Skip to main content

MPPT güneş enerjili şarj cihazı

8. Sorun Giderme

Bu bölümde:

Güneş enerjili şarj cihazının öngörülemeyen herhangi bir davranışı için bu bölüme bakın. Sorun giderme sırasında burada listelenen genel sorunları gözden geçirerek başlayın.

Problem devam ediyorsa veya teknik destek gerekiyorsa, Victron Energy bayisi veya distribütörü olan satın alım noktanızla iletişime geçin. Kime ulaşacağınızdan emin değilseniz veya satın alım noktanızı bilmiyorsanız yardım için Victron Energy Desteği web sayfasını ziyaret edin.

8.1. Güneş enerjili şarj cihazı hasarlı

Sorun gidermeye devam etmeden önce, güneş enerjili şarj cihazını gözle görülebilir hasarlara karşı denetlemek önemlidir. Lütfen, güneş enerjili şarj cihazı hasarının genellikle garanti kapsamında olmadığını unutmayın.

Bu ön görsel denetimi gerçekleştirerek, güneş enerjili şarj cihazının işlevselliğini etkileyebilecek herhangi bir gözle görülebilir hasarı tanımlayabilirsiniz:

Görsel denetim

Adım 1

Güneş enerjili şarj cihazını, muhafaza veya elektrik terminallerinde herhangi bir mekanik hasar belirtisine karşı inceleyin. Lütfen, bu tür hasarın garanti kapsamında olmadığına dikkat edin.

Adım 2

Yanma ve erime belirtilerine karşı güneş enerjili şarj cihazının elektrik terminallerini denetleyin. Bu tür hasar genellikle gevşek elektrik bağlantıları, rijit özlü tellerin kullanımı veya MC4 terminali akım değerlerinin geçilmesinden kaynaklanır. Lütfen, bu hasarın garanti kapsamında olmadığına dikkat edin. Daha fazla bilgi edinmek için PV bağlantıları yanmış veya erimiş bölümüne bakın.

Adım 3

Güneş enerjili şarj cihazında, özellikle de elektrik bağlantısı alanı etrafında, su hasarı veya korozyon belirtilerine bakın. Bu tür hasarın garanti kapsamına girmediğini unutmayın.

8.4. Güneş enerjili şarj cihazı harici olarak kontrol ediliyor

Yönetimli aküler veya harici kontrol sistemine sahip bir invertör/şarj cihazı, güneş enerjili şarj cihazını GX cihazı üzerinden kontrol edebilir. Harici sistem, şarj izinlerini belirler ve şarj gerilimi ve akımlarını ayarlar.

Harici kontrol etkinken hem VictronConnect uygulaması hem de GX cihazında görülebilir. Bu normal bir durumdur ve hata değildir.

VictronConnect-External-control.png

VictronConnect uygulaması, şarj cihazının harici olarak kontrol edildiğini göstermektedir.

8.5. Aküler şarj olmuyor

Bu bölüm, şarj cihazının etkin olduğu, fakat akülerin şarj olmadığı senaryoları açıklamaktadır. Böyle durumlarda, VictronConnect uygulaması şarj cihazını etkin ve doğru şarj gerilimine sahip gösterir fakat şarj akımı sıfır veya sıfıra çok yakın olur.

Bunun yaşanmasının birkaç sebebi vardır, örneğin:
  • Akü tam şarj olmuştur ve daha fazla akıma gerek yoktur. Bu normal bir durumdur ve hata değildir. Daha fazla ayrıntı için Akü dolu bölümüne bakın.

  • Ters RV polaritesi. Daha fazla ayrıntı için Ters PV polaritesi alt bölümüne bakın.

  • PV gerilimi çok yüksek. Daha fazla ayrıntı için PV gerilimi çok yüksek alt bölümüne bakın.

  • Ters akü polaritesi. Daha fazla ayrıntı için Ters akü polaritesi alt bölümüne bakın.

  • Muhtemelen akü, sigorta veya devre kesicisi sorunları nedeniyle güneş enerjili şarj cihazının akü ile bağlantısı kopmuştur. Daha fazla ayrıntı için Akü bağlı değil alt bölümüne bakın.

  • Yanlış şarj cihazı yapılandırması, ör. düşük şarj cihazı gerilimi veya akım ayarı. Daha fazla ayrıntı için Akü ayarları çok düşük alt bölümüne bakın.

  • Şarj cihazı harici olarak kontrol edilmektedir (ESS veya DVCC). Bu normal bir durumdur ve bir hata değildir. Daha fazla ayrıntı için Harici bir cihazla kontrol sağlanıyor bölümüne bakın.Harici bir cihazla kontrol sağlanıyor

  • Sıcaklık dengeli şarj özelliği etkindir ve akü sıcaklığı ya çok yüksektir ya da yanlış yapılandırılmıştır. Daha fazla ayrıntı için Yanlış sıcaklık dengeleme ayarı bölümüne bakın.Yanlış sıcaklık dengeleme ayarı

MPPT_troubleshooting_-_VC_-_No_charge_current.png

VictronConnect uygulaması, sıfıra yakın bir şarj akımı göstermektedir.

8.5.1. Akü dolu

Akü dolu olduğunda, güneş enerjili şarj cihazı durur veya şarj akımını önemli derecede düşürür. Bu durum özellikle DC yükleri, aküden güç çekmediğinde belirgindir. Bu durumun normal olduğunu ve bir hata olmadığını unutmayın.

Akünün şarj durumunu (SoC) belirlemek için akü monitörünü (mevcutsa) kontrol edin veya güneş enerjili şarj cihazı tarafından gösterilen şarj durumunu denetleyin. Günlük şarj döngüsü sırasında güneş döngüsü aşağıdaki aşamalardan geçer:

  1. Bulk aşaması: %0-80 SoC.

  2. Absorption aşaması %80-100 SoC.

  3. Float aşaması: %100 SoC.

Akü dolu değilken güneş enerjili şarj cihazının aküyü tam dolu algılayabileceğine dikkat edin. Bu durum, şarj gerilimleri çok düşük ayarlandığında, şarj cihazının absorption aşamasından float aşamasına erken geçmesine neden olur. Akü gerilim ayarı çok düşük bölümüne bakın.Akü gerilim ayarı çok düşük

8.5.2. Akü bağlı değil

Akünün düzgün bir şekilde şarj olduğundan emin olmak için aküye doğru bağlantı yapılması çok önemlidir.

