10. FAQ
10.1. V1: Wordt MPPT-stroom gebruikt om de belastingen van stroom te voorzien wanneer feedback is uitgeschakeld?
Ja. Het ESS zal het netstroomvebruik tot een minimum beperken, bij voorkeur tot 0 W, onafhankelijk of het terugleveren is ingeschakeld of niet. Het zorgt ervoor dat de MPPT-zonneladers harder werken - zelfs als de accu's vol zijn.
Iets meer informatie over de geselecteerde modi:
In de modus Optimaliseren, of de belasting nu groot of klein is, de stroom zal door de accu's worden geleverd. De netstroommeter wordt op 0 W gehouden totdat de accu leeg is of de belasting de capaciteit van de omvormer overschrijdt.
In de Modus Houd accu's opgeladen wordt er geen stroom gebruikt om belastingen te voeden, tenzij het elektriciteitsnet uitvalt. PV-vermogen, indien beschikbaar, zal worden gebruikt om de belastingen van stroom te voorzien. Er is een bekend probleem bij het gebruik van de modus “Houd accu's opgeladen” dat kan leiden tot minder productie van de MPPT-zonnelader wanneer de accu's vol zijn. Dit gebeurt alleen wanneer DVCC is uitgeschakeld en de instelling “Teruglevering overtollige zonne-energie” is uitgeschakeld.
De opties om dit probleem met “Accu's opgeladen houden” te omzeilen zijn:
Schakel DVCC in (raadpleeg de CCGX-handleiding om te zien of dat is toegestaan voor het gebruikte accutype, merk & model!)
Stel de modus in op optimaliseren en stel de minimale SoC in op 100 %. Merk op dat er met deze tijdelijke oplossing er nog steeds een verschil is met de modus “Accu's opgeladen houden”: het systeem laadt de accu's niet op vanaf het net na een stroomstoring
10.2. V2: Ik heb de optimalisatie modus ingeschakeld, maar ik zie niet dat er netstroom wordt gebruikt om de accu op te laden.
In de optimalisatiemodus laadt het ESS de accu alleen op met PV-stroom... behalve onder de volgende twee omstandigheden, die beide verband houden met de gezondheid van de accu en het voorkomen van schade:
Ondersteunen: de accu is zo diep ontladen dat het veiligheidsmechanisme voor ondersteunen uitgeschakeld is. Zie hoofdstuk 6.4
Langzaam opladen: BatteryLife is ingeschakeld en het systeem staat op Geforceerd Laden. Zie hoofdstuk 4.3.8.
10.3. V3: Zelfs als de accu vol is, is het systeem nog steeds aangesloten op de AC-ingang
Deze vraag wordt meestal gesteld door gebruikers of installateurs die bekend zijn met onze vorige configuraties, bijvoorbeeld Hub-1 of Hub-2, in een serie-installatie in plaats van een netparallelle installatie. In die configuratie werd het systeem gebruikt om over te schakelen naar de omvormermodus wanneer de accu's voldoende opgeladen waren.
Dat was prima, maar het had ook een aantal nadelen. Een omvormer biedt een veel zwakkere spanningsvoorziening dan het elektriciteitsnet, en dat kan leiden tot:
Flikkerende lichten in bepaalde omstandigheden
Omvormer schakelt uit door “overbelasting” wanneer een grote belasting wordt ingeschakeld
Met het ESS in de modus Optimaliseren blijft het systeem altijd verbonden, zelfs als de accu's volledig opgeladen zijn. En hoewel aangesloten, is het stroomverbruik niet substantieel - deze configuratie biedt de stabiliteit van het elektriciteitsnet zonder extra netstroomverbruik.
10.4. V4: Waarom staat de VE.Bus-status op doorvoer
In het ESS zijn de voorwaarden voor het VE.Bus-systeem op doorvoer (VE.Bus-status: doorvoer):
Wanneer het GX-apparaat geen gegevens meer ontvangt van de netstroommeter. Merk op dat dit alleen geldt voor systemen die zijn geconfigureerd voor een externe netstroommeter. Zie Instellingen → ESS → Regelen zonder netstroommeter instelling.
Systemen met een CAN-bus-aangesloten lithium-systeem: wanneer het GX-apparaat geen informatie meer ontvangt van de accu, via de CAN-bus.
