8. Parallellkoppling av Lynx Smart BMS
8.1. Introduktion
Man kan skapa en parallell friställd batteribank genom att kombinera flera Lynx Smart BMS och Lynx Smart BMS NG-enheter med deras associerade batteribanker. Denna innovativa funktion ökar betydligt litiumbatterisystem genom att multiplicera den högsta energilagringskapaciteten och genom att stödja högre ström. Viktigast av allt är att den introducerar redundans vilket säkerställer att system förblir operativt även om en batteribank inte fungerar. Denna redundans är avgörande för att vidhålla en kontinuerlig strömförsörjning och drift.
Nyckelfunktioner
Ökad kapacitet och redundans: Genom att parallellkoppla batteribanker kan systemet hantera högre ström och förbli operativt även om en batteribank inte fungerar.
Bättre kompatibilitet: I dessa konfigurationer kan analoga Lynx Smart BMS-enheter blandas med Lynx Smart BMS NG-enheter, vilket möjliggör system som kombinera batteribanker med Litium Smart- och Litium-NG-batterier. Dock kan endast Lynx Smart BMS-enheter med samma märkström användas parallellt (t.ex. 500 A + 500 A eller 1 000 A + 1 000 A, men inte 500 A + 1 000 A).
Automatisk felhantering: Om en batteribank upptäcker ett fel kommer den automatiskt att kopplas bort under tiden som de övriga batteribankerna fortsätter att vara i drift. Detta säkerställer en kontinuerlig strömförsörjning och minskar risken för systemnedstängning.
Ökad övervakning: Systemet tillhandahåller en detaljerad översikt av alla anslutna och frånkopplade batteribanker i GX-enhetslistan, vilket möjliggör omfattande övervakning och diagnostik.
Problemfri återanslutning: När ett frånkopplat BMS är redo att ansluta kommer det på ett säkert sätt återansluta batteribanken utan att orsaka betydande strömrusningar.
Automatisk integration av nya batteribanker: Ingen konfigurering krävs.
Hur fungerar det?
Om GX-enheten ser flera batteribanker med samma VE.Can-instans kommer den att behandla dem som BMS:system som alla är ansluta till samma DC-buss.
När två eller flera BSM är anslutna bildar de ett ”virtuellt” batterisystem som visas som en extra enskild enhet i GX-enhetslistan. Det virtuella batterisystemet agerar som en vanlig batteribank med alla dess funktioner, precis som en fysisk batteribank. DVCC väljer automatiskt den batteribanken.
När du ansluter ett BMS till ett redan fungerade system beror den godtagbara spänningsskillnaden innan kontaktorn stängs på märkströmmen för de batteribanker som redan är online. Ju högre märkström desto lägre spänningsskillnad tillåts. Den nya batteribanken kommer endast anslutas när skillnaden är inom de godtagbara gränserna.
Kontaktstatus för ATC/ATD och generator-ATC är synkroniserade.
Om det uppstår en låg cellspänning i en av batteribankerna öppnar det associerade BMS-systemet sin kontaktor omedelbar (efter några sekunder) istället för att genomgå den normala fördröjningssekvensen för att förhindra ytterligare urladdning av batterilagringen i onödan. Alla andra BMS förblir aktiva.
8.2. Krav och begränsningar
Detta avsnitt tar upp kraven och begränsningarna för att driva ett batterisystem med flera Lynx Smart BMS.
Krav:
Varje Lynx Smart BMS NG i systemet kräver som lägst fast programvara v.1.10.
En GX-enhet med fast programvara 3.40 eller senare.
Begränsningar:
Endast Lynx Smart BMS-enheter med samma märkström kan användas parallellt (t.ex. 500 A + 500 A eller 1 000 A + 1 000 A, men inte 500 A + 1 000 A). Lynx Smart BMS analoga enheter kan blandas med Lynx Smart BMS NG-enheter.
För system med flera Lynx Smart BMS-enheter anslutna till samma VE.Can-nät men inte del av en parallell friställd batteribank ska du använda GX-enheten och gå till Inställningar → Tjänster → [motsvarande VE.Can-port] för att ställa in en unik VE.Can-instans för varje enhet. GX-enheten behandlar BMS-system med samma VE.Can-instans som del av den nyligen skapade virtuella batteribanken.
Den övergripande strömbegränsningen är alltid summan av begränsningen för de aktiva BMS-systemen. När ett BMS kopplar från på grund av ett fel minskar systemets sammanlagda strömhanteringskapacitet i enlighet därmed.
