1. ESS introductie & functies
Wat is een ESS?
Een Energy Storage System (ESS) is een specifiek type energiesysteem dat een netaansluiting integreert met een Victron-omvormer/-acculader, GX-apparaat en accusysteem. Het slaat gedurende de dag PV-energie op in de accu voor later gebruik als de zon niet meer schijnt.
Het past de stroomvoorziening aan, aan de tijd van de dag, maakt opslag van PV-energie mogelijk, biedt ondersteuning aan netstroom en levert stroom terug naar het elektriciteitsnet.
Als een ESS-systeem meer energie produceert dan het kan gebruiken of opslaan, kan het de overtollige stroom aan het elektriciteitsnet terugleveren en als het onvoldoende energie of vermogen levert, koopt het het automatisch van het elektriciteitsnet.
Wat is de minimum vereiste voor ESS?
Er moet minstens één omvormer/acculader (MultiPlus/Quattro) en één GX-apparaat in het systeem zijn, zoals de Cerbo GX of Ekrano GX, .
Andere componenten kunnen, indien nodig, worden toegevoegd; raadpleeg het#UUID-7745f549-37eb-df24-a81b-a27abb5c3b65 hoofdstuk.
Opmerking: De informatie in deze ESS-handleiding is niet van toepassing op de Multi RS-modellen, die een VE.Can interface (niet VE.Bus) gebruiken; raadpleeg de RS producthandleidingen voor specifieke informatie over het programmeren ervan voor ESS.
Wanneer is het gebruik van een ESS het meest geschikt?
Gebruik een ESS in een systeem voor eigenverbruik, een back-upsysteem met PV-energie, of een mix van beide. Er kan bijvoorbeeld 30 % van de accucapaciteit gebruikt worden voor eigenverbruik en de resterende 70 % beschikbaar gehouden worden als back-up in het geval van een storing van het elektriciteitsnet.
ESS kan ingesteld worden om eigen verbruik te optimaliseren of accu's opgeladen te houden.
Het optimaliseren van het zelfverbruik:
Als er meer PV-vermogen is dan nodig voor het voeden van de belastingen, wordt de overtollige PV-energie opgeslagen in de accu. Die opgeslagen energie wordt dan gebruikt om de belastingen te voeden op momenten dat er een tekort aan PV-vermogen is.
Het percentage van de accucapaciteit dat voor eigenverbruik wordt gebruikt, is instelbaar. Als een stroomstoring in het elektriciteitsnet bijna nooit voorkomt, dan kan het worden ingesteld op 100 %. Op locaties waar een elektriciteitsnetstoring vaak voorkomt, of zelfs dagelijks, zoals in bepaalde Afrikaanse landen, kan er voor gekozen worden om slechts 20 % van de accucapaciteit te gebruiken en 80 % op te slaan voor de volgende elektriciteitsnetstoring.
Accu’s 100 % opgeladen houden:
Het ESS kan ook worden ingesteld om de accu's volledig opgeladen te houden. De accu wordt dan alleen gebruikt tijdens een elektriciteitsnetstoring, als back-up. Zodra het elektriciteitsnet is hersteld, worden de accu's opnieuw opgeladen met behulp van het elektriciteitsnet of PV-panelen, indien beschikbaar.
Een ESS in een systeem met een aggregaat
Het is ook mogelijk om een ESS in te stellen voor systemen met een dieselaggregaat als back-up - voor langdurige stroomstoringen. De instelling van de elektriciteitsnetcode en stroomuitvaldetectie (LOM) vereist speciale aandacht; raadpleeg deVEConfigure: elektriciteitsnetcodes en stroomuitvaldetectie documentatie.
Selecteer op het GX-apparaat 'Aggregaat' als het type AC-ingang in het menu Instellingen → Systeeminstellingen. Het systeem maakt dan het opladen met behulp van de aggregaat mogelijk, zorg ervoor dat het aggregaat correct is belast en automatisch uitgeschakeld wordt zodra er aan de voorwaarden wordt voldaan.
