6. Konfigurering och inställningar
6.1. Första uppstart
Lynx Smart BMS startas upp när ett batteri ansluts och metallöglan placeras mellan stift 10 och stift 11 på multi-kontaktdonet eller när den fjärrstyrda på/av-brytaren slås på.
Vid uppstart och efter en ”återställning till fabriksinställningar” (via appen VictronConnect) fastställer och ställer Lynx Smart BMS automatiskt in följande inställningar:
Systemspänning, 12, 24 eller 48 V, genom att mäta batterispänningen.
Förlarmsstöd i batterierna.
Den här inställningen kan även kontrolleras och ändras manuellt.
6.2. Uppdatering av fast programvara
En uppdatering av Lynx Smart BMS fasta programvara kan utföras på två olika sätt:
Via appen VictronConnect
Via VRM: Funktion för fjärrstyrd uppdatering av fast programvara (kräver en GX-enhet ansluten via internet)
Allmänna observationer om uppdatering av fast programvara
Nyare är inte alltid bättre
Ändra den inte om den fungerar
Säkerställ att du har läst ändringsloggen innan du påbörjar uppdateringsprocessen. Ändringsloggen kan laddas ner från Victron Professional.
Var därför försiktig när du använder denna funktion. Vår huvudsakliga råd är inte uppdatera ett system i drift om det inte är några problem med det eller innan den första användningen.
Observationer om uppdatering av Lynx Smart BMS fasta programvara
En uppdatering av den fasta programvaran medför inte en tillfällig avstängning av systemet. Under uppdateringen behåller Lynx Smart BMS alla kontakter och kontaktdon i samma tillstånd när uppdateringen påbörjades. Om uppdateringen inte fungerar öppnar ATD/ATC och kontaktdonet efter 120 sekunder av säkerhetsskäl. Det ger dig även tid att prova uppdateringen igen.
Uppdatering av den fasta programvaran börjar alltid med en ny full laddningscykel oberoende av det inställda gränsvärdet för SoC, vilket betyder att laddningsspänningsgränsen (CVL, charge voltage limit) automatiskt justeras från 13,5 V till 14,2 V (för ett 12 V-system).
Vid en ny installation rekommenderas du även att kontrollera och uppdatera den fasta programvaran på varje anslutet litiumbatteri.
Uppdatering av fast programvara via VictronConnect
Observera följande innan du utför en uppdatering av fast programvara via VictronConnect:
Se kapitlet om uppdatering av fast programvara i VictronConnect-manualen för detaljerade instruktioner om hur uppdateringen ska utföras.
Om det finns en nyare programvaruversion tillgänglig meddelar appen VictronConnect (se till att du har den senaste versionen av appen) dig detta så fort som en anslutning har gjorts med Lynx Smart BMS.
Uppdatering av fast programvara via VRM: Fjärrstyrd uppdatering av fast programvara
Funktioner:
Fjärrstyrd uppdatering av internetanslutna produkter direkt från VRM-portalen
Du behöver inte installera någon programvara
Det fungerar från en bärbar dator, surfplatta och telefon
Du behöver inte hitta rätt programvarufil, systemet har redan allt och anger tydligt att en nyare version finns tillgänglig.
Se VRM: Manual för fjärrstyrd uppdatering av fast programvara för detaljerade instruktioner.
6.3. Inställningar för Lynx Smart BMS
Efter strömtillförseln kan du använda appen VictronConnect för att konfigurera inställningarna för BMS.
Kontrollera batterispänningen (12, 24 eller 48 V):
Den ska ha känts av automatiskt, dubbelkolla det.
Inställning av batterikapacitet:
Ange den totala batteribankskapaciteten för det anslutna batteriet. Om det gäller batterier anslutna i serie ska du inte lägga till kapaciteten för varje batteri för att fastställa bankens totala kapacitet.
Läs mer i vår bok Wiring unlimited (obegränsad koppling) avsnitt 3.1 för att lära dig mer om hur man fastställer batterikapacitet.
Observera
Om angivelsen av batterikapacitet är felaktig blir SoC också felaktigt uträknad. Säkerställ att beräkningen av batterikapacitet är korrekt.
Ställ in antal parallellkopplade batterier:
Ange antalet parallellkopplade batterier i systemet.
