Skip to main content

Smart IP43 Charger

5. Installation

I detta avsnitt:

5.1. Montering

Programmet Smart IP43 Charger är utformat för att monteras permanent genom att använda monteringsflänsarna som är integrerade i kylflänsen.

Innan montering måste följande faktorer beaktas för att identifiera/tillhandahålla en passande och säker plats:

  1. Installera laddaren på en plats med bra naturligt luftflöde/ventilation, och om luftflödet är förhindrat bör du överväga att lägga till en kylfläkt.

  2. Säkerställ att det finns tillräckligt med fritt utrymme runt omkring laddaren, minst 100 mm över och under laddaren rekommenderas.

  3. Installera laddaren på ett brandsäkert underlag och säkerställ att det inte finns några värmekänsliga föremål i dess omedelbara närhet, det är normalt att laddaren blir varm under drift.

  4. Installera laddaren på en plats där den skyddas från miljöpåverkan, såsom vatten, mycket fukt eller damm och se också till att placera den långt ifrån brandfarliga vätskor eller gaser.

  5. Installera eller placera/använd inte laddaren ovanpå batteriet, direkt ovanför batteriet, eller i ett instängt utrymme tillsammans med batteriet. Batterier kan utsöndra explosiva gaser.

  6. Täck inte över eller placera inte några andra föremål på laddaren.

Montera Smart IP43 Charger vertikalt med polerna nedåt och fäst den med lämpliga skruvar i de fyra monteringshålen.

Välj och använd skruvar med kullrigt huvud (använda inte försänkta eller avsmalnande skruvar) och se till att skruvgängans yttre diameter passar väl in i monteringshålets/-spårets inre diameter (~5 mm max ytterdiameter för att ge en spelpassning).

För att underlätta installationen är det rekommenderbart att ”hänga” enheten på de två övre skruvarna (lämna skruvhuvudena ca 3 mm från ytan) och sen installera de två nedre skruvarna, innan alla fyra skruvar fästs ordentligt.

Hänvisning till ritningen nedan för monteringsdimensioner:

Drawing_-_Installation_-_PSC.png

5.2. Kopplingar

  1. Anslut lämpliga DC-strömkablar till Smart IP43 Charger-enhetens BATTERIPOLER.

    1. Använd en flexibel flertrådig DC-strömkabel av koppar med tillräcklig tvärsnittsyta, tillsammans med en lämplig säkring eller kretsbrytare, se avsnitten ”Installation > Koppling> DC-strömkabel' och ”Installation > Koppling > Överströmsskydd” för ytterligare information.

    2. Säkerställ att anslutningspolariteten är korrekt: anslut den positiva DC-kabeln (röd isolering) till den positiva (+ ) polen och den negativa DC-kabeln (svart isolering) till den negativa (-) polen.

    3. Vrid terminalskruvarna till 2,4 Nm genom att använda en liten skiftnyckel med en passande skruvmejlselbit.

  2. Anslut DC-strömkabeln/kablarna till batteriet/batterierna eller DC-systemets distributionsbuss - följ relevanta instruktioner för installationstypen.

    1. För fasta installationer eller när laddning av batteriet sker utanför fordonet/installationen:

      1. Säkerställ att DC-systemet är frånkopplat (alla DC-belastningar och laddningskällor är avstängda eller isolerade) innan du kopplar bort de nuvarande batterikablarna eller kablarna till DC-systemets distributionsbuss och ansluter laddaren till batteriterminalerna/DC-systemets distributionsbuss.

      2. Säkerställ att anslutningspolariteten är korrekt: anslut den positiva DC-kabeln (röd isolering) till den positiva (+) polen och den negativa DC-kabeln (svart isolering) till den negativa (-) polen.

      3. Skruva åt allt kabelförbindningsmaterial enligt tillverkarens vridmomentsspecifikationer genom att använda en lämplig skruvnyckel och skruvbits.

    2. För tillfälliga installationer med laddning av ett batteri installerat inuti ett fordon, och den negativa (-) batteripolen är jordad till fordonets chassi (vanlig):

      1. Anslut den positiva DC-kabeln/batteriklämman (röd isolering) direkt till den positiva (+) batteripolen först.

      2. Anslut därefter den negativa DC-kabeln/batteriklämman (svart isolering) till en lämplig jordningspunkt på fordonets chassi (inte direkt på den negativa batteripolen).