8.3. Elektriska kopplingar
BMS- och Distributor-anslutningarna på Lynx Smart BMS är lokala för batteribanken och kan kopplas som vanligt.
Det finns dock vissa utmärkande saker att ha i åtanke under installationen. De är följande:
För att säkerställa kontinuerlig ström till GX-enheten ska du parallellkoppla AUX-portarna på alla BMS. Denna konfigurering säkerställer att GX-enheten förblir försedd med ström om ett av BMS-systemen går in i AV-läge eller stängs av för underhåll. En blockeringsdiod krävs för varje AUX-utgång. Se följande scheman för fler detaljer.
Vi rekommenderar att ansluta en självlåsande tryckknapp (företrädesvis med LED) till BMS-enheternas respektive fjärrterminaler för av/på istället för den fabriksinstallerade metallöglan. Detta gör det enkelt att aktivera/inaktivera varje batteribank individuellt. För detaljer hänvisas till följande scheman.
Vi rekommenderar även att du installera ett hörbart larm, såsom en extern summer, ansluten till Relä 1 på GX-enheten. När Relä 1 konfigureras som ett larmrelä låter summern om det uppstår en larmsituation. Larmet kan bekräftas direkt på GX-enheten, vilket stoppar larmsignalen. Alternativt kan larmreläet kopplas för att integreras med en båts larmsystem.
Om ATC-kontakter krävs ska du koppla alla ATC-kontakter parallellt. BMS-systemen följer varandras ATC-status. Om ett BMS kopplar från ATC kommer de andra att göra samma sak.
Om det krävs ATD-kontakter ska du koppla alla ATD-kontakter parallellt så att belastningarna förblir aktiva om minst ett BMS är live.
Om en Generator-ATC krävs ska du koppla alla reläkontakter parallellt. Så länge minst en batteribank är ansluten får generatorn vara i drift.
Följande schema visas två parallellkopplade Lynx Smart BMS NG-enheter, där varje hanterar sin egen respektive batteribank. Det efterföljande diagrammet tillhandahåller en detaljerad vy över kopplingskonfigurationen, inklusive de självlåsande tryckknapparna med integrerade LED-lampor, placeringen av blockeringsdioder om AUX-utgången behöver kopplas parallellt samt anslutningen av ett hörbart larm på Relä 1 på GX-enheten. Observera att de flesta knappar med integrerade LED-lampor är utformade för antingen en 12 V- eller 24 V-LED-drivspänning. När dessa används i ett system baserat på en batteribank på 48 V krävs ytterligare ett ballastmotstånd, i enlighet med vad som anges i diagramförklaringen under ”B”.
8.4. Fjärrövervakning och styrning
De individuella BMS-systemen övervakas och styrs som ett enskilt BMS via GX-enheten eller VictronConnect medan det virtuella BMS-systemet endast kan övervakas från GX-enheten. Om GX-enheten har en internetanslutning skickas även parametrarna för de individuella BMS-systemen och det virtuella BMS-systemet till VRM-portalen och kan övervakas därifrån.
Det virtuella BMS-systemet styrs automatiskt medan de individuella BMS-systemen kan styras manuellt (PÅ, Standby, AV). Det är även möjligt att ställa in ett individuellt namn i enhetsmenyn. |
Batteriövervakaren på VRM visar alltid de kombinerade värdena på VRM-panelen. Alla BMS-parametrar finns tillgängliga via widgetar i den avancerade menyn i VRM. |
När ett BMS förses med ström kontrollerar det spänningsskillnader mellan onlinebatteriet och det nyligen tillagda batteriet. Det förblir i ”Pågående”-status (pending) tills spänningsskillnaden är tillräckligt liten för att säkert stänga kontaktorn. Denna status visas i enhetslistan för varje respektive BMS. När ett BMS befinner sig i det här tillståndet visas även ett fält för ”systemspänning” på dess enhetssida och där visas spänningen i de parallella BMS-systemen. |
Tabellen visar parametrarna för de individuella BMS-systemen och utgör ett utkast för att beräkna och visa de kombinerade värdena för det virtuella BMS-systemet.
