Skip to main content

Inverter Smart Manual

4. Configurare

În această secțiune:

Invertorul este gata de utilizare cu setările standard din fabrică (consultați capitolul Specificații tehnice).

Invertorul poate fi configurat folosind aplicația VictronConnect. Conectați-vă folosind un telefon inteligent sau o tabletă prin Bluetooth sau folosind un computer prin USB și o interfață VE.Direct la USB).

Avertisment

  • Setările pot fi modificate doar de către un inginer calificat.

  • Citiți cu atenție instrucțiunile înainte de a face modificări.

4.1. Tensiunea și frecvența de ieșire CA

Invertorul este setat implicit la 230 VCA.

Tensiunea și frecvența de ieșire CA pot fi setate la o valoare diferită, conform tabelului de mai jos.

Model

Interval tensiune ieșire CA

Interval frecvență

Modele 230 VCA

Între 210 VCA și 245 VCA

50 Hz sau 60 Hz

4.2. Mod ECO și setări ECO

Invertorul este echipat cu modul ECO. Modul ECO este activat prin aplicația VictronConnect, comutatorul principal al invertorului sau butonul (în funcție de modelul invertorului).

Când invertorul este în modul ECO, acesta își va reduce consumul de putere cu aproximativ 85 %, când nu există consumatori conectați la invertor.

Când invertorul este în modul ECO, acesta va comuta la starea de căutare, când nu există niciun consumator sau există un consumator foarte redus. Când este în starea de căutare, invertorul este oprit și va porni la fiecare 3 secunde pentru o perioadă foarte scurtă de timp (ajustabilă). Dacă invertorul detectează un consumator de o anumită dimensiune (ajustabilă), acesta va reveni la modul normal de funcționare. Când consumatorul scade sub un anumit nivel, invertorul revine la modul ECO.

Tabelul de mai jos indică setările implicite și intervalele de setare a parametrilor ECO:

Parametru

Valoare implicită

Interval

Putere la pornire

60 VA

0 VA - clasificare invertor

Putere la oprire

50 VA

0 VA - clasificare invertor

Interval căutare mod ECO

3 s

0 - 64 s

Durată căutare mod ECO

0,16 s

0,08 - 5,00 s

Notă

  • Rețineți că setările necesare pentru modul ECO depind foarte mult de tipul de consumator: inductiv, capacitiv, non-linear. Poate fi necesară reglarea pentru consumatori specifici.

4.3. Alarmă baterie descărcată și setări de detectare a încărcării

Invertorul are două tipuri diferite de moduri de oprire în cazul bateriei descărcate:

  • Oprire în caz de baterie descărcată în funcție de tensiunea bateriei. Aceasta este tensiunea de „oprire în caz de baterie descărcată”.

  • Oprire în caz de baterie descărcată în funcție de tensiunea bateriei ca funcție a sarcinii bateriei. Acest mod este dezactivat implicit. Consultați capitolul următor Decuplare dinamică pentru mai multe informații.

După ce invertorul s-a oprit din cauza unei baterii descărcate (indiferent de mod):

  • Invertorul va reporni când tensiunea bateriei crește peste nivelul „repornire și alarmă baterie descărcată”.

  • Invertorul va elimina alarma de baterie descărcate după ce detectează că bateria se încarcă. Aceasta este tensiunea „detectare încărcare”.

Tensiune baterie

Oprire din cauza bateriei descărcate

Repornire și alarmă baterie descărcată

Detectare încărcare

12 V

Implicit: 9,3 V

Interval: 0-100 V

Implicit: 10,9 V

Interval: 0-100 V

Implicit: 14 V

Interval: 0-100 V

24 V

Implicit: 18,6 V

Interval: 0-100 V

Implicit: 21,8 V

Interval: 0-100 V

Implicit: 28,0 V

Interval: 0-100 V

48 V

Implicit: 37,2 V

Interval: 0-100 V

Implicit: 36,6 V

Interval: 0-100 V

Implicit: 56,0 V

Interval: 0-100 V

4.3.1. Decuplare dinamică

Funcția de „decuplare dinamică” determină ca protecția de oprire în caz de baterie descărcată să fie o funcție a curentului bateriei tras din baterie, în funcție de tensiunea bateriei.

Când un curent ridicat este tras din baterie, se utilizează un prag de decuplare a tensiunii mai redus, de exemplu 10 V. Și similar, când bateria este descărcată numai mai lent, se utilizează o tensiune de decuplare ridicată, de exemplu 11,5 V.

În acest mod, o cădere de tensiune, cauzată de rezistența internă a bateriei, este compensată, astfel încât tensiunea bateriei devine un parametru mult mai de încredere pentru a decide momentul opririi descărcării bateriei.

Funcția „Decuplare dinamică” se dovedește cea mai utilă pentru bateriile cu o rezistență internă ridicată, precum bateriile OPzV și OPzS. Aceasta este mai puțin relevantă pentru bateriile GEL și AGM, și poate și mai puțin relevantă pentru bateriile cu litiu. Graficul de mai jos arată curba raportului de descărcare față de tensiunea bateriei pentru diferite tipuri de baterii. Puteți vedea că curba pentru litiu (LiFePO4) este aproape plană în comparație cu curba OPzV și OPzS.