      3. Vid frånkoppling av laddaren ska du koppla från DC-kablarna/batteriklämmorna i omvänd ordning.

    3. För tillfälliga installationer med laddning av ett batteri installerat inuti ett fordon, och den positiva (+) batteripolen är jordad till fordonets chassi (ovanlig):

      1. Anslut den negativa DC-kabeln/batteriklämman (svart isolering) direkt till den negativa (+) batteripolen först.

      2. Anslut därefter den positiva DC-kabeln/batteriklämman (röd isolering) till en lämplig jordningspunkt på fordonets chassi (inte direkt på den positiva batteripolen).

      3. Vid frånkoppling av laddaren ska du koppla från DC-kablarna/batteriklämmorna i omvänd ordning.

  3. Anslut VE.Direct-kommunikationskabeln (mellan VE.Direct-porten på laddaren och Venus-enheten) och/eller styrkablarna (fjärrstyrning av/på och/eller programmerbart relä) enligt vad som krävs för installationen.

  4. Anslut AC-strömkabeln till ett elnätuttag: alla LED-lamporna tänds kort när laddaren förses med ström och sen tänds LED-lamporna som indikerar laddningsläge och laddningsstatus.

    Image_-_LED_charge_state_-_PSC.png

Obs!

Exempel på kopplingsscheman som visar de mest vanliga installationerna tillhandahålls även för referens, se avsnittet ”Installation > Scheman” för ytterligare information.

5.2.1. DC-strömkabel

För att möjliggöra en pålitlig och säker drift är det viktigt att välja och använda lämpliga DC-kablar med rätt kapacitet mellan Smart IP43 Charger och batteriet/batterierna.

Valet av kabeltyp/-specifikation ska göras med följande aspekter i åtanke:

  1. Ledarmaterial och tvärsnittsarea

    Ledarmaterial och tvärsnittsarea påverkar motståndet i en kabel per enhetslängd och avgör således den högsta strömförmågan/märkströmmen samt effektbortfallet/spänningsbortfallet över den totala kabellängden.

    1. För att undvika överhettning av kabeln och/eller gränssnittsutrustning ska du välja en strömkabel av hög kvalitet med kopparledare och en ledartvärsnittsarea av rätt storlek för tillämpningen.

      Kabelns högst märkström, enligt angivelser från tillverkaren (efter att ha tillämpat alla nedsättningsfaktor som är tillämpliga på installationen), måste överstiga den högsta möjliga driftströmmen inom systemet. Kabeln måste även klara av att säkert motstå den felaktiga ström som krävs för att säkringen ska gå/kretsbrytaren ska utlösas.

    2. För att undvika höga strömförluster och driftproblem på grund av för högt spänningsbortfall ska du utforma systemet så att kabellängderna är så korta som möjligt och vid behov kan du öka ledartvärsnittsarean för att minska spänningsbortfallet till en godtagbar nivå.

      Vid behov är det rekommenderbart att öka ledartvärsnittsarean så att spänningsbortfallet över den totala kabellängden är under ~0,5 V och ~3 % vid högsta driftström.

    Image_-_Conductor_area.PNG
  2. Tråddiameter

    Tråddiametern påverkar kontaktytan/motståndet och således avgör den mängd värme som genereras vid terminalerna, samt kabelns flexibilitet/klass.

    1. För att förhindra överhettning av kabeln och/eller gränssnittsutrustning vid/nära terminalerna ska du välja en kabel av hög kvalitet med smala flertrådiga kopparledare.

      För att maximera kontaktytan och minimera motståndet vid terminalerna får diametern på varje enskild koppartråd inte överstiga 0,4 mm (0,016 tum) eller en ytarea på 0,125 mm² (AWG26).

      Om en kabel med tjockare tråddiameter används kommer kontaktytan vid gränssnittet mellan ledartrådarna och terminalen vara för otillräcklig och orsaka för högt motstånd. En elektrisk koppling med högt motstånd genererar betydande värme vid drift under belastning och leder till svår överhettning eller eventuellt brand.

    2. För att möjliggöra enkel kabeldragning med snäva böjar och för att förhindra fel på kabeln och/eller gränssnittsutrustningen på grund av för hög kraft/stress och/eller cykelutmattning ska du välja en strömkabel av hög kvalitet som är särskilt framtagen för tillämpningar som kräver hög flexibilitet.