Parameter | Kombinerade resultat i virtuellt BMS |
---|---|
Laddningsspänningsgräns (CVL) | Lägsta CVL i BMS beroende på enhetsstatus (bulk, absorption och float) |
Laddningsströmgräns (CCL) | Summa av alla CCL |
Urladdningsströmgräns (DCL) | Summa av alla DCL |
Laddningsstatus (state of charge, SoC) | SoC-medelvärde viktat av kapacitetsdelning |
Kapacitet (Ah) | Summa |
Återstående tid (TTG) | Medelvärde för BMS-system |
Batterispänning | Genomsnitt |
Batteriström | Summa |
Batterieffekt | Summa |
Batteritemperatur | Maximum |
8.5. Vanliga frågor
Detta avsnitt besvarar vanliga frågor och bekymmer för att hjälpa dig att bättre förstå och använda den parallella BMS-funktionen. Om du felsöker ett problem, behöver förklaring av funktioner eller letar efter tips för att optimera din upplevelse hittar du hjälpsamma svar här. Om du inte hittar svaret på din fråga hänvisar vi dig till de detaljerade avsnitten i den här manualen.
Fråga: Vad händer när jag har två banker varav den ena är fulladdad och den andra tom och jag aktiverar båda BMS samtidigt?
Svar: Båda BMS påbörjar förladdning. Det tomma slutför förladdningen först och ansluter därefter. Det andra BMS:et går in i ”pågående”-läge och väntar tills spänningsskillnaden är inom de fastställda gränserna, med andra ord, den väntar så att den första banken har laddats till en liknande spänning.
Fråga: Vad händer om jag har en bank fulladdad och online och sen aktiverar en andra bank som är tom?
Svar: Den andra banken går in i ”pågående”-läge och väntar tills spänningsskillnaden är inom de fastställda gränserna, dvs., den väntar så att den onlinebanken har laddats ur till en tillräckligt låg spänning.
Fråga: Vad händer om det är omvänt? Med en tom bank online och en full bank som läggs till?
Svar: Den fulladdade banken går in i ”pågående”-läge tills spänningen är inom gränserna, dvs. tills den tomma banken har laddats.
Fråga: Vad händer om det sker ett kommunikationsbortfall mellan BMS?
Svar: Det beror på var kopplingen bryts i kedjan av BMS. Vi låtsas att vi har ett system med två batteribanker, som det visas på bilden nedan:
Händelse | Beteende | |
---|---|---|
Kabel A är bortkopplad eller trasig | BMS 1: BMS skickar en varning om att CAN-anslutningen har förlorats och fortsätter att fungera som ett fristående BMS. BMS 2: Fortsätter att fungera som ett fristående BMS under tiden som det behåller kommunikationen inkl. DVCC med GX-enheten. Virtuellt BMS: Förblir närvarande på GX-enheten och anger att endast ett av de två BMS-systemen är anslutet. | |
Kabel B är bortkopplad eller trasig | BMS 1: Fortsätter att fungera parallellt samtidigt som kommunikationen med GX-enheten bryts. BMS 2: Fortsätter att fungera parallellt samtidigt som kommunikationen med GX-enheten bryts. För båda BMS: DVCC fungerar inte eftersom inget av BMS-systemen kan kommunicera med GX-enheten. Därför används nu den laddningsalgoritm som angetts i laddaren (laddarna). Virtuellt BMS: Försvinner från enhetslistan | |
Fel i batteribank 1 eller 2 | BMS-system: BMS stänger av de defekta batteribankerna medan de andra BMS-systemen fortsätter att fungera som fristående BMS. DVCC-parametrar (CCL, CVL och DCL) baseras på det batteri till BMS som fortfarande är aktivt. | |
Fel i strömförsörjning i ett BMS | BMS-system: Det defekta BMS:et stängs av medan de andra BMS-systemen fortsätter att fungera som fristående BMS. DVCC-parametrar (CCL, CVL och DCL) baseras på det batteri till BMS som fortfarande är aktivt. |
Fråga: Vad händer om ett fel uppstår i en av batteribankerna?
Svar: Se tabellen ovan.
Fråga: Vad händer om strömförsörjningen försvinner i ett av BMS-systemen?
Svar: Se tabellen ovan.
Fråga: Hur hanterar förladdningskretsen spänningsskillnaden vid anslutning till ett redan aktivt system?
Svar: Vid anslutning till ett redan aktivt system beror den godtagbara spänningsskillnaden innan kontaktorn stängs på vilken kapacitet som upptäcks på de batteribanker som redan är online.
Fråga: Hur hanteras ATC-, ATD och generator-ATC-kontaktstatus över flera BMS?
Svar: ATC-, ATD- och generator-ATC-kontaktstatus synkroniseras över alla BMS.
Fråga: Vad händer om cellspänning sjunker för lågt i en av batteribankerna?
Svar: Om en cellspänning sjunker för lågt öppnar det relaterade BMS-systemet sin kontaktor efter några sekunders fördröjning för att förhindra ytterligare urladdning medan de andra BMS-systemen förblir online.