Bij het opladen van de accu is (BMS maximale laadstroom = 0 A, of max laadvermogen = 0 W) niet toegestaan en er is teveel PV-vermogen.
Wanneer ontlading niet is toegestaan - en - belastingen op de AC-uitgang de Multi/Quattro forceren om de AC-ingangsstroomlimiet te overschrijden. Redenen om ontladen niet toe te staan: BMS blokkeert ontlading (DCL=0), of het SoC-niveau van de accu ligt onder de ‘minimale SoC’-instelling in het ESS, wanneer SoC ten minste 3 % boven het ingestelde niveau ligt, is ontladen opnieuw toegestaan.
Er wordt een elektriciteitsnetcode gebruikt die het ontladen van de accu via de AUX-ingangen vereist. Controleer de gebruikte elektriciteitsnetcode in VEConfigure en vergelijk deze met de elektrische signalen van de omvormer/acculader in de AUX-ingangen.
De stroomuitval detectie ofwel Loss of Mains Detection (LOM) veroorzaakt problemen, vaak in combinatie met een hoge impedantie van de verbinding met het elektriciteitsnet. Zie VEConfigure: elektriciteitsnetcodes & stroomuitvaldetectie.
10.5. V5: Hoe kan ik waarschuwingen voor een bijna lege accu onderdrukken?
Achtergrond: Met een netonafhankelijk of back-upsysteem is het zinvol om een waarschuwing te krijgen wanneer de accu bijna leeg is. Maar in een systeem waar de accu alleen wordt gebruikt om het zelfverbruik te optimaliseren en het normaal is om de accu elke dag volledig te ontladen, is het niet nodig om een melding te ontvangen.
- Het uitschakelen van de Multi waarschuwing pop-up van de accu op het GX apparaat kan door in het Multi- of Quattro-menu te openen; Instellingen en vervolgens Alarmmeldingen te selecteren. Stel het Alarm bij lage DC-spanning in op Alleen alarm.
De rode knipperende LED op de omvormer/acculader - die waarschuwt voor een bijna lege accu - kan niet worden uitgeschakeld.
- E-mailmeldingen onderdrukken door in te loggen op de VRM-portal en de automatische alarmbewaking in te stellen op Alleen alarmen.
10.6. V6: Optimalisatiemodus, geen teruglevering: De stroom naar de AC-ingang fluctueert enorm - soms zelfs negatief... waarom gebeurt dit?
Dit is normaal. De stroom weergegeven is de RMS-stroom. Dat vertegenwoordigt geen werkelijke stroom of werkelijke energie die in het elektriciteitsnet wordt gevoerd.
Vooral rond 0 W werkelijk vermogen zult u zien dat de RMS-stroom zeer hoog is. Dit wordt veroorzaakt door de X-condensatoren in de Multi.
Kijk in plaats daarvan naar de ingangswaarden, deze fluctueren veel minder en zijn een betrouwbaardere indicatie van vermogen en energie.
10.7. V7: Hoe werken de laadstatussen in ESS?
De MPPT's zijn altijd ingesteld op de “ESS”-status. Dit geeft aan dat de MPPT wordt geregeld door de Multi of Quattro via het GX-apparaat. Om de systeemstatus te bekijken, kijkt u naar de VE.Bus-status.
Tijdens het ontladen en wanneer aangesloten op het elektriciteitsnet, kan de status nog steeds een laadstatus weergeven, zoals Bulk, Absorptie of Druppel. Ook al wordt het niet opgeladen. Dit is normaal, niets om zich zorgen over te maken.
In Druppelladen begint het systeem met een nieuwe oplaadcyclus wanneer de accuspanning gedurende een bepaalde tijd onder de herstartspanning is gebleven. Deze spanning is afhankelijk van het gekozen accutype dat is geselecteerd op het laadtabblad in VEConfigure:
Lithium: herstart-bulk-spanning = Vfloat - 0,2 V (max 13,5 V)
Andere: herstart-bulk-spanning = Vfloat - 1,3 V (max 12,9 V)
Merk op dat deze oplaadcyclusherstartmechanismen verschillen van het stand-alone MPPT-zonnelaadalgoritme: ze herstarten dagelijks de oplaadcyclus. Zie de handleidingen voor zonnelader voor meer informatie hierover. (Deze link brengt u naar de pagina Handmatig downloaden).
