3. Installation
3.1. Viktig varning
Varning
Litiumbatterier är dyra och kan skadas på grund av för hög urladdning eller överladdning.
Avstängning via BMS på grund av låg cellspänning måste alltid användas som en sista utväg för att alltid vara på den säkra sidan. Vi rekommenderar att du inte låter det gå så långt från början och istället antingen stänger av systemet automatiskt efter ett definierat laddningstillstånd (detta kan göras med urladdningsgolvet (gränsen) i ??? i BMS) så att det alltid finns tillräckligt med reservkapacitet i batteriet, eller genom att koppla en fjärrstyrd av/på-brytare och använda den som systemets av/på-brytare. Se Koppling av en brytare för fjärrstyrd På/Av för mer information.
Skador på grund av urladdning kan inträffa om mindre belastningar (som: larmsystem, reläer, standby-strömmar för vissa belastningar, backströmmen från batteriladdare eller laddningsregulatorer) långsamt laddar ur batteriet när systemet inte används.
Om du är osäker på eventuell restförbrukning av ström , isolera batteriet genom att öppna batteribrytaren, dra ut säkringar(na) för batteriet eller koppla bort batteriets positiva kabel när systemet inte används.
En kvarvarande urladdningsström är särskilt farlig om systemet har laddats ur helt och hållet och en avstängning på grund av låg cellspänning har inträffat. Efter avstängning på grund av låg cellspänning finns en kapacitetsreserv på cirka 1 Ah per 100 Ah batterikapacitet kvar i batteriet. Batteriet kommer att skadas om den återstående kapacitetsreserven dras från batteriet, till exempel kan en restström på bara 10 mA skada ett 200 Ah-batteri om systemet lämnas urladdat i mer än 8 dagar.
Omedelbar åtgärd (ladda batteriet) krävs om en avstängning på grund av låg cellspänning har inträffat.
3.2. Säkerhetsanvisningar
3.2.1. Säkerhetsvarningar Lynx distributionssystem
Varning
Installationen måste strikt följa de nationella säkerhetsföreskrifterna i enlighet med kapsling, installation, kryp- och luftavstånd, olycksfall, märkningar och segregationskrav i slutanvändningsprogrammet.
Installationen får endast utföras av kvalificerade och utbildade installatörer.
Arbeta inte på strömförande strömskenor. Säkerställ att strömskenan inte är strömförande genom att koppla ifrån alla positiva batteripoler innan du tar bort fronten på Lynxen.
Allt arbete med batterier får endast utföras av kvalificerad personal. Iaktta batteriets säkerhetsvarningar i batterimanualen.
Förvara den här produkten på en torr plats. Förvaringstemperaturen ska vara -40 °C till +65 °C.
Inget ansvar kommer att accepteras för skador under transport om utrustningen inte transporteras i sin originalförpackning.
3.3. Mekaniska anslutningar
3.3.1. Kopplingsfunktioner för Lynx Smart BMS NG
|
3.3.2. Montering och sammankoppling av Lynx-moduler
Det här stycket förklarar hur man kopplar flera Lynx-moduler till varandra och hur man monterar Lynx-gruppen på dess slutgiltiga plats. Dessa punkter ska hållas i åtanke vid sammankoppling och montering av Lynx-moduler.
|
3.4. Elektriska kopplingar
3.4.1. Anslut DC-kablar
Följande gäller för alla DC-anslutningar:
|
3.4.2. Anslutning av RJ10-kabel(kablar)
Dessa instruktioner är endast tillämpliga om systemet innehåller Lynx Distributor-enheter.
Det finns två RJ10-kontakter i varje Lynx-modul, en till vänster och en till höger. Se ritningen nedan.
Gör följande för att koppla RJ10-kablarna mellan Lynx Smart BMS NG och Lynx Distributor:
Sätt i RJ10-kabelns ena sida i RJ10-kontaktdonet på Lynx Distributor, med RJ10-kontaktdonets spårryttare vänt från dig.