Wanneer het ESS niet moet worden gebruikt
In netonafhankelijke systemen, met of zonder een aggregaat
In systemen voor boten
In systemen voor auto's
Omvormerprioriteit, ook bekend als 'Intentioneel eilandbedrijf' of 'Negeer AC'-invoersystemen
ESS met en zonder netstroommeter
Een ESS kan zowel met als zonder een externe netstroommeter worden gebruikt.
Als er een netstroommeter is, kan een volledig of gedeeltelijk netparallel systeem worden ingesteld om naast het net te werken.
Als er geen netstroommeter is, zijn alle belastingen aangesloten op AC-out. Dit is ook van toepassing op een PV-omvormer aanwezig, die ook op AC-uit is aangesloten.
Optionele teruglevering van MPPT-zonneladerstroom
De stroom van een MPPT kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, in-/uitgeschakeld met behulp van een gebruikersinstelling op het GX-apparaat in Instellingen → ESS.
Fronius Zero Feed-in-optie (geen teruglevering)
Door gebruik te maken van de stroomverminderingsfunctie van de netgekoppelde omvormers van Fronius, kan het ESS-systeem automatisch de uitvoer van de geïnstalleerde PV-omvormers verminderen zodra teruglevering wordt gedetecteerd; zonder te hoeven schakelen of wisselen van frequentie.
Het is niet mogelijk om een ESS te combineren met de Fronius Smart Meter, maar dat is ook niet nodig, want het ESS is al voorzien van een meter.
Met ESS is het niet mogelijk om het terugleveren van een systeem uit te schakelen met andere merken netgekoppelde omvormers. Zie #UUID-9dbf776d-fa73-fa29-c24f-e3ff0c25dcaf hoofdstuk voor meer informatie.
ESS Training
Introductie energieopslagsysteem, voorbeelden en schema's
Een apart document met verdere inleidende informatie, overzichten en systeemvoorbeelden is beschikbaar om hierte downloaden.
Geavanceerde bedieningsopties
Een apart document dat verdere informatie biedt op ESS modus 2 en 3 als geavanceerde regeloptie See is beschikbaar om hier te downloaden.
1.1. Laten we eens kijken naar de volgende voorbeeldinstallaties:
Energieopslagsysteem met MPPT-zonnelader voor thuisgebruik
Een bestaande installatie met een netgekoppelde omvormer aanpassen
Systeem met aggregaat back-up (met behulp van de aggregaat auto-start/stop functie in GX apparaat)
Back-up-systeem met zonne-energie
Alle belastingen zijn aangesloten op de AC-uitgang van de omvormer/acculader. De ESS-modus is geconfigureerd om “accu's opgeladen te houden”.
Bij gebruik van een netgekoppelde omvormer is deze ook aangesloten op de AC-uitgang.
Als netstroom beschikbaar is, wordt de accu opgeladen met stroom van zowel het elektriciteitsnet als de PV. Belastingen worden gevoed vanuit PV wanneer die stroombron beschikbaar is.
Teruglevering is optioneel en kan in- of uitgeschakeld worden, afhankelijk van de lokale regelgeving.
1.2. Componenten
Omvormer/acculader
Het energieopslagsysteem maakt gebruik van een MultiPlus of Quattro bidirectionele omvormer/acculader als het hoofdcomponent.
Houd er rekening mee dat het ESS alleen kan worden geïnstalleerd op het VE.Bus-model Multi's en Quattro's die voorzien zijn van een 2de generatie microprocessor (26 of 27). Alle VE.Bus omvormer/acculaders zijn voorzien van 2de generatie chips.
De Multi RS is momenteel uitgesloten en biedt nog geen ondersteuning voor ESS.
GX-apparaat
Het systeem wordt beheerd door het GX apparaat), dat ook uitgebreide monitoring biedt, zowel lokaal als op afstand, via ons VRM Portal en de VRM App.
