maasähkön maadoitukseen ei suositella, sillä seurauksena voi olla galvaanista korroosiota. Ratkaisu tähän tilanteeseen löytyy eristysmuuntajasta.
Riviliittimet ovat piirilevyllä. Katso liite A.
Älä kytke nollaa ja vaihetta väärin päin, kun teet vaihtovirtasähkökytkentöjä.
Vaihtovirtatulo Vaihtovirran tulokaapeli voidaan kytkeä riviliittimen AC–in-liittimiin. Vasemmalta oikealle: N (nolla), PE (maadoitus) ja L (vaihe) Vaihtovirtatulo pitää suojata sulakkeella tai magneettisella virrankatkaisimella, jonka nimellisvirta on 32 A tai pienempi, ja kaapelin poikkipinta-alan on oltava mitoitettu oikein.. Jos vaihtovirran tulosyöttö on asetettu alhaisemmalle arvolle, sulake tai magneettinen virrankatkaisin tulisi mitoittaa pienemmäksi vastaavalla tavalla. Maadoitusliittimen poikkipinta-alan tulisi olla sama kuin vaihtovirtajohtimissa.
AC-out-1 Vaihtovirran lähtökaapeli voidaan kytkeä suoraan riviliittimen AC-out-liittimiin. Vasemmalta oikealle: N (nolla), PE (maadoitus) ja L (vaihe) PowerAssist-toiminnon avulla Multi voi tehostaa lähtövirtaa jopa nimellistehonsa verran (ts. 3 000 / 230 = 13 A) sellaisten jaksojen aikana, jolloin vaaditaan huipputehoa. Yhdessä 32 A:n enimmäistulovirran kanssa tämä tarkoittaa sitä, että enimmäislähtövirta on jopa 32 + 13 = 45 A. Lähtöön on kytkettävä sarjaan vikavirtasuoja ja sulake tai virrankatkaisin, jotka on mitoitettu kestämään odotettua kuormitusta, ja kaapelin poikkipinta-alan on oltava oikein mitoitettu.
AC-out-2 Käytettävissä on myös toinen lähtöliitäntä, joka kytkee irti kuormituksensa akkua käytettäessä. Näihin liitäntöihin kytketään laitteet, joiden päällekytkentä sallitaan vain silloin, kun liittimeen AC-in-1 on kytketty vaihtovirtajännite, ts. sähköinen vedenlämmitin tai ilmastointilaite. AC-2-lähdön kuormat kytketään pois päältä välittömästi, kun invertteri/laturi siirtyy akkutoimintaan. Kun vaihtovirtajännitteen syöttö palautuu AC-in-1-liittimeen, AC-out-2 -lähdön kuormat kytketään uudelleen päälle noin 2 minuutin viiveen jälkeen. Tämän tarkoituksena on antaa generaattorin tasaantua.
8.6. Valinnaiset liitännät
Myös tietyt valinnaiset liitännät ovat mahdollisia:
8.6.1. Kauko-ohjaus
Tuotetta voidaan käyttää kauko-ohjattuna kahdella tavalla.
Ulkoisella kytkimellä (liitinriman liitin M, katso liite A). Toimii vain jos laitteen kytkin on asetettu asentoon ON.
Digitaalisella MultiControl-paneelilla (kytketty yhteen kahdesta RJ45 pistokkeesta L, katso liite A). Toimii vain jos laitteen kytkin on asetettu asentoon ON.
Digitaalisessa Multi Control ‑paneelissa on pyöritettävä nuppi, jolla tulovaihtovirran enimmäisvirta voidaan asettaa: katso PowerControl ja PowerAssist.
8.6.2. Ohjelmoitava rele
Rele voidaan ohjelmoida kaikenlaisiin muihinkin sovellutuksiin, esimerkiksi generaattorin käynnistysreleeksi.
8.6.3. Ohjelmoitavat analogiset/digitaaliset tulo-/lähtöliitännät
Tuote on varustettu 2 analogisella/digitaalisella tulo-/lähtöliitännällä.
Näitä liitäntöjä voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Yhtenä käyttökohteena on tiedonsiirto litiumioniakun BMS:n salli lataus- ja salli purku ‑ohjauksen kanssa.
8.6.4. Jännitteen tunnistus (riviliittimen liitin J, katso liite A)
Mahdollisen kaapelihävikin kompensoimiseksi latauksen aikana, voidaan kytkeä kaksi anturijohdinta, joilla voidaan mitata jännitettä suoraan akussa tai positiivisessa ja negatiivisessa jakopisteessä. Käytä johdinta, jonka poikkipinta on 0,75 mm².
Akun latauksen aikana invertteri/laturi kompensoi tasavirtakaapeleiden jännitehävikin korkeintaan 1 voltin tasoon (toisin sanoen 1 V yli positiivisen liitännän ja 1 V yli negatiivisen liitännän). Jos jännitepudotus uhkaa olla suurempi kuin 1V, latausvirtaa rajoitetaan siten, että jännitepudotus pysyy 1V rajoissa.
