16. GX - automatisk start/stopp av generator
16.1. Introduktion till automatisk start/stopp av generator
Ett internt relä på en GX-enhet (t.ex. CCGX) kan användas för att automatiskt starta och stoppa en generator. Det här reläet, eller brytaren, kan utlösas av ett antal användardefinierade villkor. Det här avsnittet förklarar vilka villkor som finns tillgängliga för dig och det guidar dig steg-för-steg i vad som krävs för att ställa in den här användbara funktionen.
Mer allmän information om hur man använder en generator i kombination med Victron finns tillgänglig i FAQ om MultiPlus generator.
16.2. Kopplingar
Koppla först reläet till en generator. Reläet sitter på baksidan av CCGX - markerad som Relä. Om du använder en Color Control GX, syns två reläer på undersidan av enheten - endast Relä 1 kan användas för funktionen automatiskt start/stopp av generator.
Kopplingen mellan CCGX och generatorn måste vara ”permanent” för att generatorn ska kunna vara igång och tillåta automatiskt ”Stopp” när parametrarna för auto-stop uppnås.
Förutom att driva det interna reläet kan funktionen för automatiskt start/stopp även aktiveras för att direkt styra Fischer Panda-generatorer som stödjs. För mer information om hur man ansluter Fischer Panda-generatorer se avsnittet om Support för Fischer Panda-generator i den här manualen.
Det finns många variationer för koppling på generatorsidan och du bör även kolla i generatormanualen eller rådfråga din leverantör angående startkonfigurationen för fjärrkoppling.
16.3. Aktivera start/stoppfunktionen
Gå till Inställningar → Relä och ställ in funktionsalternativet på ”Start/stopp av generator”
Relä
Funktionen är nu aktiv och alla inställningar som ingår i funktionen automatisk start/stopp av generator hittar du i huvudmenyn under: Inställningar → Start/stopp av generator.
Fischer Panda-generatorer
Aktivera ”Autostart”-funktionen i kontrollpanelen på Fischer Panda-generatorn.
Gå till Fischer Pandas generatorsida och ställ in läget till ”Auto start/stopp”.
När läget är inställt kommer alla inställningar att finnas tillgängliga under menyn för Auto start/stopp längst ner på sidan.
16.4. Start/stopp-meny för generator
Gå till Inställningar → Start/stopp av generator:
Detta är en allmän översiktssida för generatorns start-/stoppfunktion. Den här sidan kan användas för att övervaka generatorns status, se felstatus och historik från de senaste sju dagarna samt göra nödvändiga inställningar.
Gå till Inställningar → Start/stopp av generator (settings → generator start/stop) för att komma översiktssidan.
De enskilda menyposterna har följande funktioner:
Status: Visar generatorns nuvarande tillstånd.
Möjliga statusmeddelanden:
Stoppad, uppvärmning, startad manuellt, körs med villkor, nedkylning, stoppar
Fel: Felbeskrivning.
Drifttid: Generatorns drifttid sedan senaste start.
Sammanlagd drifttid: Sammanlagd drifttid sedan första start. Detta påverkas även av inställningen av generatorns totala drifttid (timmar) i Drifttids- och service-intervallmenyn.
Tid till service: Visar återstående tid tills nästa service enligt vad som står i Meny för drifttids- och serviceintervall.
Autostart-funktion: Aktiverar generatorns autostart-funktion baserat på villkor fastställda i Villkorsmenyn.
Manuell start: Se avsnittet om Manuell start-funktion för detaljer.
Daglig drifttid: Drifttidshistorik för de senaste sju dagarna.
Inställningar: Det här är porten till alla andra funktioner.
16.5. Inställningsmeny
Skrolla ner och tryck på mellanslagstangenten i Inställningar för att öppna inställningsmenyn i menyn för start/stopp av generatorn.
Villkor: Villkorsmenyn avgör när generatorn ska starta eller stoppa automatiskt. Se avsnittet Villkor: Användardefinierade parametrar som utlöser generatorns auto-start/stopp. för ytterligare detaljer.
Kortaste drifttid: Generatorns kortaste drifttid kan ställas in här. Det är bra för en generator att tillåtas uppnå sin driftstemperatur när den väl har startats. Vid manuell start ignoreras denna inställning.
