Skip to main content

Quattro-II 230V

2. Omschrijving

In deze sectie:

2.1. Boten, voertuigen en andere stand-alone toepassingen.

De basis van de Quattro-II is een extreem krachtige sinusomvormer, acculader en overdrachtsschakelaar in een compacte behuizing.

Belangrijke functies:

Twee AC-ingangen; geïntegreerd omschakelsysteem tussen walstroom en aggregaat

De omvormer/acculader heeft twee AC-ingangen (AC-IN-1 en AC-IN-2) voor het aansluiten van twee onafhankelijke spanningsbronnen. Bijvoorbeeld: twee aggregaten of een netstroomvoeding en een aggregaat. De omvormer/acculader selecteert automatisch de ingang waarop spanning beschikbaar is.

Wanneer spanning beschikbaar is op beide ingangen selecteert de omvormer/acculader de AC-IN-1-ingang, waarop normaal gesproken het aggregaat is aangesloten.

Automatisch en ononderbroken overschakelen

Bij een stroomstoring of bij het uitschakelen van het aggregaat, schakelt de omvormer/acculader over op omvormer werking en neemt deze de voeding van de aangesloten apparaten over. Dit gebeurt zo snel dat de werking van computers en andere elektronische apparaten niet wordt verstoord (Onderbrekingsvrije Stroomvoorziening of UPS-functionaliteit). Dit maakt de omvormer/acculader zeer geschikt als noodstroomsysteem in industriële en telecommunicatietoepassingen.

Twee AC-uitgangen

Naast de gebruikelijke onderbrekingsvrije uitgang (AC-OUT-1) is er een aux-uitgang (AC-OUT-2) beschikbaar die de belasting loskoppelt in geval van accuwerking. Voorbeeld: een elektrische boiler die alleen werkt als het aggregaat draait of als er walstroom beschikbaar is. Er zijn verschillende toepassingen voor de AC-OUT-2.

Zoek op “AC-OUT-2” in het zoekveld op onze website en vindt de laatste informatie over andere toepassingen.

Driefasen mogelijkheid

Tot 6 sets van drie apparaten kunnen parallel worden aangesloten. Drie apparaten (of drie sets van parallele apparaten) kunnen geconfigureerd worden voor drie-fasenuitgang, om 72 kW / 90 kVA omvormervermogen en meer dan 2100 A (24 V) of 1200 A (48 V) laadcapaciteit te leveren.

PowerControl – maximaal gebruik van beperkt AC-vermogen

De omvormer/acculader kan een enorme laadstroom leveren. Dit betekent een zware belasting van de netspanning of aggregaat. Daarom kan een maximale stroom worden ingesteld. De omvormer/acculader houdt dan rekening met andere stroomgebruikers en gebruikt de “overtollige” stroom alleen voor laaddoeleinden.

- Ingang AC-IN-1 waarop meestal een aggregaat is aangesloten, kan worden ingesteld op een vast maximum, zodat het aggregaat nooit overbelast raakt.

- Ingang AC-IN-2 kan ook op een vast maximum worden ingesteld. Echter, in mobiele toepassingen (boten, voertuigen), wordt meestal een variabele instelling door middel van een Multi Control Panel of GX apparaat geselecteerd. Hierdoor kan de maximale stroom zeer eenvoudig worden aangepast aan de beschikbare walstroom.

PowerAssist - Uitgebreid gebruik van het aggregaat- of walstroom: de omvormer/acculader “medeleverancier”-functie

Deze functie brengt het principe van PowerControl naar een hogere dimensie waardoor het omvormer/acculader de capaciteit van de alternatieve bron kan aanvullen. Waar piekvermogen vaak slechts voor een beperkte periode nodig is, zorgt het product ervoor dat onvoldoende net- of aggregatvermogen onmiddellijk wordt gecompenseerd door stroom van de accu. Wanneer de belasting vermindert, wordt de reservestroom gebruikt om de accu op te laden.

Programmeerbaar relais

De omvormer/acculader is uitgerust met een programmeerbaar relais. Het relais kan worden geprogrammeerd voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld als startrelais voor een aggregaat.

Programmeerbare analoge/digitale ingangs-/uitgangspoorten (AUX 1 en AUX 2, zie bijlage)

De omvormer/acculader is uitgerust met 2 analoge / digitale ingangs- / uitgangspoorten.

Deze poorten kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Eén toepassing is de communicatie met het BMS van een lithium-ion accu.