För in RJ10-kabeln genom infällningen på botten av Lynx Distributor, se bilden ovan.
Sätt i RJ10-kabeln i RJ10-kontaktdonet längst ner på Lynx Smart BMS NG.
3.4.3. Anslutning av BMS-kablar
Anslut BMS-kablarna från litiumbatteriet till BMS-kontaktdonen på Lynx Smart BMS NG.
Om flera batterier används (upp till 50 batterier kan anslutas till BMS) bör du först sammankoppla batteriets BMS-kablar och därefter ansluta BMS-kabeln från det första och det sista batteriet till BMS-kontaktdonen på Lynx Smart BMS NG.
Använd en BMS-förlängningskabel om BMS-kablarna är för korta.
3.4.4. Anslut Multi-kontaktdonet
Multi-kontaktdonet är det gröna kontaktdonet placerat längst ner på Lynx Smart BMS NG. Kontaktdonet för Lynx Smart BMS NG har 13 stift och är numrerade från vänster till höger, och börjar med stift 1 upp till stift 13. Stift 12 och 13 är reserverade för framtida funktioner. Anslut inte något till stift dem.
Se bilagan för en tabell med stifttabell och beskrivning.
Multi-kontaktdonet kan dras ut ur Lynx Smart BMS NG vilket förenklar kopplingen.
Terminalens fjärrstyrda av/på-funktion (stift 10 och 11) är sammankopplad med en metallögla som standard. Ta bort metallöglan och kabeln enligt önskemål om den fjärrstyrda av/på-funktionen används med en enkel av/på-brytare.
3.4.5. Anslut ATC/ATD-styrda belastningar och laddare
ATC (allow-to-charge, tillåt laddning) och ATD (allow discharge, tillåt urladdning) är potentialfria torra kontakter i multi-kontaktdonet som kan styra laddare och belastningar i systemet, under förutsättning att de har en fjärrstyrd på/av kontakt och är korrekt kopplade. De kan användas på flera sätt:
Ett vanligt exempel är genom att tillhandahålla +12 V kopplat från AUX+ (samma som systemspänning) till stift 3 och stift 5. En aktiv hög signal levereras sen till de anslutna fjärr H-portarna på laddarna och belastningarna via stift 4 respektive stift 6. I händelse av en låg cellspänning öppnar ATD kontakten mellan stift 5 och stift 6. Belastningen stängs sedan av och ytterligare urladdning förhindras. Om temperaturen är för låg för laddning öppnas ATC-kontakten mellan stift 3 och stift 4 och stänger av laddarna.
Istället för att använda systemspänningen på AUX+ kan systemminus användas på AUX- för att generera en aktiv L-signal. Funktionen är den samma som beskrivet ovan, förutom att den låga signalen säkerställer att belastningarna och laddarna stängs av. Den här aktiva L-signalen kan kopplas till fjärrterminalerna L på en laddare eller en belastning. Till skillnad från H-signalen är systemminus även närvarande om kontaktdonet öppnas och Lynx Smart BMS NH går in i AV-läge.
Ett annat alternativ är att använda ATC- och ATD-kontakterna som fjärrbrytare, exempelvis för att styra en Smart BatteryProtect för avstängning av belastningarna i händelse av en låg cellspänning eller en laddare i händelse av låg temperatur.
Se kopplingsexempel nedan:
Notera
För att systemet ska fungera korrekt är det avgörande att belastningarna och laddarna antingen kan styras av DVCC eller ATC- och ATD-signalerna. Det bästa är att koppla ATC- och ATD-signalerna till en enhets fjärrstyrda på/av-kontakt. Om den inte finns tillgänglig, kan en Smart BatteryProtect eller Cyrix-Li användas.