Curba poate fi ajustată folosind aplicația VictronConnect.

dynamic_cutoff.png

Grafic raport de descărcare față de tensiunea bateriei pentru diferite tipuri de baterii

Important

  • Nu utilizați funcția „Decuplare dinamică” într-o instalație care are și alți consumatori conectați la aceeași baterie. În acele sisteme, tensiunea bateriei poate scădea din cauza altor consumatori conectați la baterie. Algoritmul de decuplare dinamică din invertor nu poate lua în calcul acei alți consumatori și va opri invertorul prea devreme, cu o alarmă de subtensiune.

Setările VictronConnect

  • Funcția „Decuplare dinamică” este dezactivată implicit.

  • Activați funcția „Decuplare dinamică” pentru a o utiliza și configura.

  • Selectați tipul bateriei. Alegeți dintre: OPzV/OPzS, GEL/AGM, LiFePO4 sau Personalizat.

  • Introduceți capacitatea bateriei.

  • Introduceți tensiunea pentru diferite curente de descărcare. Aceste valori au fost deja setate la tensiuni generice care aparțin tipului specific de baterie selectat anterior. Modificați aceste setări numai în cazul în care acestea trebuie ajustate și dacă știți ce faceți sau dacă se utilizează o baterie personalizată.

VictronConnect_Inverter_Dynamic_cut_off.png

Aplicația VictronConnect afișând setările „Decuplare dinamică”

4.4. Releu programabil

Invertoarele sunt dotat cu un releu multifuncțional care, implicit, este programat în modul normal de funcționare. Modurile diferite de releu pot fi rezumate astfel:

Invertor (setare implicită)

Releu închis în timpul operațiunii normale și deschis când invertorul s-a oprit singur în caz de alarmă, a fost oprit de un utilizator și de asemenea, deschis (desigur) când nu există putere disponibilă la borne, de ex., bateria este deconectată. În modul ECO, releul va fi închis atunci când caută un consumator și când este complet deschis, adică a detectat un consumator. Utilizați această opțiune dacă doriți ca releul să semnaleze că există putere disponibilă la ieșirea invertorului.

Alarma

Ca și mai sus, dar releul se deschide și atunci când există un avertisment. De exemplu, din cauză că tensiunea bateriei a scăzut la valoarea limită sau când este încărcată până la valoarea la care aproape se va opri din cauza suprasarcinii. În modul ECO, releul va fi închis atunci când caută (nu există niciun consumator) și când este complet deschis, (consumator detectat), cu excepția cazului în care există un avertisment.

Utilizați această opțiune când doriți ca releul să semnalizeze că trebuie făcut ceva (încărcarea bateriei, reducerea consumatorilor etc.) pentru a preveni o întrerupere a energiei electrice.

Baterie descărcată

Releu pornit în timpul funcționării normale. Releul se va opri când există un avertisment de baterie descărcată. Acesta va rămâne oprit în cazul în care invertorul se oprește din cauza tensiunii reduse și va porni din nou numai după ce invertorul este funcțional și tensiunea bateriei depășește nivelul de resetare pre-alarmă. Utilizați această opțiune pentru întrerupere controlată a curentului sau pentru a opri automat un generator. Rețineți că aceasta poate fi considerată numai o soluție improvizată de pornire/oprire a generatorului. Pentru mai multe opțiuni mai adecvate, consultați documentația despre pornirea/oprirea generatorului.

Ventilator

Releul este pornit, cu excepția cazului în care ventilatorul din invertor funcționează. Utilizați această opțiune pentru a porni un ventilator extern, pentru situații în care invertorul se află într-un spațiu mic, închis.

Oprit

Această opțiune setează releul în poziția OPEN (deschis). Utilizați această opțiune dacă nu planificați să utilizați funcția releu.

4.5. Actualizarea firmware-ului

Firmware-ul poate fi actualizat din setările de produs ale invertorului:

  • Navigați la setările invertorului, făcând clic pe simbolul cu rotiță dințată Setting_cog_symbol_VictronConnect.svg din colțul dreapta sus.

  • Faceți clic pe simbolul cu 3 puncte option-symbol.png din colțul dreapta sus.

  • Alegeți „Setări produs” din meniu.

  • Secțiunea firmware va afișa versiunea firmware și un buton pentru efectuarea unei actualizări a firmware-ului.

4.6. Resetare setări la implicite

Setările invertorului pot fi setate la implicit astfel:

  • Navigați la setările invertorului, făcând clic pe simbolul cu rotiță dințată Setting_cog_symbol_VictronConnect.svg din colțul dreapta sus.

  • Faceți clic pe simbolul cu 3 puncte option-symbol.png din colțul dreapta sus.

  • Selectați „Resetare la valori implicite” din meniu și setările vor fi resetate la valorile implicite.