2.2. Op het net en off-grid systemen gecombineerd met PV

Externe stroomtransformator (optioneel)

Bij gebruik in een net-parallelle topologie kan de interne stroomtransformator de stroom van of naar het net niet meten. In dit geval moet een externe stroomtransformator worden gebruikt. Zie de bijlage.

Frequentie verschuiving

Wanneer PV-omvormers zijn aangesloten op de AC-uitgang van de omvormer/acculader wordt overtollige zonne-energie gebruikt om de accu’s op te laden. Zodra de absorptiespanning is bereikt, zal de laadstroom afnemen en wordt de overtollige energie teruggevoerd naar het net. Als het hoofdnet niet beschikbaar is, zal de omvormer/acculader de AC-frequentie enigszins verhogen om de uitvoer van de PV-omvormer te verlagen.

Ingebouwde accumonitor

De ideale oplossing wanneer het omvormer/acculader deel uitmaakt van een hybride systeem (dieselaggregat, omvormer/laders, opslagaccu en alternatieve energie). De ingebouwde accumonitor kan worden ingesteld om de aggregat te starten en te stoppen:

  • Start bij een vooraf ingesteld % ontladingsniveau en/of

  • start (met een vooraf ingestelde vertraging) bij een vooraf ingestelde accuspanning, en/of

  • start (met een vooraf ingestelde vertraging) op een vooraf ingesteld belastingsniveau.

  • Stop bij een vooraf ingestelde accuspanning, of

  • stop (met een vooraf ingestelde vertraging) nadat de fase van de bulklading is voltooid, en/of

  • stop (met een vooraf ingestelde vertraging) op een vooraf ingesteld belastingsniveau.

Autonome werking wanneer het net niet werkt

Huizen of gebouwen met zonnepanelen of een gecombineerde micro-schaal verwarmings- en elektriciteitscentrale of andere duurzame energiebronnen hebben een potentiële autonome energievoorziening die kan worden gebruikt voor het leveren van stroom voor de essentiële apparatuur (centrale verwarming pompen, koelkasten, diepvries-apparaten, internet verbindingen, enz.) tijdens een stroomuitval. Een probleem is echter dat op het net aangesloten duurzame energiebronnen uitvallen zodra het net uitvalt. Met een en accu’s kan dit probleem worden opgelost: de omvormer/acculader kan het net vervangen tijdens een stroomstoring. Wanneer de duurzame energiebronnen meer stroom produceren dan nodig is, zal de het overschot gebruiken om de accu's op te laden; in geval van een tekort zal de extra stroom van de accu leveren.

Programmeerbaar

Alle instellingen kunnen gewijzigd worden met een PC en gratis software, die gedownload kan worden van onze website www.victronenergy.com

2.3. Acculader

2.3.1. Lood-zuur accu's

Adaptief 4-traps laadalgoritme: Bulk – Absorptie – Druppel – Opslag

Het door microprocessor aangedreven adaptief accubeheersysteem kan voor verschillende soorten accu's worden aangepast. De adaptieve functie past het laadproces automatisch aan het gebruik van de accu aan.

De juiste hoeveelheid lading: variabele absorptietijd

Bij lichte ontlading van de accu wordt de absorptie kort gehouden om overladen en overmatige gasvorming te voorkomen. Na diepe ontlading wordt de absorptietijd automatisch verlengd om de accu volledig op te laden.

Voorkom schade door overmatige gasvorming: de BatterySafe-modus

Als er een hoge laadstroom in combinatie met een hoge absorptiespanning is gekozen om een accu snel op te laden, wordt schade door overmatige gasvorming voorkomen door automatisch de spanningsverhoging te beperken zodra de spanning voor gasvorming is bereikt.

Minder onderhoud en veroudering wanneer de accu niet gebruikt wordt: de opslag functie

De opslagmodus wordt geactiveerd wanneer de accu 24 uur lang niet ontladen is. In de opslagmodus wordt de druppellaadspanning verlaagd tot 2,2 V/cel (13,2 V voor een 12 V-accu) om gasvorming en corrosie van de positieve platen zoveel mogelijk te beperken. Eenmaal per week wordt de spanning weer verhoogd naar het absorptie niveau om de accu te “egaliseren”. Deze functie voorkomt gelaagdheid van de elektrolyt en sulfatisering, een belangrijke oorzaak van het vroegtijdig defect raken van de accu.

Accupanningmeting: de juiste laadspanning

Spanningsverlies als gevolg van kabelweerstand kan worden gecompenseerd door de spanningsmeetvoorziening te gebruiken om de spanning direct op de DC-bus of op de accu-aansluitpunten te meten.