Güneş enerjili şarj cihazı bir akü olmadan çalışırsa bağlı gibi gözükebileceğini, VictronConnect uygulamasında akü gerilimi ve şarj durumu göstereceğini ancak şarj akımının dikkate değmez veya sıfır olacağını unutmayın.

Akünün bağlantısının kesilmesinin potansiyel sebepleri:
  • Akü kablolarının gevşek veya eksik olması.

  • Gevşek kablo bağlantıları.

  • Kötü kıvrılmış kablo terminalleri.

  • Akü besleme kablosunda yanmış (veya eksik) bir sigortanın olması.

  • Akü besleme kablosunda açık (veya arızalı) devre kesici olması.

  • Yanlış bağlanmış akü kabloları.

Akü gerilimi kontrolü

Adım 1

Güneş enerjili şarj cihazının akü geriliminin ne olduğunu öğrenmek için VictronConnect uygulamasını, bağlı bir ekranı veya bir GX cihazını kullanın. Alternatif olarak, bir multimetre kullanarak güneş enerjili şarj cihazının terminallerindeki akü gerilimini ölçün.

MPPT_troubleshooting_-_measuring_battery_voltages_-_large.png

Adım 2

Akü terminallerindeki gerilimi ölçmek için multimetre kullanın.

MPPT_troubleshooting_-_measuring_battery_voltages_-_battery.png

Adım 3

İki gerilimi karşılaştırın.

Adım 4

Gerilim farkı durumunda, nedenini belirlemek için güneş enerjili şarj cihazından aküye giden yolu takip ederek bu durumun arkasındaki sebebi araştırın.

  • Tüm kabloların doğru bağlı olup olmadığını ve bir kablolama hatası olup olmadığını kontrol edin ve onaylayın.

  • Maksimum tork seviyelerini dikkate alarak tüm kablo bağlantılarının sıkı olup olmadığını kontrol edin.

  • Tüm kablo pabuçlarının veya kablo terminallerinin doğru şekilde sıkıştırıldığını doğrulayın.

  • Sigortaları ve devre kesicileri kontrol edin.

Not

Yanmış bir sigorta bulunursa sigortaya değiştirmeden önce akü polarite bağlantısının doğru şekilde yapıldığından emin olun. Ters akü polaritesi bölümüne bakın.

8.5.3. Ters akü polaritesi

Ters polarite, pozitif ve negatif akü kablolarının yanlışlıkla yer değiştirdiği durumlarda meydana gelir. Akünün negatif terminali, güneş enerjili şarj cihazının pozitif terminaline bağlanmış olup akünün pozitif terminali de güneş enerjili şarj cihazının negatif terminaline bağlanmıştır.

MPPT_troubleshooting_-_revese_polarity_-_large.png

Doğru ve yanlış (ters) akü polarite örnekleri.

Dikkat

Bir kablonun kırmızı veya pozitif etiketlenmiş olması kablonun gerçekten pozitif kablo olduğu anlamına gelemeyebileceğini unutmayın. Güneş enerjili şarj cihazı kurulurken kablo bağlantısı veya etiketleme hatası yapılmış olabilir.

Akü kablolarını güneş enerjili şarj cihazına yeniden bağlamadan önce akü polaritesini her zaman iki kere kontrol edin.

Ters akü polaritesi potansiyel olarak güneş enerjili şarj cihazınıza zarar vererek emniyet koruması için dâhili sigortasının yanmasına neden olabilir. Bu sigorta, akü kablosundaki harici sigortadan önce yanabilir. Ancak, dâhili sigortanın bakım yapılamayan bir bölgede bulunduğunu, değiştirilmesi veya onarılmasının mümkün olmadığını unutmayın. Bu durumda güneş enerjili şarj cihazı arızalı kabul edilmelidir.

Güneş enerjili şarj cihazı, ters akü polaritesine karşı korumalı değildir ve bunun neden olacağı herhangi bir hasar garanti kapsamında değildir.

8.5.4. Akü ayarları çok düşük

Güneş enerjili şarj cihazının şarj gerilimi ve akımı, üreticinin tavsiye edilen seviyelerinden çok düşükse, akü şarj süreci yetersiz veya aşırı yavaş olabilir. Yanlış yapılandırma da katkıda bulunan bir faktör olabilir. Buna aşağıdakiler dâhildir:

  • “Akü gerilimi” parametresini çok düşük ayarlamak.

  • “Absorption gerilimi” ve “Float gerilimi” parametrelerini çok düşük ayarlamak.

  • “Maks. şarj akımı” parametresini sıfır veya aşırı düşük bir değere ayarlamak.

VictronConnect-battery-voltage-setting.png

VictronConnect uygulaması akü (sistem) gerilimi, şarj akımı ve şark gerilimi ayarlarını gösterir.

8.5.5. PV gerilimi çok yüksek

PV gerilimi her zaman, ürün adı, tür levhası ve Teknik özellikler üzerinde belirtildiği üzere güneş enerjili şarj cihazının maksimumum anma sınırı içerisinde kalmalıdır. Güneş enerjili şarj cihazı, PV gerilimi yüksekliğinin derecesine bağlı olarak hasar alabilir ve bu tür hasarın garanti kapsamında olmadığını unutmayın.

PV gerilimi, maksimum anma PV gerilimini geçerse, güneş enerjisi şarj cihazı şarjı durdurur ve absorption ve float LED’leri hızlıca yanıp sönerek 33 numaralı aşırı gerilim hatası gösterir. Şarj işlemi yalnızca PV gerilimi, maksimum anma geriliminin 5 V aşağısında düştüğünde devam eder.