3.4.6. Koppling av en brytare för fjärrstyrd På/Av
Istället för en förinstallerad metallögla mellan stift 10 och stift 11 kan en enkel av/på-brytare kopplas för att stänga av eller slå på Lynx Smart BMS NG på distans. Alternativt kan terminal H (stift 10) högväxlas (oftast positiv batteripol) eller terminal L 8stift 11) kan lågväxlas (oftast negativ batteripol) för att styra Lynx Smart BMS NG på distans.
De krävda och högsta spänningsnivåerna för fjärrväxling via H- och L-stiftet finns listade i följande tabell:
H-stift på nivå: | L-stift på nivå: | Högsta spänning | Lägsta spänning |
---|---|---|---|
>3 V | <5 V | 70 V | -70 V |
Se exemplen nedan för korrekt koppling:
Obs!
För att Lynx Smart BMS NG ska fungera måste anslutningen mellan stift 10 och stift 11 vara stängd, eller terminal H (stift 10) måste vara högväxlad (oftast positiv batteripol) eller terminal L (stift 11) måste vara lågväxlad (oftast negativ batteripol).
3.4.7. Koppling av programmerbart relä
Det programmerbara reläet är ett SPDT-relä (Single Pole, Double Throw) med tre kontakter:
Reläet skapar kontakt mellan COM och NC när reläet inte är aktivt, medan COM and NO skapar kontakt när reläet är aktivt. |
Beroende på inställningen av reläläget (larmrelä eller generator ATC) i appen VictronConnect kan en hörbar (summer eller extern högtalare) eller synlig enhet (LED-signal) eller signallinjen (vanligtvis tändkabeln) för ATC-signalen på en extern generatorregulator anslutas.
3.4.8. Anslut GX-enheten
Anslut Lynx Smart BMS NG VE.Can-port till GX-enhetens VE.Can-port med en RJ45-kabel.
Flera VE.Can-enheter kan kedjekopplas, men se till att både den första och den sista VE.Can.enheten har en VE.Can RJ45-kontakt installerad.
Förse GX-enheten med ström från terminalerna AUX+ och AUX- på Lynx Smart BMS NG.
3.5. Detaljerade systemexempel
3.5.1. Lynx Smart BMS NG, 2x Lynx Distributor och Lithium NG-batterier
Ett Lynx Smart BMS NG med två Lynx Distributor-enheter och en Cerbo GX med GX Touch-panel utgör hjärtat i det här systemet. De övervakar kontinuerligt batterierna, säkringar, anslutna belastningar, laddare och växelriktare/laddare.
Ett typiskt system kan innehålla följande komponenter:
Lynx Smart BMS NG med inbyggt kontaktdon och batteriövervakare
Lynx Distributor med två säkrade parallellkopplade Lithium NG-batterier och identiska kabellängder för varje batteri (upp till 50 batterier kan användas per system - se manualen för Lithium NG-batterier för ytterligare information).
Lynx Distributor med säkrade anslutningar för laddare, växelriktare/laddare och belastningar.
En Cerbo GX (eller annan GX-enhet).
3.5.2. Lynx Smart BMS NG, 1x Lynx Distributor och Lithium NG-batterier
Samma som tidigare men den här gången med en enskild Lynx Distributor på belastningssidan av Lynx Smart BMS NG och Lithium NG-batteriet anslutet direkt till ingången på BMS. Detta är användbart om ett enda Lithium NG-batteri eller en enskild rad av Lithium NG-batterier används. Annars används samma komponenter.
3.5.3. Endast Lynx Smart BMS NG
För ett väldigt smalt linjesystem kan Lynx Smart BMS NG användas ensamt. Detta är användbart om systemet består av ett enda litiumbatteri eller en enskild rad av litiumbatterier tillsammans med ett enkelt DC-system.
Observera även att ingen GX-enhet används. Det är inte absolut nödvändigt för driften av Lynx Smart BMS NG. Däremot är det inte möjligt att styra kompatibla växelriktare/laddare och MPPT-enheter via DVCC utan en GX-enhet.