8.6.5. Lämpötila-anturi (riviliittimen liitin J, katso liite A)
Lämpötilakompensoitua lataamista varten voidaan kytkeä lämpötila-anturi (sisältyy invertterin/laturin toimitukseen). Anturi on eristetty ja se tulee asettaa akun negatiiviseen napaan.
8.6.6. Rinnakkaiskytkentä
Kolmivaiheisissa ja rinnakkain kytketyissä järjestelmissä on käytettävä keskenään identtisiä yksiköitä. Koska tässä tilanteessa järjestelmässä voi olla vain yksi GX-laite, rinnakkais- ja/tai kolmivaihekytkennän toteuttaminen tämän tuotteen kanssa edellyttää, että kytket rinnalle saman mallisen MultiPlus-II-laitteen.
Jotta identtisten yksiköiden käyttö olisi helpompaa, suosittelemme sen sijaan käyttämään MultiPlus-II-laitetta rinnakkain kytkettävissä- ja kolmivaihejärjestelmissä, ja käyttämään ulkoista GX-laitetta.
Enintään kuusi yksikköä voidaan kytkeä rinnakkain. Jos kytket tämän tuotteen MultiPlus-II-laitteen kanssa rinnakkain kytkettyyn järjestelmään, seuraavien edellytysten on täytyttävä:
Varoitus
On hyvin tärkeää, että yksiköiden negatiiviset akkuliitännät on aina kytketty yhteen. Negatiivisessa liitännässä ei saa olla sulaketta eikä virrankatkaisinta.
Kaikki yksiköt tulee kytkeä samaan akkuun.
Enintään kuusi yksikköä voidaan kytkeä rinnakkain.
Laitteiden on oltava identtiset (pois lukien GX-laite), ja niissä on oltava sama laiteohjelmisto.
Laitteiden tasavirtaliitäntäkaapeleiden tulee olla pituudeltaan ja poikkipinta-alaltaan samanlaiset.
Jos käytetään positiivista ja negatiivista tasavirtajakelupistettä, akkujen ja tasavirtajakelupisteen välisen liitännän poikkipinta-alan tulee olla vähintään yhtä suuri kuin jakelupisteen ja yksiköiden välisten liitäntöjen vaadittavien poikkipinta-alojen summa.
Kytke aina negatiiviset akkukaapelit yhteen ennen UTP-kaapeleiden sijoittamista.
Sijoita yksiköt lähelle toisiaan, mutta kuitenkin niin, että yksiköiden alla, päällä ja sivuilla on vähintään 10 cm vapaata tilaa tuuletusta varten.
UTP-kaapeleiden tulee olla kytkettynä suoraan yhdestä yksiköstä toiseen (ja kauko-ohjauspaneeliin). Kytkentä- tai jakorasioita ei saa käyttää.
Järjestelmään voi kytkeä vain yhden kauko-ohjausvälineen (paneeli tai katkaisija). Tämä merkitsee vain yhtä GX-laitetta. Jos useita GX-malleja on tarkoitus kytkeä rinnakkain tai kolmeen vaiheeseen, GX-kortin ja muiden komponenttien välinen sisäinen kytkentä on kytkettävä irti. Tästä syystä suosittelemme käyttämään tällaisissa järjestelmissä MultiPlus-malleja, joissa ei ole yhdysrakenteista GX-ominaisuutta.
8.6.7. Kolmivaiheinen toiminta
Tuotetta voi käyttää myös kolmivaiheisessa wye (Y) ‑konfiguraatiossa. Tätä varten laitteiden välinen liitäntä toteutetaan standardeilla RJ45 UTP-kaapeleilla (samoin kuin rinnakkaiskytkennässä). Järjestelmä edellyttää lisäkonfiguraatiota.
Ennakkovaatimukset: katso osio Jännitteen tunnistus
Huomautus: tuote ei sovellu 3-vaiheisiin deltakonfigurointeihin (Δ).
Jos verkkokoodi AS4777.2 on valittu VEConfigure-työkalussa, kolmivaiheisen järjestelmän yksittäisessä vaiheessa saa olla vain 2 yksikköä rinnakkain.
Keskustele aina ensin Victron-jälleenmyyjän kanssa ja katso seuraava opas saadaksesi kattavat tiedot rinnakkais- ja kolmivaihejärjestelmistä:
https://www.victronenergy.com/live/ve.bus:manual_parallel_and_three_phase_systems
8.6.8. Yhdistäminen VRM-portaaliin
Tuotteen yhdistäminen VRM:ään edellyttää internet-yhteyttä. Yhteys voidaan muodostaa joko wifi-verkon kautta tai mieluiten ethernet-kaapeliyhteydellä reitittimeen, joka on yhdistetty internetiin.
VRM-sivuston tunnus on laitteen kaapeliliitäntäosion sisällä olevassa etiketissä.
Katso lisätietoja VRM:n määrityksistä julkaisusta VRM-aloitusopas.