Yüksek gerilim sorunlarının incelenmesi sırasında VictronConnect uygulaması, güneş enerjili şarj cihazı ekranı veya GX cihazı geçmişini gözden geçirmek önemlidir. Her gün kaydedilen en yüksek PV gerilimini (Vmaks) ve geçmiş aşırı gerilim uyarılarını kontrol edin.

Sorunlardan kaçınmak için PV panelinin açık devre gerilimi (Voc) değerini kontrol edin ve güneş enerjili şarj cihazının maksimum anma geriliminden daha düşük olduğundan emin olun. Güneş enerjili şarj cihazının ürün sayfasında yer alan MPPT boyutlandırma hesaplayıcısını kullanın. Soğuk iklimler veya 10°C’ye yakın veya daha düşük gece sıcaklıklarında, PV panelleri için olası artan çıkışı (anma Voc değerinden daha fazla) göz önünde bulundurmak önemlidir. Genel kural olarak %10'luk ek bir güvenlik payı bırakın.

Active-error-historic-error.png

Durum ekranı ve geçmiş ekranında 33 numaralı VictronConnect uygulaması hatası göstergesi.

8.5.6. Ters PV polaritesi

Güneş enerjili şarj cihazı, yayınlanan teknik özellikler kapsamında kurulduğunda, dâhili koruma, PV girişini ters PV polaritesine karşı korur ve bu durumlarda bir hata mesajı gösterilmez.

Ters PV gerilimini tanımlamak için şu göstergelere bakın:
  • Şarj akımının sıfırda kalmasıyla birlikte akü şarjının mevcut olmaması.

  • Güneş enerjili şarj cihazı tarafından üretilen aşırı ısı.

  • PV geriliminin sıfır veya sıfıra yakın değer göstermesi.

Doğrulamak amacıyla pozitif PV kablosunun doğru şekilde pozitif PV terminaline bağlandığından ve negatif kablonun negatif PV terminaline bağlı olduğundan emin olmak için bir multimetre kullanın.

MPPT_troubleshooting_-_measuring_PV_voltage_-_large.png

Uyarı

UYARI: Belirli güneş enerjili şarj cihazı modellerinde 250 Vdc değerine kadar PV gerilimi olabilir. 50 V'u aşan gerilimler, genellikle tehlikeli kabul edilir. Yalnızca vasıflı bir teknisyen tehlikeli gerilimlere müdahale etmelidir.

8.8. Güneş enerjili şarj cihazı tam çıkış elde edemiyor.

PV paneliyle ilgili potansiyel sorunlara ek olarak birkaç başka sebep de güneş enerjili şarj cihazının tam anma çıkışına erişmesini engelleyebilir.

Güneş enerjili şarj cihazının tam çıkışına erişmemesinin sebepleri:
  • PV paneli çok küçük. PV panelinin güç derecesi, güneş enerjili şarj cihazının nominal güç değerinden azsa güneş enerjili şarj cihazı, bağlı güneş panelinin sağlayabileceğinden daha fazla güç üretemez.

  • PV paneli, maksimum güç derecesine erişmiyor. PV verimi beklenenden düşük alt bölümüne bakın.

  • PV paneli, farklı PV paneli türleri veya modellerinin bir karışımıdır. Yalnızca aynı marka, tür ve modelde güneş panelleri kullanın.

  • Optimizasyon üniteleri kullanmayın. Optimizasyon ünitelerinin neredeyse tamamında MPPT veya diğer izleme mekanizmaları bulunur ve bu da güneş enerjili şarj cihazındaki MPPT algoritmasını engelleyebilir.

  • PV paneli yanlış yapılandırılmıştır. PV panelinin nasıl yapılandırılacağı ve MC4 ayırıcıları ve MC4 birleştiricilerinin doğru kullanımı hakkında ayrıntılı açıklama için Wiring Unlimited Book kitabında “Güneş paneli” bölümüne bakın.

  • Güneş enerjili şarj cihazının maksimum PV çıkış gücü, akü gerilimine bağlıdır. Maksimum çıkış gücü, akü gerilimine bağlıdır alt bölümüne bakın.

  • Güneş enerjili şarj cihazının elektrik bağlantıları yanmış veya erimiş, veya MC4 konektörleri yetersiz kıvrılmış. PV bağlantıları yanmış veya erimiş alt bölümüne bakın.

  • Güneş enerjili şarj cihazının sıcaklığı 40°C’den yüksek. Sıcaklık 40 °C'nin üzerinde alt bölümüne bakın.

  • Aküler ya tam dolu ya da neredeyse dolmak üzeredir, bu da onlara daha fazla güç akmamasına neden olmaktadır.

  • Akü ile ilgili bir sorun olabilir. Aküler şarj olmuyor ve Aküler yeteri kadar şarj olmuyor bölümlerine bakın.

8.8.1. PV verimi beklenenden düşük

PV verimi, beklentileri karşılamıyorsa VictronConnect uygulamasında güneş enerjili şarj cihazını kontrol ederek başlayın. Her gün toplam maksimum gücü (Pmaks) doğrulayın ve panel gücüyle karşılaştırın.

Belirli bir coğrafi konumda belirli bir PV paneli için potansiyel güneş enerjisi verimini belirlemek için güneş enerjili şarj cihazı ürün sayfasındaki MPPT boyutlandırma hesaplayıcısından faydalanın.

PV panelinin beklenenden az güç üretmesinin sebeplerinin listesi:
  • Düşük güneş açısı (gündüz veya akşam) veya mevsimsel farklar.

  • Bulut örtüsü veya kötü hava koşulları.

  • Ağaçlardan veya binalardan kaynaklı gölgelenme.

  • Kirli güneş panelleri.

  • Güneş panellerinin yanlış yönde veya eğimde olması.

  • Güneş panellerinin kırık veya arızalı olması.

  • Kablolama, sigorta, devre kesicisi ile ilgili sorunlar veya kablo gerilimi düşüşü.

  • Ayırıcıların veya birleştiricilerin yanlış kullanımı veya arızalanması.

  • PV panelinin bir kısmının doğru çalışmaması.

  • PV paneli, istenilen çıkış için çok küçük.