      Det är rekommenderbar att använda en strömkabel med en flexibilitetsklass på 5 eller högre (i enlighet med VDE 0295 IEC 60228 och BS6360).

    Image_-_Strand_diameter.PNG
  3. Isoleringstyp

    Isoleringstypen påverkar den högsta temperaturkapaciteten/klassificeringen och därmed den högsta strömkapaciteten/märkströmmen samt den högsta spänningsisolationsförmågan för en kabel.

    1. För att förhindra överhettning av kabelisoleringen ska du välja en strömkabel av hög kvalitet med en isoleringstemperaturklass som är lämplig för installationen.

      Kabeltillverkarens isoleringstemperaturklass måste överstiga den högsta planerade temperaturen för installationen, med beaktande av kombinationen av högsta möjliga omgivningstemperatur och temperaturökning på grund av den värme som genereras av kabeln själv under maximal belastning.

      Det är rekommenderbart att använda en strömkabel av hög kvalitet med en högsta temperarturmärkning på minst 90 °C (194 °F).

    2. För att säkerställa en stadig elektrisk isolering ska du välja en strömkabel av hög kvalitet med en isolationsspänningsgrad som är lämplig för systemets högsta driftspänning.

      Det är rekommenderbart att använda en strömkabel av hög kvalitet med en högsta märkspänning på 0,6/1 kV.

Se tabellen nedan för den minsta rekommenderade kabeltvärsnittsytan/ mått i förhållande till kabellängden (envägslängd mellan laddare och batteri).

5.2.2. Fjärrstyrning på/av

Smart IP43 Charger Är utrustad med fjärrterminal På/Av, dessa terminaler gör det möjligt att slå på och av laddning på distans beroende på deras status.

Det finns tre alternativ för att slå Smart IP43 Charger på genom att använda fjärrstyrningsterminalen (terminalerna):

  1. Koppla samman /kortslut L- och h-terminalerna (fabriksstandard är är en kortslutande länk mellan L och H). L- och H-terminalerna kan kopplas samman/kortslutas via en brytare, relä eller en annan extern enhet såsom ett batterihanteringssystem (BMS).

  2. Dra H-terminalen till en hög spänningsnivå, när spänningen på H-terminalen är över 2,9 V (ansluten till batteriets positiva pol t.ex.) kommer laddaren att slås på. H-terminalen kan kopplas till en hög spänningsnivå via en brytare, relä eller en annan extern enhet såsom ett batterihanteringssystem (BMS).

  3. Dra L-terminalen till en låg spänningsnivå, när spänningen på L-terminalen är under 3,5 V (ansluten till batteriets negativa pol t.ex.) kommer laddaren att stängas av. L-terminalerna kan kopplas till en låg spänningsnivå via en brytare, relä eller en annan extern enhet såsom ett batterihanteringssystem (BMS).

För att stänga av Smart IP43 Charger med fjärrterminalen (terminalerna) måste båda terminalerna ha en öppen krets i förhållande till varandra och lämnas flytande (ingen koppling till en hög eller låg spänningsnivå)

5.2.3. Programmerbart relä

Smart IP43 Charger Är utrustad med ett programmerbart relä. Reläet kan användas för extern styrning, baserad på det valda reläläget (larm, fjärrstyrning eller laddning) och driftomständigheter.

Det finns tre programmerbara reläterminaler:

  1. NO (Vanligtvis öppen)

  2. C (Vanlig)

  3. NC (Vanligtvis stängd)

Schematic - Relay.png

När reläet är avstängt finns det en stängd krets mellan C och NC, och en öppen krets mellan C och NO.

När reläet är på finns det en öppen krets mellan C och NC, och en stängd krets mellan C och NO.

Koppla reläterminalerna till en extern enhet vid behov för att uppnå önskad signal/kontroll.

Obs!

Obs: Den programmerbara reläfunktionen fungerar endast när AC-ingångsström finns tillgänglig och laddning är aktiverad. Om laddningen är inaktiverad på något sätt (fjärrterminal På/Av, via VictronConnect eller en GX-enhet) inaktiveras även den programmerbara reläfunktionen.

5.3. Schematik

5.3.1. Grundläggande installation

5.3.2. VE.Smart Networking