Accu
Victron-lithiumaccu's
Ondersteuning accu's van derden
Zie deze lijst met accu's van derden waarmee Victron-apparatuur compatibel is:
Loodzuuraccu's: OPzS en OPzV
Bij het ontwerpen van een systeem waarin dit type accu's worden gebruikt, moet rekening worden gehouden met de relatief hoge interne weerstand.
Loodzuuraccu's: AGM / GEL
Merk op dat het gebruik van standaard AGM- en GEL-accu's niet wordt aanbevolen voor installaties die zijn ontworpen voor dagelijks gebruik in een de accubank.
Accumonitor
In de meeste situaties is het niet nodig om een accumonitor te installeren:
Lithiumaccu’s met CAN-bus-aansluiting (BYD B-Box, Pylon, LG Resu en anderen) zijn al voorzien van een ingebouwde accumonitor. Het toevoegen van een andere monitor zal alleen tot een conflict leiden. Gebruik altijd de CAN-bus-aansluiting om de accustatus/laadstatus van deze accu te geven.
Redflow ZBM/ZCell zink-bromide flow-accu's met een ZCell BMS ondersteunen dit CAN-bus-protocol ook. Dit is de geprefereerde integratiebenadering voor dit type accu's.
De ingebouwde accumonitor van de Multi-omvormer/acculader kan worden gebruikt om gegevens te leveren wanneer de geïnstalleerde accu's niet van een ingebouwde monitor zijn voorzien. Het voordeel hierbij is dat in een ESS-systeem ook rekening wordt gehouden met de laadstromen van MPPT-zonneladers.
De enige situatie waarin een externe accumonitor nodig is, is wanneer een systeem met een accutype zonder monitor ook extra stroombronnen heeft: bijvoorbeeld een DC-windgenerator. (Accu’s zonder monitor zijn bijvoorbeeld loodzuuraccu’s ofVictron-12,8 V-lithiumaccu's.)
Wanneer een extra accumonitor nodig is, gebruik dan een van de volgende:
Gedetailleerde informatie is beschikbaar in de CCGX-handleiding, hoofdstuk 5.2.
netstroommeter (optioneel)
Voor een volledige of gedeeltelijke netparallelle installatie kan een energiemeter worden geïnstalleerd in het hoofddistributiepaneel tussen het elektriciteitsnet en de installatie.
Een netstroommeter is niet vereist wanneer er geen duurzame AC-bronnen aanwezig zijn en ook geen AC-belasting(en) aan de ingangszijde van het Multi/Quattro-systeem (d.w.z., wanneer al deze bronnen en belastingen zich aan de uitgangszijde van het Multi/Quattro-systeem bevinden).
Als er zich een duurzame AC-bron of AC-belasting tussen het aansluitpunt van het elektriciteitsnet en de ingangszijde van het Multi/Quattro-systeem bevindt, worden onjuiste resultaten berekend en geregistreerd door de GX, tenzij er een netstroommeter is geïnstalleerd en ingeschakeld.
In het bijzonder, zonder een netstroommeter:
Wanneer duurzame energie aan de ingangszijde wordt geleverd, zal de elektriciteitsnetwaarde onjuist zijn (te laag/negatief); en
De aangegeven waarde van de AC-belasting zal te laag zijn (en zal nul tonen wanneer er sprake is van een overschot aan duurzame energie).
Beide problemen worden opgelost door een netstroommeter te installeren.
Klik hier voor meer informatie over de configuratie van netstroommeters.
PV (optioneel)
Een ESS werkt met zowel netgekoppelde PV-omvormers en/of MPPT-zonneladers. (Een mix van beide is ook mogelijk.)
Bij gebruik van netgekoppelde PV-omvormers raden wij aan dat de bewaking wordt uitgevoerd met behulp van een GX apparaat. Bekijk de CCGX-handleiding voor de opties.
Een ESS kan ook zonder PV worden bediend. Dit is typisch voor virtuele energiecentrales, waar de installatie deel uitmaakt van een cluster van kleine opslagsystemen die energie leveren aan het elektriciteitsnet tijdens piekuren.