  • Güneş paneli yapılandırmasında hatalar.

  • Akülerin çok küçük olması veya eskimesi, böylelikle daha düşük kapasiteye sahip olması.

VictronConnect-history-Pmax.png

VictronConnect uygulaması geçmiş Pmaks değerleri.

8.8.2. Maksimum çıkış gücü, akü gerilimine bağlıdır

Güneş enerjili şarj cihazının çıkış akımı, kendi anma akımıyla sınırlıdır. Bu da akünün gerilimine bağlı olarak çıkış gücünün farklılık göstermesine neden olur.

Örneğin:

15 A çıkış akımı değerine sahip bir 75/15’lik bir güneş enerjili şarj cihazında aküye giden güç 12 V’luk ve 24 V’luk bir aküye göre farklılık gösterir.

  • 12 V'luk bir aküde bu değer 15 A x 12 V = 180 W'tır.

  • 24 V'luk bir aküde ise bu değer 15 A x 24 V = 360 W'tır.

Bu yüzden güneş enerjili şarj cihazına 360 W'lık bir panel bağlı da olsa 12 V’luk bir aküye sağlayacağı çıkış gücü 24 V’luk bir aküye sağlayacağından daha az olur.

output-power-battery-voltages.png

Farklı akü gerilimlerinde çıkış gücünde yaşanan farkların örneği

8.8.3. Sıcaklık 40 °C'nin üzerinde

Güneş enerjili şarj cihazı 60°C’ye kadar çalışır. 40°C’ye kadar tam anmalı çıkış sağlanır. 40°C’nin üzerinde çıkış azaltılarak çıkış gücü düşürülür.

Verimli performans için güneş enerjili şarj cihazının montaj düzeneğini gözden geçirin. Isıyı etkili şekilde yaymak için güneş enerjili şarj cihazını terminalleri aşağı bakacak yönde dik olarak monte edin. Dolap gibi kapalı muhafazalarda, soğuk havanın içeri girmesi ve sıcak havanın dışarı çıkmasına olanak sağlamak için monte edilmiş havalandırma delikleriyle uygun hava akışı sağlayın. Aşırı yüksek sıcaklıktaki ortamlarda, optimal performansı sağlamak için mekanik hava tahliye veya iklimlendirme gerekli olabilir.

8.8.4. PV bağlantıları yanmış veya erimiş

Yanmış veya erimiş PV kabloları veya bağlantıları, garanti kapsamında değildir. Bu, aşağıdaki sebeplerden gerçekleşebilir:

  • Vida bağlantılarının gevşek olması.

  • Rijit özlü telli veya rijit bükümlü kabloların kullanımı.

  • Kabloların özlü tel uçlarının lehimlenmesi.

  • İnce kabloların kullanılması, PV gerilimi daha düşükken yüksek akımlara neden olabilir. Daha fazla bilgi edinmek için Wiring Unlimited kitabına bakın.

  • Kablo yalıtımının konektörün içine çok fazla sokulması.

  • MC4 konektör çifti başına 30 A değerinin aşılması.

  • MC4 konektörlerinin yanlış sıkıştırılması.

  • Düşük kalitede MC4 konektörlerinin kullanılması.

8.10. Çeşitli sorunlar

Bu bölüm, bir önceki sorun giderme bölümünde kapsanmayan sorunları açıklamaktadır.

8.10.1. DC'den DC'ye şarj cihazı veya güç kaynağı olarak çalıştırılamıyor

Güneş enerjili şarj cihazını bir DC’den DC’ye şarj cihazı (ör. 12 V’luk aküyü bir 24 V’luk akü şarj ünitesi ile şarj etmek) olarak kullanmaktan kaçının. Belirli çalışma koşulları altında PV terminallerine bir akü bağlamak güneş enerjili şarj cihazına hasar verebilir. Bu da garanti kapsamına girmemektedir. Bunun yerine özel bir DC’den DC’ye şarj cihazı veya konvertör kullanın. Tüm ürün yelpazesi için DC’den DC’ye konvertör ürün sayfamıza bakın.

Ayrıca, aküler bağlanmadan güneş enerjili şarj cihazını bir güç kaynağı olarak kullanmaktan kaçının. Bu çalışma şekli güneş enerjili şarj cihazına zarar vermeyecek olsa da her türden yükü desteklemeyebilir. Özellikle de düşük yük gücündeyken sabit gerilim sağlamak için güneş enerjili şarj cihazının yanıtı çok yavaş olduğundan bazı yükler çalışırken bazıları çalışmayabilir. Lütfen, bu durumlarda destek sağlanmadığını unutmayın.

8.10.2. Aygıt yazılımı güncellemesi yarıda kesiliyor

Aygıt yazılımı güncellemesinin yarıda kesilmesi telafi edilebilir bir durumdur ve endişelenmenize gerek yoktur. Aygıt yazılımını yeniden güncellemeye çalışmanız yeterlidir.

8.10.3. Topraklama akımı

Normal çalışma sırasında sistemde topraklama akımı tespit edilirse aşağıdaki adımları uygulayın:

  • Önce, sisteme bağlı tüm ekipmanları detaylıca denetleyin ve toprak kaçağı olup olmadığını kontrol edin.

  • Daha sonra sistemde ne kadar topraklama bağlantısının olduğunu kontrol edin. Sistemde topraklama hattına bağlı sadece tek bir nokta olmalıdır. Bu nokta, aküde bulunmalıdır.

  • Sistem topraklaması hakkında daha fazla bilgi edinmek için Wiring Unlimited kitabında bulunan "Sistem topraklaması" bölümüne bakın.

Güneş enerjili şarj cihazının yalıtımlı olmadığını ve PV girişinin eksi kutbunun akü çıkışındaki eksi kutup ile aynı potansiyele sahip olduğunu unutmayın.

8.10.4. Programlanabilir röle sorunları

Röle doğru çalışmıyorsa sorunu gidermek için şu adımları izleyin:

  • Röle işlevselliği ayarını doğrulamak için VictronConnect uygulamasını kullanın. Programlanabilir röle ayarları bölümüne bakın.