Uppvärmning och nedkylning: Gör det möjligt att ställa in en konfigurerbar tid för generatorn att värmas upp eller kylas ner via reläkontroll medan AC-ingångsreläet är öppet och växelriktare/laddaren inte är anslutet till det. Se avsnittet Uppvärmnings- och nedkylningsmeny för ytterligare detaljer. Observera att den här funktionen kräver en uppdatering av VE.Bus-växelriktare/laddaren till fast programvaruversion 502 eller nyare.
Upptäck generatorn vid AC-ingång: Genom att aktivera denna funktion skapas ett larm på GX-enheten och ett larmmeddelande skickas med e-post från VRM-portalen:
när ingen ström känns av på AC-ingångsterminalen på växelriktare/laddaren. Den här funktionen uppmärksammar ett stort antal problem såsom brist på bränsle eller ett mekaniskt eller elektriskt fel på generatorn. Den här funktionen är inte tillgänglig för VE.Can-anslutna Multi/Quattro.
Den kräver att automatisk larmövervakning är aktiv på VRM, vilket den är som standard.
Larm när generatorn inte är i autostart-läge: Se avsnittet Larm när generatorn inte är i autostart-läge för mer detaljer.
Tysta timmar: Se avsnittet Tysta timmar i avsnittet om villkor.
Drifttid och service: Se Drifttids- och serviceintervallsmeny för detaljer.
16.5.1. Larm när autostart-funktionen är inaktiv.
Om det här alternativet är aktiverat utlöses ett larm när autostart-funktionen har varit inaktiv i över 10 minuter. Detta är särskilt användbart när generatorn nyligen har servats och serviceteknikern har glömt att sätta tillbaka generatorn i autostart-läge.
Syftet med den här funktionen är att varna när autostart-funktionen har glömts bort att återaktiveras, exempelvis efter att generatorn har genomgått service. För en digitalt ansluten generator, såsom DSE, ComAp och Fischer Panda, inkluderar det att kontrollera så fjärrstart är aktiverat på generatorpanelen. Följande är de två larmen:
När autostart/stopp är inaktiv på GX-enheten utlöses larmet ”GX Autostart/stopp inaktiv”.
När fjärrstart inte tillåts av generatorpanelen, ex.vis. Inuti DSE, ComAp eller Fischer Panda (detta sker oftast när generatorn servas), utlöses larmet ”Fjärrstart är inaktiv på generatorn”.
16.5.2. Meny för drifttids- och serviceintervall
Varje generator måste servas efter en viss tid. Den rekommenderade underhållsfrekvensen för en generator beror på dess användning och drifttid. Tidsintervallet kan ställas in via den här menyn, som sen startar en en räknare som genererar en varning för att uppmärksamma att service krävs när nedräkningen är slut.
Menyposterna i detalj:
Nollställning av räknare av daglig drifttid: Nollställer historiken för sju dagars drifttid.
Generatorns totala drifttid (timmar): Nollställ eller ändra antalet timmar i den totala drifttiden för att matcha de i generatorn. Detta påverkar även hur ”total drifttid” visas i generatorns start/stopp-översikt.
Generatorserviceintervall (timmar): Ställ in generatorns serviceintervall (i timmar): Specifika anvisningar finns i generatormanualen.
Nollställa servicetimer: Nollställer servicetimern. Använd det här alternativet efter att generatorn har servats för att möjliggöra för räknaren för ”tid till service” att starta om.
16.5.3. Uppvärmnings- och nedkylningsmeny
Uppvärmnings- och nedkylningsmenyn erbjuder funktioner som gör det möjligt att ställa in en konfigurerbar tid för generatorn att värmas upp eller kylas ner via reläkontroll medan AC-ingångsreläet är öppet och växelriktare/laddaren inte är anslutet till det.
Samma meny används även för digitalt anslutna generatorer (t.ex. Över Modbus) där GX-reläet inte används.
Observera att den här funktionen kräver att VE.Bus-växelriktare/laddaren uppdateras till fast programvaruversion 502 eller nyare.