10.8. V8: Mijn systeem wordt bij overbelasting uitgeschakeld - waarom gebeurt dit?
Uitschakelen bij overbelasting, terwijl aangesloten op het elektriciteitsnet wordt veroorzaakt door de actieve Loss of Mains (LOM) detectie, gekoppeld aan de landcode zoals geconfigureerd in VEConfigure3.
Dit gedrag treedt op wanneer de wisselstroom die op de AC-ingang van de Multi of Quattro wordt geleverd te “zwak” is. Met “zwak” bedoelen we dat de AC-aansluiting op het elektriciteitsnet een hogere impedantie heeft dan normaal. Bijvoorbeeld een aggregaat of een oud of afgelegen huis verbonden met een te lange en/of te dunne kabel naar het elektriciteitsnet.
Voor de oplossing en configuratie opties, zie VEConfigure: elektriciteitsnetcodes & stroomuitvaldetectie.
10.9. V9: Waarom worden mijn belastingen gevoed door het elektriciteitsnet in plaats van de accu of zonne-energie?
Controleer de lijst in het geval dat belastingen worden gevoed via het elektriciteitsnet, terwijl verwacht wordt dat ze worden gevoed door de accu:
Controleer ten eerste of het systeem ontlading niet verhindert omdat de laadstatus van de accu onder een limiet ligt. Zie hoofdstuk 6 - Regelen van de ontladingsdiepte.
Ten tweede, in het geval van een beheerde lithiumaccu, dat wil zeggen een accu met een CAN-bus-verbinding, controleer of ontladen niet is uitgeschakeld: bekijk de invoer van de accu in het menu Apparaatlijst en ga vervolgens naar het submenu Parameters en bekijk het item Ontladingsstroomlimiet (DCL). In het geval dat nul is, vertelt de accu het systeem om niet verder te ontladen.
Ten derde kan teruglevering worden uitgeschakeld omdat de ESS-relaistest nog in behandeling is: de omvormer/acculader (dat wil zeggen Multi/Quattro) in een ESS-systeem moet een relaistest uitvoeren voordat het het accuvermogen kan gebruiken. Tijdens de test moet het kort (~ 1 minuut) in de omvormermodus draaien en heeft het voldoende reserve-accucapaciteit nodig om dit te doen. In het geval dat de accuspanning te laag is tijdens het aansluiten op het net, schakelt het systeem in doorvoer en/of accu-oplaadmodus in en wacht tot de accu voldoende is opgeladen (om de relaistest uit te voeren), zal het niet worden ingevoerd. Dit betekent dat de omvormer DC niet zal omzetten in wisselstroom, en dus de belastingen van de accu niet van stroom zal voorzien, en ook geen stroom van zonneladers naar AC zal omzetten: zal ook geen belasting met DC-gekoppelde zonne-energie van stroom voorzien. Tevens zal het geen overtollige DC-gekoppelde zonne-energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.
De relaistest wordt uitgevoerd zodra de accuspanning boven 14/28/56 volt is opgeladen of wanneer de accu is opgeladen tot meer dan 20 % SoC. Om te controleren of een systeem zich in deze toestand bevindt, raadpleeg de ESS-relaistest in het submenu Geavanceerd van de Multi/Quattro in de apparatenlijst. Er wordt ofwel In afwachting of Voltooid weergegeven. Merk op dat dit menu-item alleen zichtbaar is voor systemen waarop een ESS-assistent is geïnstalleerd.
Ten vierde kan teruglevering worden uitgeschakeld wanneer een elektriciteitsnetcode (zoals de Duitse of Australische elektriciteitsnetcode) de AUX1-ingang gebruikt om teruglevering uit te schakelen, en AUX1-in wordt gebruikt door iets anders (zoals een AC-sensor of een BMS), op deze manier kan teruglevering worden uitgeschakeld. Schakel de optie in de instellingen van de elektriciteitsnetcode uit om dit te voorkomen.
Controleer ten slotte of de tuimelschakelaar op het apparaat is ingesteld op Aan en niet op Alleen laden. Wanneer het apparaat is ingesteld op Alleen acculader, weigert het apparaat de accu te ontladen. Houd er rekening mee dat, om dit te controleren, u de tuimelschakelaar fysiek moet bedienen: u kunt de status niet zien door te kijken op VRM of op het GX-apparaat. Op een MultiPlus-II bevindt deze tuimelschakelaar zich aan de onderkant van de eenheid en moet in de I-positie staan, niet op II.