  • Röleye enerji verilmediğinde C ve NC terminalleri arasındaki sürekliliği kontrol edin.

  • Röleye enerji verildiğinde C ve NO terminalleri arasındaki sürekliliği kontrol edin.

  • Aşırı akım veya gerilime sahip bir devreyi röleye bağlamanın hasara neden olabileceğini göz önünde bulundurun. Rölenin akım ve gerilim değerleri için Teknik özellikler bölümüne bakın. Aşırı değerden kaynaklanan herhangi bir hasar garanti kapsamında değildir.

relay-configuration.png

Röle yapılandırması (enerji verilmemiş).

8.10.5. PV Kısa devre koruma rölesini sıfırlama prosedürü

Bu prosedürde, Smart Solar Şarj Cihazı 250/100 modelindeki PV Kısa Devre koruma rölesi olarak bilinen dâhili bir koruma düzeneğinin nasıl sıfırlanacağı açıklanmaktadır.

Koruma düzeneği, PV Girişinin karşısına monte edilen kilitlemeli röleden oluşur. Aygıt yazılımı, akü gerilimini aşırı gerilim için izleyerek PV girişleri ile Akü çıkışları arasında kısa devre olduğunu algıladığında, röleyi devreye sokar ve böylelikle PV Girişine kısa devre yaptırır. Hata 80 ila 88 - PV Girişinin kapanması bölümünde 80 ila 83 numaralı hatalara bakın.

Kilitlemeli röleye sahip daha yeni PV kısa devre koruma düzeneğiyle donanımlı modellerin listesi:
  • SmartSolar VE.Can MPPT 250/100 - PV Kısa Devre Koruma Rölesi, HQ2150 ve daha yeni seri numaralı modellerde kullanılmaya başlanmıştır.

Bu prosedür ne zaman yapılmalı?

Güneş enerjili şarj cihazında yapılandırılandan daha yüksek bir akü gerilimi (ör. 12, 24 veya 36 V'a ayarlanmış şarj cihazına 48 V) uygulamak ve daha sonra PV panelini bağlamak, koruma düzeneğinin “yanlışlıkla tetiklenmesine” neden olabilir. Bu, şarj cihazının aşırı gerilimi fark etmesi ve bunun sonucunda dâhili bir arıza olduğunu varsayması ve ardından kilitlemeli korumayı devreye sokması anlamına gelir.

Burada belgelenen sıfırlama özelliğinin amacı, yanlışlıkla tetiklemenin gerçekleştiği bu tür durumları düzeltmektir.

Aşağıdaki prosedürü, yalnızca (a) şarj cihazı, ölçmesi gerektiği zaman (yani gündüz, güneş ışıldarken ve tüm bağlantılar iyi durumdayken) hiçbir PV gerilimi ölçmüyorsa, (b) şarj cihazı, aküyü artık şarj etmiyorsa ve PV Girişi direnç modundaki multimetre ile ölçüldüğünde birkaç Ohm veya daha düşük bir değer gösteriyorsa ve (c ) şarj cihazı artık şarj etmiyorsa ve 80 ila 87 numaralı hatalar gösteriliyorsa/gösterilmişse izleyin.

Kilitlemeli rölenin sıfırlama prosedürü

Kilitlemeli röle hatasını düzeltmek üzere röleyi sıfırlamak için bu prosedürü izleyin.

Adım 1

PV beslemesini kesin.

mppt_pv_short_relay_reset.png

Adım 2

12 V akü veya 12 V'a ayarlanmış tezgâh tipi güç kaynağı kullanarak güneş enerjili şarj cihazına kendi akü terminallerinden güç verin.

Güneş enerjili şarj cihazı akü terminallerindeki gerilim 15 V değerinden yüksekse VictronConnect uygulamasındaki sıfırlama düğmesinin devre dışı bırakılacağını, böylece sıfırlama prosedürünün mümkün olmayacağını unutmayın.

Adım 3

Hata 80 ila 83'ün etkin olmadığından emin olun. Etkinse birimi yeniden başlatın.

Adım 4

VictronConnect uygulamasını açın ve Ürün ayarları menüsüne gidin. Burada PV Kısa devre sıfırlama özelliği görünür (sağ taraftaki görsele bakın).

Bu özelliğin sadece (a) bağlı birimlerde, yani HQ2150 ve daha yeni seri numaralı 250/100 VE.Can modelinde koruma düzeneği olduğunda, (b) akü geriliminin 10 ile 15 V arasında olması gerektiğinde, (c) VictronConnect uygulamasının 580 veya daha bir üst sürümü gerektiğinde, (d) Güneş Enerjili Şarj Cihazına 3.12 veya daha üst bir aygıt yazılımı sürümünün kurulması gerektiğinde ve (e) hata 80 ila 83 etkin olmadığında görüneceğini unutmayın.

Adım 5

Ardından SIFIRLA düğmesine tıklayın. Birkaç saniye grileştikten sonra maviye dönecektir. Klik sesi duyulabilir.

Not

Seri numarası HQ2150 ile HQ2250 arasında olan SmartSolar VE.Can MPPT 250/100 modelinde sıfırlama prosedürünün, maalesef, çoğunlukla işe yaramadığını unutmayın. Bu durumda güneş enerjili şarj cihazının garanti kapsamında değiştirilmesi için bayinizle iletişime geçin.

Sıfırlama menüsü görünüyorsa şarj cihazım arızalı mı?

Cihazınızın arızalı olması şart değil. Yukarıda açıklandığı üzere şarj cihazı, sıfırlama menüsünün gösterilmesinin gerekip gerekmediğine karar vermek için PV ve akü gerilimlerini dikkate alır. Bu durumda örneğin, şarj cihazı 12 V aküye bağlı olduğunda ve panel terminallerinde (örn. geceleyin) gerilim tespit edilmediğinde, şarj cihazı arızalı olmasa bile menü gösterilir. Bu durumda sıfırlama düğmesine basmanın hiçbir etkisi olmayacaktır.