Observera
Ett felaktigt antal av parallellkopplade batterier leder till en felberäkning av balanseringsalgoritmen. Säkerställ att detta värde anges korrekt.
Kontrollera inställningen av förlarmsläget:
Den här inställningen konfigureras automatiskt vid den första strömtillförseln och efter en ”Återställning till fabriksinställningar”. Den är aktiv som standard.
aktiv: rekommenderad inställning En synlig eller hörbar enhet länkad till det programmerbara reläet aktiveras vid ett förlarm.
inaktiverad: När inställningen är inaktiv kommer enheten ignorera gränsen för urladdningsström vid förlarmsinställningen.
Notera
Äldre Lithium Battery Smart från Victron som är tillverkade före 2019/2020 har inte förlarmssignalen. Likväl genererar även Lynx Smart BMS förlarmssignalen för dessa batterier med begränsningen att gränsvärdet för detta hämtas från underspänningslarminställningen (i batteriet) på 2.6 V - 2,8 V. Underspänningslarmet inträffar sen med en fast fördröjning på 30 sekunder efter förlarmet.
Ställ in reläinställningen:
Det programmerbara reläet har två driftlägen: Larmrelä och generator-ATC.
När det är inställt på larmreläläge aktiveras larmreläinställningen och kontinuerlig eller växlande drift kan väljas. Vid växlande drift slås reläet av och på var 0,8 sekund.
När det är inställt på generator-ATC-läge aktiveras endast reläet när kontaktdonet är stängt. Innan kontaktdonet öppnas, öppnas Generator-ATC först och två sekunder senare öppnas kontaktdonet. Dessa två sekunder säkerställer att generatorn är avstängd innan batteriet kopplas från systemet.
DVCC-inställningar:
DVCC är tvunget på och kan inte stängas av. Några inställningar kan dock ändras och dessa beskrivs nedan:
Observera att dessa inställningar endast påverkas kompatibla DVCC-enheter såsom växelriktare/laddare och solcell-MPPT-laddare från Victron.
Urladdningsströmbegräsning vid förlarm (standard ”Nej”): om den är inställd på ”Ja” är urladdningsströmbegränsningen redan inställd på 0 A, i händelse av ett förlarm, medan ATC-kontakten förblir stängd. På så sätt är det möjligt att spara viss batterieffekt för viktiga DC-belastningar, exempelvis såsom belysning, länspump och navigering på båtar.
Absorptionstid: är inställd på två timmar som standard. Detta kan anpassas vid behov.
Upprepad absorptionsintervall: i dagar vid vilka en ny komplett laddningscykel påbörjas om batteriets SoC inte sjunker under tröskelvärdet för SoC. Standard är var 30:e dag och det kan anpassas vid behov.
Tröskelvärde för SoC: är som standard inställt på 70 %. Det är tröskeln vid vilken Lynx Smart BMS påbörjar en ny komplett laddningscykel. Den kan anpassas vid behov.
En ny laddningscykel innebär att CVL (laddningsspänningsgräns) ökas från 13,5 V (för ett 12 V-batteri) till 14,2 V.
Utöver tröskelvärdet för SoC startas en ny laddningscykel efter en uppdatering av den fasta programvaran, när batterispänningarna är under 12 V/24 V/48 V (3 V per cell) eller när en låg cellspänning känns av.
Batteriövervakarinställning:
Till skillnad från andra batteriövervakare är batteriövervakarinställningarna i Lynx Smart BMS mestadels fasta inställningar som inte kan kundanpassas. Anledningen till detta är att Lynx Smart BMS alltid används tillsammans med Victron Lithium Battery Smart och flera av batteriövervakarparametrarna är därmed kända eftersom de relaterar till batteritypen.
Följande inställningar är anpassningsbara. En komplett förteckning över alla använda inställningar hittar du i Bilaga avsnitt 10.3
Laddad spänning: den spänning över vilken batteriövervakaren synkroniserar och återställer SoC till 100 %. För att synkroniseringen ska ske måste även villkoren för svansström och laddningsavkänningstid ha uppnåtts. Standardinställningen är 14,0 V och den kan anpassas vid behov. Om inställningen för systemspänning ändras måste även inställningen för laddad spänning ändras.