Uppvärmningstid:
Nedkylningstid:
Stopptid generator:
|
16.6. Villkor: Användardefinierade parametrar som utlöser generatorns auto-start/stopp.
För att nå villkoren från huvudmenyn gå till: Inställningar → Start/stopp av generator → Inställningar → Villkor
Vid kommunikationsförlust: Om det uppstår en kommunikationsförlust mellan CCGX och VE. Bus växelriktare/laddaren och det finns inställda parametrar som är avhängiga den här informationen ska du välja mellan följande åtgärder:
Stoppa generatorn: Om generatorn är i drift kommer den att stoppas (standard).
Starta generatorn: Om generatorn inte är i drift kommer den att startas.
Fortsatt drift: Om generatorn är i drift vid dataförlusten kommer den här inställningen att fortsätta driva den.
Stoppa generator när AC-ingång finns tillgänglig: Det här alternativet passar utmärkt för reservsystem när en Quattro får el från huvudnätet till dess terminal AC-in 1 eller AC-in 2 och har en generator ansluten till den andra terminalen. När detta alternativ är aktiverat stoppar inte generatorn förrän huvudnätspänningen är återställd efter ett avbrott på nätet. Den här funktionen är inte tillgänglig för VE.Can-anslutna Quattro-enheter.
Följande parametrar kan användardefinieras för att utlösa en automatisk start/stopp av generator:
(Värdet som mäts här kommer att vara systemets totala AC-förbrukning).
Villkorsparametrar prioriteras enligt den ordning som visas ovan. När ett antal villkor uppnås samtidigt visas endast det högst prioriterade villkoret som aktivt. Alla aktiva villkor utvärderas -även om generatorn redan är i drift. När det aktiva villkoret har tillgodosetts, fortsätter en ej uppnådd parameter i ett lägre prioriterat villkor att driva generatorn.
16.6.1. Stoppa generator när AC-ingång är tillgänglig
Det här alternativet är utmärkt för reservsystem där en Quattro har en AC-ingång ansluten till nätström och den andra AC-ingången ansluten till en generator. Om det här alternativet är aktiverat och AC-ingången till vilken nätet är anslutet har definierats stannar generatorn så fort som nätet är tillgängligt igen efter ett nätfel. I det här fallet kopplas generatorn från först. Generatorn får sen den konfigurerade nedkylningstiden innan den stängs av. Ytterligare 15 sekunder tillåts för generatorn att slutföra processen.
Inaktiverad: Funktionen Stoppa generator när AC-ingång är tillgänglig är för närvarande inaktiv.
AC-ingång 1: Nätströmmen är kopplad till AC-ingång 1.
AC-ingång 2: Nätströmmen är kopplad till AC-ingång 2.
16.6.2. Reläer som utlöses av batteri-SoC
|
16.6.3. Reläer som utlöses av batteriström
|
16.6.4. Reläer som utlöses av batterispänning
Använd batteriets spänningsvärde för start/stopp: Aktivera eller stäng av den här funktionen.
Starta när batterispänningen är lägre än: När batterispänningen sjunker under det angivna värdet kommer reläet att starta generatorn.
Startvärde under tysta timmar: Om Tysta timmar är inställda ska du ange ett lägre (mer kritiskt) värde för att säkerställa att generatorn endast kommer att starta automatiskt när det är absolut nödvändigt.
Stoppa efter att villkoret har uppnåtts i: Den här funktionen lägger till en fördröjning innan det stoppar generatorn efter att ”stoppvärdet” har uppnåtts. Detta för att säkerställa att spänningsökningen är stabil.
16.6.5. Reläer som utlöses av AC-belastning
AC-belastningsutlösaren fungerar ungefär som andra utlösare men funktionen har förfinats med en mätningsinställning. Mätningsinställningen finns tillgänglig på fast programvaruversion v2.0 eller nyare och har tre möjliga värden:
|
16.6.6. Reläer som utlöses av hög temperatur växelriktare
|
16.6.7. Reläer som utlöses av överbelastning växelriktare
|
16.6.8. Automatisk periodisk ”testkörning”
Den här funktionen möjliggör en periodisk automatisk generatorstart, som en testkörning.
Testkörningsintervall: Ställ in intervallet mellan testkörningarna.
Hoppa över testkörning om enheten har varit i drift i: Om generatorn har varit i drift i minst så lång tid som den hade varit i drift under testkörningen, skippas testkörningen.
Startdatum testintervall: Beräkningen av ”testkörningsintervall” kommer att starta från det datum som anges här: Inga testkörningar kommer att göras innan det datum som anges här.