8.11. Hata kodu genel bakışı

Aşağıdaki alt başlıklardaki hata kodları potansiyel olarak VictronConnect uygulamasında, uzaktan bir ekranda veya bağlı bir GX cihazında gösterilir. En güncel hata genel bakışı için bu bağlantıya bakın: https://www.victronenergy.com/live/mppt-error-codes.

Ayrıca, güneş enerjili şarj cihazı belirli hataları belirtmek için belirli LED göstergelerinden faydalanır. Bu LED kodlarının bir genel bakışı için lütfen Victron Toolkit uygulamasına bakın.

8.11.1. Hata 1 - Akü sıcaklığı çok yüksek

Bu hata, akü sıcaklığı düştükten sonra otomatik olarak sıfırlanır. Güneş enerjili şarj cihazı, aküye zarar verilmesini önlemek için şarjı durdurur. Akü sıcaklığı, (Smart Battery Sense veya BMV gibi) harici bir sensör tarafından algılanabilir veya bu özelliğin kullanılabildiği durumlarda şarj cihazı tarafından ölçülebilir.

8.11.2. Hata 2 - Akü gerilimi çok yüksek

Bu hata, akü voltajı düştükten sonra otomatik olarak sıfırlanır. Bu hata, aküye bağlanan diğer şarj ekipmanlarından veya güneş enerjili şarj cihazındaki bir arızadan kaynaklanabilir.

Bu hata, akü geriliminin (12, 24 veya 48 V) bağlı aküden daha düşük bir gerilim değerine ayarlanması durumunda da meydana gelebilir.

8.11.3. Hata 17 - Azaltılmış çıkış akımına rağmen aşırı ısınan güneş enerjili şarj cihazı

Bu hata, güneş enerjili şarj cihazı soğuduktan sonra otomatik olarak sıfırlanır. Ortam sıcaklığını ve soğutucunun yakınında engel olup olmadığını kontrol edin.

8.11.4. Hata 18 - Güneş enerjili şarj cihazında aşırı akım

Bu hata otomatik olarak sıfırlanır. Hata otomatik olarak sıfırlanmazsa güneş enerjili şarj cihazının tüm güç kaynaklarıyla olan bağlantılarını kesin, 3 dakika bekleyin ve yeniden bağlayarak tekrar açılmasını sağlayın.

Akü terminallerindeki aşırı gerilimin olası nedenleri şunlardır:
  • Akü tarafında çok büyük bir yükün açılıp kapatılması.

  • Işınımdaki ani değişim, güneş enerjili şarj cihazında geçici bir aşırı güç oluşturur.

  • İnvertörün ac çıkışında aşırı yük.

Olası çözümler şunlardır:
  • Mümkünse, birim için yeterli soğutma sağlayın. Daha soğuk bir birim daha fazla akımı kaldırabilir.

  • İnvertördeki yükü azaltın.

  • İnvertörü kullanmadan önce aküyü şarj edin. Daha yüksek akü gerilimlerinde, aynı miktarda güç için daha az akım gerekir.

8.11.5. Hata 20 - Maksimum bulk süresinin aşılması

Maksimum bulk süresi koruması, güneş enerjili şarj cihazları 2015 yılında (veya daha önce) yeni ortaya çıktığında bulunan bir özellikti. Bu özellik artık kaldırılmıştır.

Bu hatayı görürseniz güneş enerjili şarj cihazını en son aygıt sürümüne güncelleyin. Güncellemeden sonra hala bu hatayı görüyorsanız bir “fabrika ayarlarına sıfırlama” işlemi gerçekleştirin ve güneş enerjili şarj cihazını yeniden yapılandırın.

8.11.6. Hata 21 - Akım sensörü sorunu

Bu hatayı görürseniz güneş enerjili şarj cihazını en son aygıt sürümüne güncelleyin. Güncellemeden sonra hala bu hatayı görüyorsanız bir “fabrika ayarlarına sıfırlama” işlemi gerçekleştirin ve güneş enerjili şarj cihazını yeniden yapılandırın.

Güneş enerjili şarj cihazını yeniden başlamaya zorlamak için tüm kabloların bağlantısını kesin ve sonra yeniden bağlayın. Ayrıca, güneş enerjili şarj cihazındaki eksi kutbunun (PV negatif ve akü negatifi) güneş enerjili şarj cihazını geçmediğinden emin olun.

Bu hata otomatik olarak sıfırlanmaz.

Hata devam ederse lütfen bayiniz veya distribütörünüzle iletişim geçin; donanım kusuru söz konusu olabilir.

8.11.7. Hata 26 - Terminalin aşırı ısınması

Güç terminalleri aşırı ısınmıştır; kablo tipi ve büküm tipi de dâhil kablo tesisatını kontrol edin ve/veya mümkünse cıvataları sıkın.

Bu hata otomatik olarak sıfırlanır.

8.11.8. Hata 28 - Güç aşamasıyla ilgili sorun

Bu hata otomatik olarak sıfırlanmaz.

Tüm kabloları çıkarın ve ardından yeniden bağlayın. Hata devam ederse şarj cihazı muhtemelen arızalıdır.

Bu hatanın ilk kez 1.36 sürümünde yaşandığını unutmayın. Bu yüzden güncelleme yapılırken bu soruna aygıt yazılımı güncellemesi yol açmış gibi gözükebilir ancak durum öyle değil. Güneş enerjili şarj cihazı, o sıralarda güncellemeden önce zaten %100 performans göstermiyordu; 1.36 veya daha üst bir sürüme güncellendiğinde bu sorun daha da belirginleşti. Birimin değiştirilmesi gerekir.

8.11.9. Hata 33 - PV panelinde oluşan aşırı gerilim

Bu hata, PV voltajı güvenli bir limite düştükten sonra otomatik olarak sıfırlanır.

Bu hata, kısa devre voltajına ilişkin PV paneli yapılandırmasının bu şarj cihazı için kritik olduğunun bir işaretidir. Yapılandırmayı kontrol edin ve gerekirse panelleri yeniden düzenleyin.

Daha fazla bilgi edinmek için PV gerilimi çok yüksek bölümüne bakın.