Svansström: den ström under vilken batteriövervakaren synkroniserar och återställer SoC till 100 %. För att synkroniseringen ska ske måste även villkoren för laddad spänning och laddningsavkänningstid ha uppnåtts. Standardinställningen är 4 % och den kan anpassas vid behov.
Laddningsavkänningstid: är den förflutna tid efter vilken batteriövervakaren synkroniserar och återställer SoC till 100 %. För att synkronisering ska ske måste även villkoren för laddad spänning och svansström ha uppnåtts. Standardinställningen är 3 minuter och den kan anpassas vid behov.
Urladdningsgolv (gräns): den här parametern har två funktioner:
Den används främst till att ställa in lägsta SoC för att fastställa hur djupt batteriet får laddas ur och för att säkerställa att det finns tillräckligt med energi kvar för självurladdning efter en nedstängning på grund av låg SoC.
Ett begränsat urladdningsdjup är bra för batteriets hälsa, men det ger även reservström för att hålla systemet igång, t.ex. till soluppgången för solcellssystem.
Ett larm om lågt SoC avges när den inställda urladdningsgränsen nås. BMS växlar därefter till AV-läge med en fördröjning på fem minuter om ingen tillräcklig laddningsspänning har känts av på systemsidan på BMS vid den tidpunkten.
Om du ställer in urladdningsgolvet på 0 (rekommenderas inte) inaktiveras den här funktionen.
Observera
Urladdningsgränsen förhindrar en fullständig urladdning och bör väljas så att det alltid finns tillräckligt med energi i batteriet för självurladdning innan batteriet kan återuppladdas.
Exempel: Ett urladdningsgolv (gräns) på 10 % tillhandahåller fortfarandet tillräckligt med lagrad energi för att självurladdningen av ett 200 Ah-batteri ska vara ungefär nio månader utan uppladdning.
Det används för att beräkna värdena för ”återstående tid” eller ”tid kvar” som visas i appen VictronConnect, en ansluten GX-enhet eller på VRM-portalen. Batteriövervakaren använder den faktiska urladdningsströmmen för att beräkna hur lång tid det tar att uppnå det inställda urladdningsgolvet.
Nivå för varning om låg SoC: nivån vid vilken en varning avges innan urladdningsgolvet har nåtts.
Laddningsstatus SoC: ställ manuellt in den nuvarande laddningsstatusen.
Synkronisera SoC till 100 %: synkronisera SoC manuellt till 100 %.
6.4. Inställningar för Lynx Distributor
Dessa instruktioner är endast tillämpliga om systemet innehåller en eller flera Lynx Distributor-enheter.
Varje Lynx Distributor måste adresseras och ställas in på A, B, C eller D. Detta görs med en tvåvägs DIP-switch som är belägen inuti Lynx Distributor-enheten. Hänvsining till kapitel 6.1.3. Adressering av Lynx Distributor i Lynx distributor-manualen.
Tips
Om DIP-switcharna av misstag har programmerats felaktigt eller behöver omprogrammeras till en annan adress efter att Lynx Smart BMS NG har driftsatts måste du starta om BMS (AV-läge och tillbaka till Standby eller PÅ-läge). Denna åtgärd är nödvändig för att föra in Lynx Distributor-statusen korrekt i VictronConnect och GX-enheten. En omstart av BMS rensar även felmeddelandet ”W-D02”: Kommunikation med Distributör [A, B, C, eller D] förlorad” i VictronConnect och rensar Lynx Smart BMS-larmet ”Distributörsanslutning [A, B, C eller D] förlorad”.
Använd appen VictronConnect för att ge varje säkring ett specifik namn (max. 16 tecken). Om säkringsnamnet är tomt (0 tecken) inaktiveras säkringen och ignoreras vid övervakning.
Gå till inställningssidan genom att klicka på kugghjulssymbolen i det övre högra hörnet.
Skrolla ner till inställningarna för Lynx Distributor på inställningssidan.
Klicka på ett distributor-namn. En ny meny öppnas med alla fyra säkringar.
Klicka på en säkring för att tilldela den ett anpassat namn och/eller för att manuellt inaktivera säkringen från övervakning.