4. Systemdesign
4.1. Delar av ett Lynx DC distributionssystem
Ett Lynx distributionssystem består vanligtvis av en enskild Lynx Smart BMS-modul tillsammans med en Lynx Class-T Power, Lynx Power In eller Lynx Distributor. Observera att Lynx Shunt VE.Can är endast tillgänglig med M8-anslutningar och kan därför inte anslutas direkt till Lynx Class-T Power, som har M10-anslutningar.
Därefter läggs enskilda, flera eller en kombination av Lynx Distributor-moduler och/eller Lynx Power In/Lynx Class-T Power In-moduler till.
Tillsammans utgör de en kontinuerligt negativ eller positiv samlingsskena med DC-anslutningar, och beroende på konfigurationen, integrerade säkringar, en batteriövervakare och/eller litiumbatterihantering.
Det är även möjligt att använda Lynx Power In/Lynx Class-T Power In och/eller Lynx Distributor-moduler utan en Lynx Smart BMS-modul. Detta för situationer när batteriövervakning eller batteristyrning inte behövs.
4.1.1. Sammankoppling av Lynx-moduler
Varje Lynx-modul kan kopplas till en annan Lynx-modul på vänster sida och på höger sida. Observera att M10-moduler inte kan kopplas direkt till M8-moduler och vice versa.
Om Lynx-modulen är först i ledet, sist i ledet eller används fristående, är det möjligt att ansluta batterier, belastningar eller laddare direkt till dessa anslutningar. Observera att ytterligare säkringar kan krävas om batterierna och belastningarna är anslutna direkt till dessa sammankopplingar.
Exemplet nedan visar ett Lynx-system bestående av en Lynx Class-T Power In, Lynx Smart BMS och en Lynx Distributor. Tillsammans utgör de en kontinuerlig samlingsskena, med säkrade batteri- och belastningsanslutningar, batteriövervakare, BMS-system och kontaktdon.
4.1.2. Orientering av Lynx-moduler
Om Lynx-systemet innehåller en Lynx Shunt VE.CanellerLynx Smart BMS, måste batterierna alltid anslutas på vänster sida på Lynx-systemet och resten av DC-systemet (belastningar och laddare) anslutas på höger sida. Detta för att batteriets laddningsstatus ska kunna beräknas korrekt.
Lynx-modulerna kan monteras i alla riktningar. Om de monteras upp-och-ned, så att även texten på fronten på enheterna är upp-och-ned, kan du använda de särskilda klistermärkena som medföljer varje Lynx-modul, så att texten hamnar åt rätt håll.
4.1.3. Systemexempel - Lynx Class-T Power In och Lynx Distributor
Detta system använder en Lynx Class-T Power In för att skapa en säkrad batterianslutning. En Lynx Distributor fungerar som en säkras samlingsskena för DC-belastningar.
Flera Lynx Class-T Power In-moduler kan anslutas till varandra och på så sätt skapa en längre samlingsskena med fler batterianslutningar.
4.1.4. Systemexempel - Lynx Class-T Power In, Lynx Smart BMS och en Lynx Distributor
Det här systemet innehåller följande komponenter:
Lynx Class-T Power In med två säkrade parallellkopplade litiumbatteriet och identiska kabellängder för varje batteri.
Lynx Smart BMS med inbyggt kontaktdon och batteriövervakare
Lynx Distributor med säkrade anslutningar för laddare, växelriktare/laddare och belastningar
En Cerbo GX (eller annan GX-enhet)
4.2. Systemstorlek
4.2.1. Märkström för Lynx-moduler
Lynx Distributor, Lynx Shunt VE.Can, Lynx Class-T Power In och Lynx Power In har kapaciteten för en nominell ström på 1000 A för 12, 24 eller 48 V-systemspänningar.
Se tabellen nedan för att få en uppskattning av vilken strömkapacitet Lynx-modulerna har vid olika spänningar. Märkeffekten ger dig en anvisning på hur stort det anslutna växelriktare/laddarsystemet kan vara. Tänk på att om du använder växelriktare eller växelriktare/laddare kommer både AC- och DC-systemet förses med ström från batterierna. Tänk även på att en Lynx Smart BMS eller en Lynx Ion (ej längre tillgänglig) kan ha en lägre märkström.
12 V | 24 V | 48 V | |
---|---|---|---|
1000 A | 12 kW | 24 kW | 48 kW |
4.2.2. Säkringar
Lynx Class-T Power In har plats för två Class-T-säkringar, tillgängliga i 225 A, 250 A, 300 A, 350 A och 400 A och måste köpas separat. Victron säljer inte dem.
Den högsta strömmen som flyter i en Class-T Power In är därför 800 A (2x400 A). Om fler säkringar krävs kan en andra Class-T Power In (eller en Lynx Distributor) installeras. Den totala strömmen på 1 000 A får inte överskridas.
Använd alltid säkringar med korrekt märkspänning och märkström. Se till att säkringskapaciteten överensstämmer med den högsta spänningen och strömmen som potentiellt kan uppstå i den säkrade kretsen. Se boken Wiring Unlimited för mer information om säkringskapaciteter och beräkningar av säkringsström.
Observera
Det totala värdet på säkringarna i alla kretsar får inte överstiga strömkapaciteten i Lynx-modulen, eller den Lynx-modell med lägst märkström om flera Lynx-moduler används.
Viktigt
Class-T-säkringarnas position är viktig eftersom deras anslutningsflänsar inte alltid är raka, oberoende av tillverkaren. Om anslutningsflänsarna inte ligger platt på samlingsskenan ska du vända säkringen 180° längs med dess longitudinella axel.
Fäst säkringarna med de svartmarkerade 3/8”-muttrarna. Förväxla inte dessa med M10-muttrarna i DC- och samlingsskeneanslutningarna, annars kan gängorna på muttrarna skadas. Observera att enheter med serienummer som börjar med HQXXXX har M10-skruvar och muttrar för säkringsanslutningarna. De är inte svartmarkerade. Det är ingen fara om dessa förväxlas med andra M10-skruvar och muttrar.
4.2.3. Kablar
Märkströmmen på de kablar som används för att ansluta Lynx Class-T Power In till batterier måste vara tillräcklig för de högsta strömmar som kan uppstå i de anslutna kretsarna. Använd kablar med tillräcklig kärnyta för att matcha kretsens maximala märkström.
Se vår bok Wiring Unlimited för mer information om kablar och beräkningar av kabeltjocklek.