8.11.10. Hata 38, 39 - PV Girişinin kapanması

Bu hatalar göründüğünde aküyü aşırı şarj durumuna karşı korumak için PV Girişi dâhili olarak kısa devre yapar. Başka bir sorun giderme işleminden önce aygıt yazılımını en son sürüme güncellediğinizden emin olun.

Bu hatanın meydana gelmesinin olası nedenleri şunlardır:
  • “Akü gerilimi” parametresi (12/24/36/48 V) yanlış ayarlanmıştır. Doğru “Akü gerilimi” parametresini ayarlamak için VictronConnect uygulamasını kullanın.

  • Aküye daha yüksek bir gerilime ayarlanmış bir cihaz bağlı. Örneğin, bir invertör/şarj cihazı 17 Volt’ta eşitlenmeye yapılandırılmışken, güneş enerjili şarj cihazında bu durum yapılandırılmamıştır.

Hata giderme:
  • Hata 38: Önce güneş panellerinin, ardından akünün bağlantısını kesin. 3 dakika bekleyin ve ardından önce aküyü, sonra panelleri tekrar bağlayın.

  • Hata 39: Akü gerilimi, maksimum gerilim ayarının (normalde Eşitleme veya Absorption gerilimlerinin) altına düştüğünde şarj cihazı, otomatik olarak çalışmaya devam eder. Arızanın sıfırlanması da bir dakika sürebilir.

  • Hata devam ederse güneş enerjili şarj cihazı muhtemelen arızalıdır.

8.11.11. Hata 40 - PV Girişinin kapanmaması

Güneş enerjili şarj cihazı, PV girişini kapatamadığı takdirde akünün aşırı şarj olmasını veya akü terminallerinde yüksek gerilim oluşmasını önlemek için güvenli moda geçer. Bunun için güneş enerjili şarj cihazı, şarj işlemini durdurarak kendi çıkışının bağlantısını keser. Güneş enerjili şarj cihazı arıza verir.

8.11.12. Bilgilendirme 65 - İletişim uyarısı

Paralel bağlı şarj cihazlarından biriyle iletişim kaybolmuştur. Uyarıyı silmek için şarj cihazını kapatıp tekrar açın.

8.11.13. Bilgilendirme 66 - Uyumsuz cihaz

Güneş enerjili şarj cihazı, farklı ayarlara ve/veya farklı bir şarj algoritmasına sahip başka bir güneş enerjili şarj cihazına paralel bağlanmıştır.

Tüm ayarların aynı olduğundan emin olun ve tüm şarj cihazlarının aygıt yazılımlarını en son sürümlerine güncelleyin.

8.11.14. Hata 67 - BMS Bağlantısının kaybolması

Bu hata, şarj cihazı, BMS tarafından kontrol edilecek şekilde yapılandırıldığında ancak BMS'den hiçbir kontrol mesajı almadığında görünür. Bu durumda şarj cihazı, çıkış gerilimini akü baz gerilimine (12 V/24 V/36 V/48 V) düşürerek şarj işlemini durdurur. Bu, bir güvenlik mekanizmasıdır; çıkışın etkin bırakılmasının nedeni sistemin düşük akü gerilimi durumundan kendi kendine kurtulmasını sağlamaktır.

Güneş enerjili şarj cihazları, bu hatayı sadece kullanılabilecek güneş enerjisi olduğunda ve dolayısıyla şarj cihazı şarjı başlatmaya hazır olduğunda gösterir. Geceleri görünmez. Kalıcı bir sorun söz konusuysa hata, sabah ortaya çıktığı gibi gece kaybolur ve bu şekilde devam eder.

Çözüm: şarj cihazı ile BMS arasındaki bağlantıyı kontrol edin.

Şarj cihazını bağımsız moda yeniden ayarlamak için izlenecek yöntem:

Güneş enerjili şarj cihazları, BMS'ye bağlandığında kendini, doğrudan veya GX cihazı aracılığıyla BMS tarafından kontrol edilecek şekilde otomatik olarak yapılandırır. Bu ayar, yarı kalıcıdır: şarj cihazı açılıp kapandığında sıfırlanmaz.

Güneş enerjili şarj cihazını bu tür bir sistemden çıkarırken ve BMS olmadan bir sistemde tekrar kullanırken bu ayarın silinmesi gerekir. Bunun nasıl yapılacağı burada açıklanmaktadır:

  • LCD ekranlı şarj cihazlarında; ayar menüsüne gidin ve ‘BMS’ ayarını (31 numaralı ayar ögesini) ‘Y’ yerine ‘N’ olarak değiştirin.

  • Diğer şarj cihazlarında: şarj cihazını VictronConnect uygulaması üzerinden fabrika ayarlarına sıfırlayın ve ardından yeniden yapılandırın.

8.11.15. Hata 68 - Yanlış yapılandırılan ağ

Bu hata, SmartSolar/BlueSolar şarj cihazları VE.Can (1.04 veya daha üst aygıt yazılımı sürümüne sahip modeller) ile SmartSolar VE.Direct şarj cihazları (1.47 veya daha üst aygıt yazılımı sürümüne sahip modeller) için geçerlidir.

Bu hata, şarj cihazının, aynı önceliğe sahip olan ve aynı bilgileri şarj cihazına göndermeye çalışan birden fazla çakışan ağ kaynağı algıladığını belirtir. VE.Can ve VE.Direct ara birimlerinin her ikisi de aynı öncelik düzeyine, (VE.Smart Networking kullanan) BLE ise daha düşük öncelik düzeyine sahiptir.

Daha yüksek bir öncelik düzeyine sahip olmak, şarj cihazının hem VE.Can hem de (VE.Smart Network kullanan) BLE üzerinden aynı bilgiyi (örn. Akü gerilimi algılama verisi) aldığı durumlarda VE.Can ara birimindeki bilginin kullanılacağı ve BLE'den gelen bilginin dikkate alınmayacağı anlamına gelir.