Starttid: Tid på dagen då generatorns testkörning ska påbörjas.
Testvaraktighet: Testets varaktighet.
Kör tills att batteriet är fulladdat. Genom att aktivera denna funktion kommer ”testkörningen” att fortsätta tills batteriet är fulladdat - istället för under en fastställd tidsperiod.
16.6.9. Manuell start-funktion
Använd funktionen för manuell start för att starta generatorn på distans. Du kan även trycka på start när generatorn redan är i drift. Genom att göra så säkerställer du att generatorn inte automatiskt stannar när villkoret som fick den att starta har uppnåtts. Med andra ord förbigår den manuella start-funktionen parametrarna för auto-stopp.
Det finns två sätt att starta generatorn manuellt:
Med startmenyn för manuell start: Gå till: Start/stopp av generator → Manuell start; och aktivera knappen (bilden) för att starta generatorn
Med generatorknappen på GX ”Hemsida”: Tryck på den övre vänstra knappen på CCGX eller Color Control GX Remote Console och aktivera generatorsidan. Tryck sen på mittenknappen. Du måste först välja hur du vill stoppa generatorn, antingen manuellt eller genom att ange en drifttid. När du har gjort ditt val börjar en nedräkning på fem sekunder under vilken du kan ta bort den manuella starten genom att trycka på mittenknappen.
VARNING: Om generatorn har startats manuellt (på distans) utan att använda stoppklockan kommer den att fortsätta att köra tills även ”av”-knappen har aktiverats manuellt.
Stoppklockan är tillgänglig för båda metoderna av manuell fjärrstart av generatorn och genom att använda den säkerställer du att generatorn stoppar automatisk och inte blir bortglömd av misstag.
Observera att generatorn endast kan stoppas manuellt om inget ouppnått ”körningsvillkor” är aktivt. Om du vill tvinga fram ett generatorstopp måste du först stänga av den funktion som håller den i drift eller stänga av generatorns stopp- och startfunktion.
16.6.10. Tysta timmar
Tysta timmar tillåter dig att fastställa en period under vilken oljudet från en generator i drift skulle innebära en störning samt att ställa in olika värden i de villkor som skulle utlösa en automatisk start under den perioden. På så sätt kan du säkerställa att generatorn endast startar om det är absolut nödvändigt under en tyst period.
Gå till Inställningar→ Start/stopp av generator → Inställningar; och aktivera sedan funktionen för Tysta timmar. Fastställ start- och sluttider för Tysta timmar i rutorna som visas nedan.
Tysta timmar blir ett permanent villkor (om aktivt) om de fastställda start- och stopptiderna är de samma.
Använda ”Tysta timmar” som ett verktyg för att definiera två stycken användarpreferenser
Funktionen ”Tysta timmar” kan alternativt användas för att definiera hur du vill att ditt system ska svara under olika omständigheter, till exempel:
Tidig morgon/låg SoC: Batteriets SoC är oftast som lägst på morgonen. Om det dessutom är molnigt direkt på morgonen eller om panelerna sitter i västerläge och funkar bättre på eftermiddagen hamnar du i en situation där generatorn kanske startar automatiskt på morgonen på grund av den låga batteristatusen och senare på dagen när det klarnar upp går solcellsenergin förlorad för generatorn har redan gjort jobbet. Genom att ställa in funktionen för Tysta timmar att täcka den här perioden, tillsammans med lägre villkor för autostart kan du undvika att generatorn startar automatiskt i onödan.
Semesterboende: Ett semesterboende som endast är delvis bebott har mycket högre strömförbrukning när det används. Funktionen för tysta timmar kan användas för att ställa in mycket lägre parametrar för autostart när huset används än för när det står tomt. Tysta timmar ska ställas in som ett permanent villkor (se ovan) under tiden är bebott och funktionen kan sen stängas av när huset står tomt.
16.7. Felsökning
Fischer Panda: Generatorn startar inte och felet ”Fjärrbrytarkontroll inaktiv” visas.
Aktivera ”Autostart”-funktionen i kontrollpanelen på Fischer Pandan.
Fischer Panda: Auto start/stoppfunktionen har slutat fungera efter ett fel.
Se till att problemet är åtgärdat, rensa felet och auto start/stoppfunktionen kommer att fungera igen.