Accuspannings- en temperatuurcompensatie

De temperatuursensor (meegeleverd bij het product) dient om de laadspanning te verminderen wanneer de accutemperatuur stijgt. Dit is vooral belangrijk voor onderhoudsvrije accu's, die anders zouden kunnen uitdrogen door het overladen.

Twee DC uitgangen voor het opladen van twee accu’s

De hoofd DC klem kan de volledige uitgangsstroom leveren. De tweede uitgang, bedoeld voor het laden van een startaccu, is gelimiteerd tot 4 A en heeft een iets lagere uitgangsspanning (alleen 12 V- en 24 V-modellen).

2.3.2. Victron Lithium Battery Smart

Wanneer Victron Lithium Battery Smart accu's gebruikt worden, gebruik de VE.Bus BMS V2 of de Lynx Smart BMS.

2.3.3. Andere lithium accu's

Wanneer andere lithium accu's gebruikt worden, volg dan deze link voor een lijst van compatibele accutypes en hoe ze te installeren en instellen: https://www.victronenergy.com/live/battery_compatibility:start.

2.3.4. Meer over accu's en accu opladen

Ons boek "Altijd stroom biedt meer informatie over accu’s en het laden van accu’s en is gratis beschikbaar op onze website. Het kan worden gedownload van: https://www.victronenergy.com/upload/documents/Book-Energy-Unlimited-NL.pdf, of een papieren versie kan besteld worden via: https://www.victronenergy.nl/orderbook

Raadpleeg de technische documentatie voor meer informatie over aanpassend laden: Adaptief laden, hoe het werkt.

2.4. ESS – Energieopslagsystemen: energie terugvoeren in het net

Wanneer de omvormer/acculader wordt gebruikt in een configuratie waarin het energie terugvoert naar het hoofdnet, is het nodig dit in te schakelen door de juiste netcode van het land te selecteren met de VEConfigure-tool.

Eenmaal ingesteld, is een wachtwoord vereist om netcode uit te schakelen of de parameters van de netcode te wijzigen.

Afhankelijk van de netcode zijn er verschillende reactieve vermogencontrolemodi:

  • Vaste cos φ

  • Cos φ als functie van P

  • Vaste Q

  • Q als functie van de ingangsspanning

reactive.pdf

Mogelijkheid voor reactief vermogen

Wanneer de lokale netcode niet wordt ondersteund door de omvormer/acculader moet een extern gecertificeerd interface-apparaat gebruikt worden om de op het net aan te sluiten.

De omvormer/acculader kan ook worden gebruikt als een bidirectionele omvormer die parallel aan het hoofdnet werkt, geïntegreerd in een door de klant ontworpen systeem (PLC of andere) dat zorgt voor de regelkring en de meting van het hoofdnet.

Extra opmerkingen met betrekking tot NRS-097 (Zuid-Afrika):

  1. De maximale toegestane net impedantie is 0,28 Ω + j0,18 Ω

  2. De omvormer voldoet alleen aan de onbalans eisen voor van meerdere eenfasen apparaten waarbij een GX apparaat deel uitmaakt van de installatie.

Extra opmerkingen betreffende AS 4777.2 (Australië/Nieuw-Zeeland):

  1. De IEC62109.1 certificatie en CEC goedkeuring voor off-grid gebruikt is NIET van toepassing op installaties die op het net zijn aangesloten. Aanvullende certificering volgens IEC 62109.2 en AS 4777.2.2015 is vereist vóórdat net-interactieve systemen kunnen worden geïmplementeerd. Controleer de website van de Clean Energy Council voor actuele goedkeuringen.

  2. DRM – Vraagrespons-modus

    Wanneer de AS4777.2 netcode is geselecteerd in VEConfigure, dan is DRM 0-functionaliteit beschikbaar op poort AUX 1 (zie bijlage A).

    Om de netstroomverbinding mogelijk te maken, moet er een weerstand van 5 kOhm tot 16 kOhm aanwezig zijn tussen de aansluitpunten van AUX 1-poort (gemarkeerd + en -). De Quattro-II wordt losgekoppeld van het net in het geval van een open circuit of een kortsluiting tussen de klemmen van de AUX 1-poort. De maximale spanning tussen de aansluitpunten van de AUX 1-poort is 5 V.

    Als alternatief, wanneer DRM 0 niet nodig is, dan kan deze functionaliteit uitgeschakeld worden met VEConfigure.