Aynı öncelik düzeyine sahip iki arabirimden (VE.Can ve VE.Direct) aynı bilgi alındığında şarj cihazı, bunları öncelik sırasına nasıl koyacağını bilemez ve 68 numaralı hatanın tetiklenmesine neden olur.

Hatayı gidermek için:
  • SmartSolar VE.Direct şarj cihazları için aygıt yazılımını 1.48 veya daha üst bir sürüme güncelleyin.

  • SmartSolar/BlueSolar şarj cihazları VE.Can için yazılımı güncelleyin. Hata devam ederse bunun nedeni, şarj cihazının hem VE.Direct kablosuyla hem de desteklenmeyen VE.Can üzerinden bağlı olmasıdır. üzerinden bağlı olmasıdır. İki kablodan birini çıkarın. Bir dakika içinde hata kaybolacak ve şarj cihazı normal şekilde çalışmaya devam edecektir.

8.11.16. Hata 80 ila 88 - PV Girişinin kapanması

Bu hatalar göründüğünde aküyü aşırı şarj durumuna karşı korumak için PV Girişi dâhili olarak kısa devre yapar.

Başka bir sorun giderme işleminden önce aygıt yazılımını en son sürüme güncellediğinizden emin olun.

Bu hatanın meydana gelmesinin olası nedenleri şunlardır:
  • “Akü gerilimi” (12, 24, 36 veya 48 V) parametresi yanlış ayarlanmıştır. Doğru akü gerilimine ayarlamak için VictronConnect uygulamasını kullanın.

  • Aküye daha yüksek şarj gerilimi yapılandırmasına sahip bir cihaz bağlı. Örneğin, bir MultiPlus 17 V’da eşitlenmeye yapılandırılmışken güneş enerjili şarj cihazı eşitlenmiş şarj için yapılandırılmamıştır.

Hata giderme:
  • Güneş enerjili şarj cihazının en son aygıt yazılımında çalıştığından emin olun.

  • Hata 80 ila 83: Önce, güneş panellerinin bağlantısını kesin, sonra akünün bağlantısını kesin ve arından PV Kısa devre koruma rölesini sıfırlama prosedürü bölümünde açıklanan prosedürü takip edin.

  • Hata 84 ila 87: Önce güneş panellerinin, ardından akünün bağlantısını kesin. 3 dakika bekleyin ve ardından önce aküyü, sonra panelleri tekrar bağlayın.

  • Hata devam ederse güneş enerjili şarj cihazı muhtemelen arızalıdır.

8.11.17. Hata 116 - Kalibrasyon verilerinin kaybolması

Birim çalışmıyorsa ve 116 numaralı hata etkin hata olarak çıkıyorsa birim arızalıdır. Değiştirilmesi için bayinizle iletişime geçin.

Hata, yalnızca geçmişe dönük verilerde meydana geliyor ve birim normal çalışıyorsa bu hata, güvenli bir şekilde yok sayılabilir. Açıklama: birimler, fabrikada ilk kez çalıştırıldığında kalibrasyon verisine sahip değildir ve hata 116 günlüğe kaydedilir. Şüphe yok ki bunun giderilmiş olması gerekirdi ancak başlangıçta birimler, geçmişe dönük verilerde bu mesaj hâlâ yer alacak şekilde fabrikadan ayrıldı.

(BlueSolar modelleri hariç olmak üzere) SmartSolar modelleri: aygıt yazılımının 1.4x sürümüne yükseltilmesi tek yönlü seyahat demektir; 1.4x sürümüne yükselttikten sonra daha eski bir aygıt yazılımı sürümüne geri dönmeniz mümkün değildir. Daha eski bir aygıt yazılımına dönmek 116 numaralı hataya (kalibrasyon verilerinin kaybolması) sebep olur. Bu hata, 1.4x aygıt yazılımı sürümünün tekrar yüklenmesiyle giderilebilir.

8.11.18. Hata 117 - Uyumsuz aygıt yazılımı

Bu hata, aygıt yazılımı güncellemesinin bitmediğini, dolayısıyla cihazın sadece kısmen güncellendiğini belirtir. Olası nedenler şunlardır: cihaz, kablosuz olarak güncellenirken kapsama alanının dışında kalmıştır, bir kablo çıkmıştır veya güncelleme oturumu sırasında elektrik kesilmiştir.

Bu sorunu gidermek için güncellemenin yeniden denenmesi gerekir; Victron Professional Portalından cihazınız için doğru aygıt yazılımını indirin.

GX cihazınız VRM portalına bağlandığında, bu aygıt yazılımı dosyasını kullanarak aygıt yazılımı güncellemesini uzaktan yapabilirsiniz. Bu işlemi, VRM web sitesinden veya VictronConnect uygulamasındaki VRM sekmesini kullanarak yapabilirsiniz. Bluetooth bağlantısını kullanarak güncelleme yapmak için aygıt yazılımıyla birlikte VictronConnect uygulaması da kullanılabilir.

VictronConnect uygulamasına dosyayı ekleme ve güncellemeyi başlatma prosedürü burada açıklanmaktadır: 9. Aygıt yazılımı güncellemeleri

8.11.19. Hata 119 - Ayar verilerinin kaybolması

Şarj cihazı, kendi yapılandırmasını okuyamıyor ve durdu. Bu hata otomatik olarak sıfırlanmaz.

Tekrardan çalıştırmak için aşağıdaki prosedürü gerçekleştirin:

Hata giderme:
  • Öncelikle cihazı fabrika ayarlarına sıfırlayın. (Victron Connect uygulamasının sağ üst kısmındaki üç noktaya tıklayın).

  • Güneş enerjili şarj cihazının tüm güç kaynaklarıyla bağlantısını kesin.

  • 3 dakika bekleyin ve tekrar güç verin.

  • Şarj cihazını yeniden yapılandırın.

  • Bunu Victron bayinize bildirin ve Victron’a iletilmesini isteyin. Çünkü bu hatanın asla gerçekleşmemesi gereklidir. Buna yaparken tercihen aygıt yazılımının sürümüne ve diğer tüm ayrıntılara (VRM URL'si, VictronConnect ekran görüntüleri vb.) yer verin.