Ten slotte, als al het bovenstaande niet heeft geholpen - schakel LOM tijdelijk uit om er zeker van te zijn dat dit geen probleem veroorzaakt. Informatie in dit document: VEConfigure: elektriciteitsnetcodes & stroomuitvaldetectie.
10.10. V10: Waarom weigert het systeem mijn accu te ontladen?
Zie V9
10.11. V11: Mijn accu ontlaadt zich eerst en laadt zich dan elke nacht op?
Het opnieuw opladen dat je ziet kan deel uitmaken van de Sustain-bescherming. Overweeg het minimale SoC-niveau te verhogen. Verhoog het bijvoorbeeld met 5 % en controleer dan wat er gebeurt.
Of verlaag de sustain-spanningen met VEConfigure, maar wees voorzichtig, vooral in het geval van loodzuuraccu's, omdat de sustain-niveau's zijn ontworpen om vroegtijdige schade aan de accu's te voorkomen.
Zoek in deze handleiding het onderwerp Sustain voor meer informatie.
10.12. V12: Wat is automatisch opladen?
Het systeem laadt de accu automatisch op (via het elektriciteitsnet) wanneer de SoC 5 % of meer onder de “Minimum SoC”-waarde in het ESS-menu daalt. Het opnieuw opladen stopt wanneer de accu wordt opgeladen tot het minimum SoC-niveau.
10.13. V13: Kan ik ESS in een voertuig of boot gebruiken?
Nee, dat kan niet. Na het loskoppelen van het snoer kan het even duren voordat het systeem het verlies van het elektriciteitsnet detecteert en het terugvoerrelais opent. Tijdens die seconden zal de walstroomstekker actief zijn: er staat 110/230 Volt AC op. Het exacte aantal seconden verschilt per land en is afhankelijk van de lokale vereisten.
Hetzelfde geldt voor andere oplossingen waarbij de bedrading niet beschermd is tegen onbedoeld verwijderen, bijvoorbeeld een eenvoudige kabel met verwijderbare stekker voor eindgebruikers, zoals een draagbare voeding.
10.14. V14: Waarom komen mijn gesplitste en 3-fase ESS VRM-gegevens niet overeen met mijn facturering?
Deze FAQ zijn niet van toepassing op systemen die gebruik maken van een EM24-meter.
In een installatie die geen eigen energiemeter heeft, of een installatie die een ET340-meter gebruikt, wordt de in- en uitvoer van energie per fase geaccumuleerd, en de totale geïmporteerde en geëxporteerde energie wordt berekend als de som van de import en export van alle fasen.
De elektriciteitsmeters in veel landen gebruiken een andere rekenmethode: Zij factureren u de totale netto-geïmporteerde energie over alle fasen.
Vanwege de verschillen tussen de twee meetstandaarden, kunnen er verschillen zijn tussen de gegevens die worden weergegeven op de VRM en op uw meter.
In een ESS-systeem waarbij de regeling is ingesteld op "Totaal van alle fasen", de standaardinstelling, zal deze variatie sterker zijn. Deze configuratie is specifiek bedoeld om volledig gebruik te maken van de factureringsregeling waarbij u niet gefactureerd wordt voor de energie-uitwisseling tussen de verschillende fasen. Het wordt echter wel weergegeven als gelijktijdige import en export in systemen waarbij de totale import en export van energie wordt opgeteld, in plaats van een berekening van de totale netto-energie, wat leidt tot verschillen tussen uw elektriciteitsmeter en de VRM.
Dit zal ervoor zorgen dat de tellers “naar het elektriciteitsnet” en “van het elektriciteitsnet” op de VRM zullen toenemen wanneer de Meerdere fasen-regeling actief is.
Dit fenomeen kan zich ook voordoen wanneer er PV-omvormers gebruikt worden, zelfs als de regeling is ingesteld op "Individuele fase".
Klanten die een EM24-meter gebruiken, die de totale netto-energie optelt, worden hier niet door beïnvloed. Er zou een nauwkeurige VRM-meting gezien moeten worden in een ESS-systeem waar het totaal van de fasen wordt weergegeven.